News

Cum poți să primești bani de la stat pentru instalarea de panouri solare

Românii pot obține bani de la autorități pentru montarea de panouri solare, conform ministrului mediului Tanczos Barna.
31.10.2022 | 21:50
Cum poti sa primesti bani de la stat pentru instalarea de panouri solare
Panouri Solare pentru români, cu ajutorul guvernului. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Momentan 20.000 de români au depus dosare pentru a beneficia de acest ajutor. Administrația Fondului pentru Mediu va analiza atent aceste dosare, pentru a vedea cine primește bani și cine nu.

Fondul pentru mediu oferă bani pentru panouri solare

”În momentul de față sunt în evaluare încă aproape 20.000 de dosare, care au fost depuse în cursul lunilor decembrie-ianuarie, anul trecut. Acestea au fost depuse la AFM (Administrația Fondului pentru Mediu-n.r.).

ADVERTISEMENT

Vor fi contractate, evaluate, finalizate până la sfârșitul anului. Anul viitor ne propunem un alt sistem de depunere, pentru că cererea este uriașă și, pentru a face față, avem nevoie de parteneriate astfel încât nu doar o singură instituție cu câteva zeci de persoane să se ocupe de aceste dosare și să avem un parteneriat cu autoritățile publice locale”, a transmis Barna la Antena 3.

Mai mult, ministrul mediului a anunțat că există discuții avansate cu Asociațiile Municipiilor și Comunelor pentru a derula programul ”Casa Verde fotovoltaice”. Ministrul vrea ca înscrierea în program să se facă la nivel național, însă evaluarea dosarelor să se facă la nivel local.

ADVERTISEMENT

”Decizia să fie dusă mai aproape de cetățean și la nivelul primăriilor, să avem o rată mai mare de rentabilitate, o capacitate de accesare și de verificare a dosarelor.

Eu sper ca la sfârșitul lunii decembrie deja sistemul informatic să fie funcțional și în cazul în care vom avea bugetul național aprobat la sfârșitul sau în cursul lunii decembrie și bugetul AFM aprobat în primele zile, săptămâni, ale lunii ianuarie atunci putem începe înscrierile în program și semnarea parteneriatelor cu primăriile. Deci, în cursul lunii ianuarie văd posibilă demararea programului prin ajutorul autorităților publice locale”, a precizat Tanczos Barna.

ADVERTISEMENT

Cu ajutorul acestui proiect, beneficiarii vor primi 90% din suma necesară de la stat, însă trebuie să contribuie la rândul lor cu 10%. Mai mult, autoritățile dau asigurări că nu ar trebui să dureze mai multe de trei luni până când banii vor intra în conturile celor care au aplicat, conform Gândul.

”În 3 luni de zile se poate ajunge la semnarea contractului”, a asigurat ministrul, conform sursei citate. Trebuie știut că fiecare proiect poate beneficia de 20.000 de lei din partea statului român.

ADVERTISEMENT

Conform legii, valoarea instalației fotovoltaice trebuie să fie de minimum 20.000 de lei (4.000 de euro). ”În această situație, prețurile din piața pentru o instalație fotovoltaică sub 3 kilowați, cât este necesar încălzirii unei case de până în 200 de metri pătrați, este între 15.000 și 30.000 de lei”, transmit autoritățile.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea: „Are probleme!” Calvarul prin...
Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea: „Are probleme!” Calvarul prin care trece omul de afaceri
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Ce se schimbă, de fapt, la actele de stare civilă. Unde se vor...
Ce se schimbă, de fapt, la actele de stare civilă. Unde se vor face digital
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților