News

Cine a primit primul număr de înmatriculare verde în România. MAI a publicat imaginea

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au anunțat luni că a fost eliberat primul număr de înmatriculare verde în România, țară în care sunt înmatriculate 17.000 de vehicule electrice.
27.06.2022 | 12:45
Cine a primit primul numar de inmatriculare verde in Romania MAI a publicat imaginea
Proprietarii mașinilor electrice pot solicita numărul de înmatriculare verde. Foto: publicdomainpictures.net
ADVERTISEMENT

Anunțul MAI arată că proprietarii mașinilor electrice pot solicita de luni numărul de înmatriculare verde. Mai departe s-a explicat și care este miza acestei cereri de schimbare a numărului de înmatriculare.

A fost eliberat primul număr de înmatriculare verde

Acesta este primul număr de înmatriculare verde eliberat. De ce verde? Fiindcă poți face diferența! Protejează și tu mediul înconjurător! Vă reamintim că de astăzi, cele 17.000 de vehicule electrice înmatriculate în România, pot beneficia de numere de culoare verde.

ADVERTISEMENT

În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, începând de astăzi. Prin introducerea numerelor de înmatriculare de culoare verde pentru mașinile nepoluante se dorește creșterea vizibilității acestor tipuri de vehicule și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport.

Cu speranța că vom întâlni cât mai multe mașini cu numere verzi pe străzile din țara noastră, vă dorim o zi frumoasă, fără probleme în trafic”, se arată în postarea Ministerului Afacerilor Interne.

ADVERTISEMENT

Mai simplu spus, se speră că odată cu creșterea vizibilității numerelor verzi, din ce în ce mai mulți participanți la trafic să opteze pentru mașinile electrice.

Așa arată primul număr de înmatriculare verde din România. Foto: facebook.com/ministeruldeinterne

2035, un an istoric pentru industria auto

Altfel, amintim că la 8 iunie 2022, Parlamentul European aproba un proiect legislativ ce interzice din anul 2035 comercializarea vehiculelor noi care emit CO2. Asta ar putea însemna sfârşitul vânzării pe piaţa UE a maşinilor noi cu motoare cu combustie internă.

ADVERTISEMENT

Mai departe, în urma adoptării acestui document, Parlamentul European va începe negocierile cu statele membre (Consiliul UE). La finalul acestora, versiunea definitivă a textului legislativ ar putea suferi modificări.

Documentul face parte din pachetul legislativ european menit să combată schimbările climatice. Denumit ”Fit for 55”, documentul conține un obiectiv major: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în anul 2030, faţă de nivelul anului 1990.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este vizată şi atingerea neutralităţii climatice până în anul 2050. În urmă cu șapte luni, un studiu arăta că trecerea la utilizarea exclusivă a vehiculelor electrice şi renunţarea la cele cu combustie internă ar duce la pierderea a jumătate de milion de locuri de muncă la nivel european.

Cercetarea a fost efectuată la solicitarea Asociaţiei Europene a Furnizorilor de Automobile (CLEPA)

ADVERTISEMENT