Life

Acte necesare pașaport copil 2024. Documentele de care ai nevoie ca să-l scoți cât mai repede posibil

Acte necesare pentru pașaport copil în 2024. De aceste documente ai nevoie dacă vrei să îl obții cât mai repede cu putință.
19.12.2023 | 11:02
Acte necesare pasaport copil 2024 Documentele de care ai nevoie ca sal scoti cat mai repede posibil
Ce acte sunt necesare pentru pașaport în 2024. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

De acte ai nevoie pentru pașaport pentru copil în anul 2024. Există mai multe tipuri de pașaport, însă acestea sunt documentele de care ai nevoie pentru a-l obține cât mai repede.

Acte necesare pașaport copil 2024

Atât când vine vorba de adulți, dar și de minori, există mai multe tipuri de pașapoarte. Ele se diferențiază prin durata de procesare și perioada de valabilitate. În funcție asta, variază și taxele percepute.

ADVERTISEMENT

Pașaportul simplu temporar este valabil pentru o perioadă de numai 12 luni, indiferent de vârsta pe care o are minorul. Procesul de eliberare poate dura de la câteva ore până la trei zile.

Pentru copiii mai mici de 12 ani, pașaportul temporar poate fi obținut fără să prezența acestora. Este nevoie doar că părintele sau reprezentatul legal să ofere două fotografii tip buletin.

ADVERTISEMENT

Astfel că, pentru un pașaport de copil mai mic de 14 ani, în 2024, ai nevoie de următoarele acte: actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original.

Va mai fi nevoie de actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, de asemenea în original, dacă a existat: de pașaportul anterior al copilului.

ADVERTISEMENT

Ce alte acte mai sunt necesare

Pe de altă parte, dacă cererea pentru pașaportul copilului mai mic de 14 ani este depusă de un singur părinte, trebuie să fie însoțită de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz. Iar dacă minorul nu este prezent se depun două fotografii identice ale minorului, cu dimensiunile de 3,5 x 4,5 cm.

Pentru pașaportul unui copil mai mare de 14 ani sunt necesare: cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate, în original; certificatul de naştere al minorului, în original.

ADVERTISEMENT

Mai trebuie: declaraţii privind acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinţi/un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal, în original sau duplicat de pe actul original, dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original, dar și paşaportul anterior al minorului.

Taxa pentru pașaportul simplu electronic este de 258 de lei pentru minorii mai mici de 12 ani, iar pentru cei mai mari, costul este de 234 de lei. În cazul pașaportului temporar este de 96 de lei.

ADVERTISEMENT