Life

Cât costă să-ţi cumperi un teatru în România. Clădirea este spectaculoasă, dar suma de vânzare e ireală

Cât costă un teatru în România. Suma care se percepe este ireală, dar și clădirea este spectaculoasă. Mulți actori au jucat aici.
30.06.2023 | 16:35
Cat costa sati cumperi un teatru in Romania Cladirea este spectaculoasa dar suma de vanzare e ireala
Ce teatru din România a fost scos la vânzare. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să cumperi un teatru? Unul dintre cele mai impozante astfel de locuri din țara noastră a fost scos la vânzare. Clădirea este de-a dreptul spectaculoasă, iar pe scena ei au urcat inclusiv marii actori. Ce sumă trebuie să scoți din buzunar?

Cât costă să cumperi un teatru în țară? Suma este uriașă

Fostul teatru Odeon din Galați, considerat o bijuterie arhitecturală a zonei, a fost pus în vânzare de către compania Romania Sotheby’s International Realty. Persoanele care doresc să contribuie la protejarea patrimoniului cultural al orașului îl pot achiziționa cu 690.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Suma de 690.000 de euro în mod cert nu poate fi oferită de orice român, investitorii fiind publicul țintă într-o astfel de situație. Fostul teatru Odeon din Galați are o istorie impresionantă și, deși este foarte vechi, încă se situează printre cele mai elegante clădiri din oraș.

Fostul teatru Odeon din Galati
Acesta este fostul teatru Odeon din Galati. Sursa foto: Romania Sotheby’s International Realty

 

Locul a fost ridicat în 1911, de către un om bogat al vremurilor de atunci, comerciantul și filantropul Apostul P. Papadopol. După decesul acestuia, în 1914, teatrul a fost luat sub proprietate de către o rudă, pe nume Ioan. D. Prodrom.

ADVERTISEMENT

”La parter se aflau două staluri şi o zonă rezervată, scena şi locul pentru orchestră poziţionată, cum altfel, în faţa scenei şi mai jos decât aceasta. În zona mezaninului se aflau lojile pentru cei cu dare de mână, separate prin pereţi, creând intimitate şi o zonă de confort pentru spectatori.

Balcoanele unu şi doi erau amplasate doar pe latura de est. Tavanul, parapetul lojelor şi zona scenei aveau elemente decorative din stuc, cu reprezentări vegetale şi antropomorfe”, potrivit fostului consilier al Direcției Județene de Cultură din Galați, Marius Mitrof, notează Romania Sotheby’s International Realty, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Ce pot face cu teatrul cei care îl vor cumpăra?

Românul care se va încumeta să dea aproape cei 700.000 de euro pe fostul teatru Odeon din Galați îl va putea transforma într-o sală de cinema, teatru (în acest caz locul ar putea redeveni ceea ce a fost cândva, n.r) dar și într-un restaurant sau un loc pentru evenimente.

Fostul teatru Odeon din Galați este în prezent cunoscut de majoritatea localnicilor drept ”Cinema Republica”, așa cum a fost denumit după naționalizare. În el încă se mai regăsesc elemente ale vremurilor de altădată, iar un lucru important, fațada este integral renovată, recent.

ADVERTISEMENT

Nu este pentru prima oară când Romania Sotheby’s International Realty scoate la vânzare o proprietate istorică. În trecut, a mai procedat așa cu o altă clădire impresionantă din Galați, Casa Auschnitt. Aici s-au găzduit diferite activități comerciale, cazino și un restaurant.

ADVERTISEMENT
Tags: