Life

Cât costă un cozonac în prag de Crăciun 2022. Preţul a crescut semnificativ faţă de anul trecut

Cât costă un cozonac în prag de Crăciun 2022. Din păcate, prețul a crescut semnificativ față de anul 2021, iar acum românii au de scos din buzunar mai mulți bani.
14.12.2022 | 11:08
Cat costa un cozonac in prag de Craciun 2022 Pretul a crescut semnificativ fata de anul trecut
Cât costă un cozonac în prag de Crăciun 2022. Preţul a crescut. Foto Facebook
ADVERTISEMENT

Cât a ajuns să coste un cozonac înainte de Crăciunul din 2022. Prețul a crescut față de anul trecut, și nu puțin!

Cât costă un cozonac în prag de Crăciun 2022. Preţul a crescut

Toate alimentele s-au scumpit și inflația este la cel mai mare nivel din ultimii ani, astfel că acest lucru se reflectă inclusiv pe masa sărbătorilor de iarnă.

ADVERTISEMENT

Pentru că cozonacul este un preparat nelipsit, românii trebuie să știe că, din păcate, și acest produs atât de iubit de sărbătorile de iarnă a ajuns să aibă un preț semnificativ mai mare.

Administratorul unei brutării mărturisește că scumpirile i-au determinat să mărească prețul tuturor produselor pentru că materialele de bază cu care se pregătește cozonacul sunt mult mai scumpe. Spre exemplu, făina s-a dublat ca preț, la fel și zahărul.

ADVERTISEMENT

“Din cauza scumpirilor a trebuit să scumpim şi noi. Făina s-a dublat, zahărul s-a dublat.

Noi am scumpit cu cinci lei cozonacul, ceea ce nu e de ajuns, dar încercăm să supravieţuim să susţinem această problemă. Undeva la 13-15% din preţ a trebuit să ridicăm în sus.

Să pierdem cât mai puţin ca să putem să plătim salariile.”, a spus Ovidu Candreianu, administrator de brutărie, conform Observator.

ADVERTISEMENT

Cât este un cozonc de la magazin. Prețul cozonacului de casă crește

Prețul pentru un singur cozonac este de circa 40 de lei, acesta fiind mai mare cu 15 sau chiar 20 de procente față de anul trecut.

Dar prețul este și mai mare de atât dacă decidem să cumpărăm cozonac de casă,  la persoane care decid să vândă acest preparat.

ADVERTISEMENT

Unele anunțuri de pe internet arată că prețul pentru  un singur cozonac de circa 1 Kg și jumătate este de 80 de lei, adică dublu față de magazin.

În topul scumpirilor sunt și alte alimente, cum ar fi cartofii.  Dar și prețul cărnii a crescut considerabil.  Pulpa de porc, ceafa și carnea macră sunt mai scumpe chiar și cu 16 procente față de anul trecut.

Tocmai de aceea, bugetul mediu alocat de români pentru masă de sărbătorile de iarnă este aproape de 1000 de lei în acest an, prețul fiind în creștere cu circa 7 procente față de 2021.

ADVERTISEMENT
Tags: