News

Cărțile de identitate electronice, eliberate gratuit în următorii cinci ani. Cine va beneficia de această măsură

Eliberarea cărților de identitate electronice, celebrele buletine cu cipuri, se va face gratuit în următorii cinci ani.
29.12.2023 | 19:43
Cartile de identitate electronice eliberate gratuit in urmatorii cinci ani Cine va beneficia de aceasta masura
Românii vor face pasul spre cărțile de identitate electronice. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cărțile de identitate electronice, singurele cu care vom putea călători în Uniunea Europeană din 2030, vor fi eliberate gratuit în următorii cinci ani. Măsura însă nu se va aplica în toate cazurile, urmând a nu beneficia de scutirea plății taxei de eliberare a buletinului cei care și-l schimbă la cerere.

Cărțile de identitate electronice, eliberate gratuit

Guvernul a decis în ședința de vineri, 29 decembrie, ca în următorii cinci ani cărțile de identitate electronice să fie eliberate gratuit. Măsura însă nu se aplică pentru toată lumea. Vor putea beneficia de această prevedere cei care împlinesc 14 ani și cei care își pierd buletinul sau este deteriorat, însă doar în urma unei calamități.

ADVERTISEMENT

„Pentru a încuraja şi pentru a stimula adopţia acestei noi forme de identificare multiplă în era digitală, Guvernul a decis ca pentru următorii 5 ani, persoanele care împlinesc în acest interval 14 ani, deci se califică pentru a primi carte de identitate, să beneficieze de gratuitate la eliberarea acestei cărţi de identitate.

De asemenea, aceeaşi regulă se va aplica şi pentru persoanele care au deja o carte de identitate şi va expira la termen, în următorii cinci ani, sau pentru cei a căror carte de identitate a fost deteriorate, pierdută sau distrusă într-o calamitate natural şi în urma unei cereri”, a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că măsura se aplică și persoanelor a căror carte de identitate a fost pierdută, distrusă sau deteriorată în urma unei calamități naturale. Guvernul însă nu dă acești bani din bugetul propriu, fiind alocați circa 150 de milioane de euro prin PNRR, bani de la Comisia Europeană, ce ar trebui să ajungă pe următorii trei ani.

Eliberarea cărților de identitate electronice ar fi trebuit să înceapă încă din anul 2021, însă autoritățile au întârziat implementarea proiectului. S-a mers în schimb pe un proiect pilot, desfășurat doar în județul Cluj, acolo unde au fost eliberate circa 17.000 de cărți de identitate noi.

ADVERTISEMENT

„Aceste finanţări sunt susţinute prin PNRR şi sunt estimate la 150 de milioane de euro, iar beneficiarii sunt estimaţi în următorii 5 ani la 5 milioane”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Acum, taxa pentru emiterea unei cărți de identitate electronice este de 67 de lei.

Singurele cu care se va putea călători în UE

Guvernul României adoptase încă din luna ianuarie a acestui an o ordonanță de urgență prin care era pregătit cadrul operațional pentru emiterea a circa 5 milioane de astfel de cărți de identitate. Chestorul Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, anunța la acea dată că românii nu sunt obligați să opteze pentru aceste cărți de identitate, știute fiind teoriile conspirației cu privire la „buletinele cu cipuri”.

ADVERTISEMENT

Pe noile cărți de identitate locul nașterii, adresa de domiciliu sau de reședință vor fi trecute doar în format electronic. Documentul va conține două amprente digitale și imagina facială a persoanei. Principalul beneficiu al noilor documente va fi acela că posesorii vor putea să beneficieze de servicii de înmatriculare, de eliberare a cazierului judiciar și vor putea să-și achite taxele și impozitele, de la distanță, doar utilizând cartea electronică.

În plus, începând cu anul 2030, românii care vor dori să călătorească în Uniunea Europeană vor putea face acest lucru doar cu cartea de identitate electronică sau cu pașaportul. Tot la începutul anului, autoritățile spunea că de acest act de identitate vor putea beneficia și minorii, începând chiar de la naștere.

„Un alt element esenţial este faptul că vom pune în circulaţie cartea electronică de identitate opţională  pentru minori chiar începând de la naştere, de la zero la 14 părinţii având opţiunea să solicite acest document de călătorie pentru a putea să-şi exercite dreptul la liberă circulaţie în spaţiul Uniunii Europene”, spunea atunci chestorul Cătălin Giulescu

ADVERTISEMENT