News

Cât costă modernizarea bazei aeriene de la Borcea care găzduiește avioanele F-16. Baza de la Boboc își trage gard de 3 milioane de euro

Armata Română a investit sume importante în ultima perioadă în infrastructura bazelor aeriene de la Borcea și de la Boboc.
27.03.2023 | 11:33
Cat costa modernizarea bazei aeriene de la Borcea care gazduieste avioanele F16 Baza de la Boboc isi trage gard de 3 milioane de euro
MApN a direcționat sume consistente către Bazele Aeriene de la Borcea și Boboc Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Baza Aeriană Borcea, Baza Aeriană Boboc
ADVERTISEMENT

Către Baza Aeriană 86 Borcea și Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” de la Boboc, județul Buzău, s-au direcționat recent sume consistente destinate infrastructurii acestora. Din punct de vedere strategic, mai importantă este baza de la Borcea, județul Călărași, care găzduiește cele 17 avioane F-16 cumpărate la mâna a doua de Armata Română, ce a plătit aproximativ un miliard de dolari pentru achiziționarea acestora.

Noul pavilion de la Baza aeriană de la Borcea va costa peste 13 milioane de euro

Pe 6 februarie 2023, conform datelor de pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultate de FANATIK, Ministerul Apărării, prin UM 02547 București, a parafat un contract numit „Pavilion nou administrativ în cazarma 727 Borcea”, a cărui valoare totală este de 55.715.343,58 lei (aproximativ 11,25 milioane euro), durata acestuia fiind de 850 de zile. Contractul prevede proiectarea și execuția pavilionului.

ADVERTISEMENT

Proiectul de investiție imobiliară constă în realizarea următoarelor obiective: pavilion administrativ, rețele și instalații de comunicații, SISOM (Sistem Integrat de Securitate la Obiectiv Militar), extindere drumuri cazarmă, parcare pavilion administrativ, platformă adunare, post de transformare, rețea de alimentare energie electrică, grup electrogen de joasă tensiune, rețea iluminat exterior, extindere rețea agent termic, rețea alimentare apă menajeră, extindere rețea hidranți, extindere rețea canalizare menajeră, extindere rețea canalizare pluvială.

În documente se notează că valoarea estimată totală a contractului – servicii de proiectare şi execuţie de lucrări – conform Devizului General aprobat este de 65.628.363,00 lei fără TVA, împărțită astfel: valoare estimată servicii de proiectare – conform Devizului General, este de 2.425.643 lei fără TVA, valoarea estimată a Execuției de lucrări – conform Devizului General este de 63.202.720 lei fără TVA, ceee ce înseamnă că se va mai semna un contract de aproximativ 10 milioane de lei care va ridica valoarea totală a achiziției la aproximativ 13,25 milioane euro.

ADVERTISEMENT

În caietul de sarcini se arată că în cazarma 727 Borcea se desfășoară activități militare specifice, cu participarea forțelor aparținând atât României, cât și altor state membre NATO. În vederea asigurării interoperabilității cu structurile militare ale statelor membre NATO, pe timpul operațiilor și exercițiilor aliate infrastructurii necesare, obiectivul de investiție imobiliară continuă procesul de modernizare a infrastructurii de aerodrom.

Între 2013 și 2015 s-au cheltuit 32 milioane euro pentru baza de la Borcea

“Proiectul continuă investițiile realizate prin „Modernizare punct control acces și parcare auto în cazarma 727 Borcea”, cod proiect: 2017-I-727 PCA și „Infrastructură bază aeriană în cazarma 727 Borcea – zona operațională”, cod proiect: 2008-I-727. Pentru asigurarea condițiilor de muncă pentru personalul din cazarmă sunt necesare noi spații administrative, facilități de cazare și îngrijirea sănătății. Prin prezenta investiție se propune realizarea unui pavilion administrativ nou și extinderea rețelelor pentru asigurarea utilităților aferente acestuia”, se mai arată în caietul de sarcini.

ADVERTISEMENT

Cea mai importantă investiție în Baza Aeriană de la Borcea a fost realizată între noiembrie 2013 și noiembrie 2015, când s-au cheltuit aproximativ 32 milioane de euro pentru lucrări de modernizare care au inclus refacerea și extinderea pistei principale, dar și construirea de depozite, hangare și de platforme de parcare și de mentenanță a aeronavelor. Ulterior, s-au mai construit hangare pentru întreținerea avioanelor F-16, precum și o facilitate parcare aeronave din serviciul de luptă.

Pe 15 februarie 2023, conform informațiilor consultate de FANATIK, MApN, prin UM 02542 Focșani, a semnat un contract în valoare de 10.901.997,75 lei pentru „Realizare împrejmuire în Cazarma 329 Boboc”. Din documente reiese că valoarea totală estimată a achiziției este de 13.493.291.79 lei, ceea ce înseamnă că gardul bazei aeriene de la Boboc va costa aproximativ 2,7 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Împrejmuirea cazarmei de la Boboc se va realiza în 19 luni

Achiziția este defalcată astfel: 12.996.706,08 lei fără T.V.A. – execuție lucrări și 496.585,71 lei fără T.V.A. – organizare de șantier. Se menționează că cheltuielile diverse și neprevăzute, în valoare de 1.299.570,61 lei fără TVA, nu sunt incluse în valoarea estimată și nu vor fi ofertate. Serviciile de proiectare au costat 146.000 lei, astfel că devizul final al gardului va fi de 14,8 milioane lei, adică aproape 3 milioane de euro.

Execuția lucrărilor, care va dura 19 luni, prevede: realizare împrejmuire perimetrală nou proiectată, realizare împrejmuire zonă administrativă, realizare împrejmuire zonă de siguranță, lucrări de sistematizare adiacente împrejmuirii perimetrale, montaj utilaje, echipamente tehnologice și funcționale; utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj; organizare de șantier.

În ultimii ani, cele mai importante investiții făcute de MApN în cazarma de la Boboc au fost „Consolidare și reparații capitale la Pavilionul 15”, pentru care s-au plătit aproximativ 1,4 milioane euro în mai 2018, „Reabilitare termică a Pavilionului 31 – Învățământ”, care a costat aproximativ 3,8 milioane euro în aprilie 2020 și „Stație de epurare mecano-biologică”, în valoare de 1,2 milioane euro, în noiembrie 2017.

ADVERTISEMENT