News

Atacurile armate din SUA au ecou în Canada. Guvernul intenționează să interzică vânzarea de pistoale și deținerea de arme de asalt

Guvernul canadian a anunțat noi reglementări care vor interzice vânzarea, cumpărarea, importul sau transferul pistoalelor în cadrul unei propuneri de înăsprire a controlului deja strict al țării asupra armelor de foc.
31.05.2022 | 15:20
Atacurile armate din SUA au ecou in Canada Guvernul intentioneaza sa interzica vanzarea de pistoale si detinerea de arme de asalt
După atacurile din SUA, premierul Canadei propune înăsprirea regimului armelor Foto: Reuters, colaj Fanantik
ADVERTISEMENT

Majoritatea proprietarilor a ceea ce Canada numește „arme de asalt în stil militar” ar trebui să își predea armele de foc în cadrul unui program guvernamental de răscumpărare, conform legislației introduse luni.

Guvernul canadian intenționează să interzică vânzarea de pistoale și deținerea de arme de asalt

Guvernul a anunțat, de asemenea, noi reglementări care vor interzice vânzarea, cumpărarea, importul sau transferul de pistoale. „ Limităm numărul de arme de mână din această țară”, a declarat luni prim-ministrul Justin Trudeau.

ADVERTISEMENT

Interdicția vânzării de arme de mână și propunerea de lege a armelor de asalt sunt cele mai recente dintr-o serie de măsuri pe care Justin Trudeau le-a luat pentru a restricționa armele de foc, de când 22 de persoane au fost ucise în zona rurală din Nova Scoția de un bărbat înarmat în 2020, în cel mai mortal atac armat din istoria țării.

Legislația, care s-ar putea aplica la zeci de mii de arme de foc, este de așteptat să treacă de parlament.

ADVERTISEMENT

„Ca guvern, ca societate, avem responsabilitatea de a acționa pentru a preveni mai multe tragedii”, le-a spus Trudeau reporterilor. „Nu trebuie decât să privim la sud de graniță pentru a ști că, dacă nu luăm măsuri, ferm și rapid, lucrurile devin din ce în ce mai rău și mai greu de contracarat”, a adăugat premierul canadian.

Propunerea legislativă vine în momentul în care un alt atac armat în masă din Statele Unite a reaprins o dezbatere adesea aprinsă asupra violenței armate. Săptămâna trecută, un bărbat înarmat a folosit o pușcă în stil militar pentru a ucide 19 copii și doi profesori în orașul Uvalde din Texas

ADVERTISEMENT

Cu doar 10 zile mai devreme, un adolescent înarmat încântat de ideologia supremației rasei albe a deschis focul într-un supermarket din Buffalo, New York, ucigând 10 oameni și rănind alți trei, aproape toți negri.

Programul lui Trudeau, ecou al celui introdus de Noua Zeelandă după masacrul din Christchurch

Programul premierului Trudeau face ecoul unui program de interzicere și de răscumpărare a armelor semiautomate lansat de Noua Zeelandă în 2019, după ce un bărbat înarmat a luat cu asalt două moschei, ucigând 51 de oameni și rănind alte zeci în Christchurch.

ADVERTISEMENT

După un atac armat în masă din 1996 în care un bărbat înarmat a ucis 35 de persoane în orașul Port Arthur, Australia, guvernul de acolo a strâns peste 650.000 de arme semiautomate și multe puști după ce au fost interzise în temeiul noii legislații.

Marco Mendicino, ministrul canadian al siguranței publice, a declarat că răscumpărările ar trebui să înceapă până la sfârșitul anului.

Small Arms Survey, o organizație nonprofit cu sediul în Elveția, a estimat în 2017 că în Canada erau 12,7 milioane de arme legale și ilegale în mâinile civililor sau 34,7 arme de foc la 100 de persoane. În Statele Unite, se estimează că existau peste 300 de milioane de arme în circulație sau 120,5 arme de foc la 100 de oameni.

Armele automate, interzise de multă vreme în Canada

La scurt timp după atacul mortal din 2020 din Nova Scoția, Justin Trudeau a folosit un ordin al cabinetului pentru a anunța că va interzice peste 1.500 de modele de puști, inclusiv AR-15, o pușcă semiautomată populară în stil militar.

Dar, în cele din urmă, le-a permis proprietarilor să-și păstreze puștile, dacă aveau permis – dar nu le mai puteau folosi, schimba sau vinde decât, cu autorizație, cumpărătorilor din afara Canadei.

Guvernul a continuat asta în 2021 cu un pachet amplu de modificări propuse la legile armelor. Acest proiect de lege, care a expirat înainte de a trece prin Parlament, a dezamăgit grupurile care solicitau un control mai strict al armelor făcând voluntară participarea la programul de răscumpărare.

Armele automate au fost de mult interzise civililor din Canada, iar magazinele pentru arme semiautomate sunt restricționate: nicio armă nu poate trage mai mult de cinci cartușe fără reîncărcare.

Legea introdusă luni este în linie cu angajamentul luat de Trudeau anul trecut de a forța proprietarii de puști de tip militar să le predea spre distrugere. Propunerea premierului Trudeau va permite unele scutiri, dar acele arme trebuie modificate de guvern pentru a le face permanent inoperabile.

79 de americani, victime ale atacurilor armate în șase zile de la masacrul din Uvalde

Pe 24 mai, 19 elevi cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani și doi profesori au fost uciși prin împușcare la școala elementară Robb într-unul dintre cele mai grave atacuri armate în masă din istoria SUA.

De atunci, au mai avut loc 16 astfel de atacuri armate în masă în toată America. În total, 12 persoane au fost ucise și 67 au fost rănite.

Arhiva privind Violența Armată definește o un atac armat în masă ca pe un incident în care patru victime sunt împușcate – fie rănite, fie ucise – fără a include trăgătorul. Nu include persoanele rănite sau ucise în cazul în care trei sau mai puține persoane au fost împușcate.

Atacul de marțea trecută din Uvalde, comis de un tânăr de 18 ani care a putut să cumpere în mod legal două arme de tip AR-15 și peste 1.000 de cartușe în temeiul legilor dn Texas privind armele, a reaprins apelurile pentru reformarea regimului armelor în toată țara.

Republicanii se opun modificării legislației

Democrații din Senatul statului Texas cer legi de „bun simț” privind armele, în timp ce Beto O’Rourke, candidat la funcția de guvernator  l-a confruntat pe guvernatorul Texas Gregg Abbott într-o conferință de presă, spunând că „nu face nimic” și că atacul armat era „complet previzibil”.

Între timp, republicanii din legislativul statului refuză deja să introducă noi măsuri, susținând că răspunsul este în schimb înarmarea mai multor profesori și creșterea resurselor dedicate sănătății mintale.

Duminică, președintele Joe Biden a promis comunității îndoliate din Uvalde că va lua măsuri. Vizita sa a fost a doua în două săptămâni în care a călătorit pentru a consola comunități sfâșiate de violența armată.

Cu doar 10 zile înainte de masacrul de la Uvalde, un autoproclamat suporter al supremației rasei albe și rasist a împușcat 10 oameni de culoare și i-a rănit pe alții într-un magazin alimentar din Buffalo, New York.

ADVERTISEMENT