News

Cât costă o cutie de 10 ouă, dacă o cumperi din piață. Prețurile s-au mărit considerabil în ultima vreme

Care este prețul unei cutii de 10 ouă, din piață. Prețurile au crescut semnificativ în ultimul timp și vor continua să fie tot mai mari.
17.02.2023 | 08:32
Cat costa o cutie de 10 oua daca o cumperi din piata Preturile sau marit considerabil in ultima vreme
De ce s-au scumpit ouăle. Sursa foto: Agri Shop
ADVERTISEMENT

Scumpirile continuă, deși veniturile românilor stau pe loc. Ouăle, unele dintre alimentele de bază, au acum un preț dublu și va continua să crească, potrivit specialiștilor. Cât costă în momentul de față o cutie de 10 ouă, dacă vrei să o cumperi din piață?

Ouăle, tot mai scumpe. Cât costă un coș cu 10 ouă din piață

Țara noastră ar produce anual cinci miliarde de ouă. Deși sunt încă extrem de căutate nu se știe în ce condiții se va mai întâmpla asta, având în vedere scumpirile. Statisticile arată că prețul lor s-a majorat doar cu 30%, însă reprezentanții din industria alimentară consideră că este vorba, de fapt, despre un procent dublu.

ADVERTISEMENT

”Eu v-aş spune că s-a cam dublat preţul. Statistic probabil ar fi fi 30%. Cauzele sunt evidente. În zona asta se consumă foarte multă energie electrică”, a precizat pentru Observator, Dragoș Frumosu, reprezentantul sindicatului Industria Alimentară.

În jur de 13 lei trebuie să achite acum un român pentru o cutie de 10 ouă, din piață. În viitorul apropiat, cu cel puțin 10% ar urma să se majoreze prețul acestor produse. Cauzele ar fi, printre altele, consumul de energie electrică și criza de ouă, generată de gripa aviară, ce ucide găinile și alte păsări ce fac ouă.

ADVERTISEMENT

Totodată, chiar dacă producem miliarde de ouă, obișnuim și să importăm. 80% facem asta din Polonia și s-ar putea să importăm și mai mult dacă vom ajunge în situația în care gripa aviară să fie incontrolabilă, așa cum se întâmplă în alte țări din lume.

”Trebuie luat în calcul fenomenul exportului. Cam 250 de milioane de milioane de ouă. Şi importului, tot de 250 de milioane de ouă. Exportăm în mod deosebit pe perioada caldă, de vară, şi importăm pe perioada de iarnă”, a mai adăugat Dragoș Frumosu.

ADVERTISEMENT

Întreținerea păsărilor, tot mai scumpă

Producătorii vând un ou cu peste 1, 5 lei bucata și fac totuși o reducere restaurantelor și băcăniilor, aici unde este nevoie mai mare de acest aliment. Ei spun că întreținerea păsărilor costă tot mai mult, de aceea ouăle au prețuri mai ridicate.

”Creştem găinile într-un sistem liber. Au acces liber la iarbă verde, vara. Comparativ cu anii anteriori, costurile au crescut foarte mult. Dacă acum 2 ani era porumbul 0.8 lei, acum a ajuns la 1,5 lei. Le vindem direct către persoane fizice, 1,5 lei oul. Către restaurante şi băcănii cu un discount de 20%”, a precizat și Marius Martin, proprietarul unei ferme de păsări, din județul Ilfov.

ADVERTISEMENT

Scumpiri la ouă în întreaga lume

Ouăle sunt mai scumpe, de altfel, în întreaga lume, nu doar în România. De exemplu, peste Ocean, în Statele Unite ale Americii, un coș cu 12 ouă valorează mai mult și decât un kilogram de carne de evită, ceea ce îi face pe americani să se uite de două ori înainte de a-l achiziționa.

ADVERTISEMENT
Tags: