News

Cât costă vaccinul COVID-19! Rușii, cel mai ieftin produs de pe piață

25.11.2020 | 17:00
Cat costa vaccinul COVID19 Rusii cel mai ieftin produs de pe piata
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cât costă vaccinul COVID-19, dar și de ce rușii anunță deja că au cel mai ieftin produs de pe piață. Concret, în acest moment, trei mari companii se laudă că au găsit antidotul pentru pandemia care a pus întreaga planetă pe „hold”. Vorbim despre Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca-Oxford.

Acestea spun că au testat serios în ultima perioadă și au avut rezultate bune, drept pentru care se pregătesc să primească autorizație de fabricare pe scară largă. În mod normal, urmează distribuirea și administrarea dozelor către pacienți.

ADVERTISEMENT

De remarcat că vaccinul nici măcar nu a ajuns pe piață, dar există deja o diferență de preț zdravănă între soluțiile propuse de companii. Cei de la Moderna au anunțat că vor vinde la cel puțin 21 de euro pentru o doză, în vreme ce produsul Pfizer va costa în jur de 17 euro pentru o doză.

Cât au urma să coste vaccinul COVID-19!

Singurii care vând la preț normal sunt cei de la Astra-Zeneca. Aceștia au transmis că vaccinul lor va costa doar 3,5 euro pentru o doză. Se întâmplă lucrul acesta și pentru că reprezentanții companiei au precizat că prețul nu include un profit. Deocamdată. AstraZeneca ar putea crește prețul începând din vara anului viitor.

ADVERTISEMENT

Aproape nebăgați în seamă, rușii spun și ei că au gata un vaccin. Autoritățile de la Moscova nu au ezitat o clipă și au precizat că vaccinul lor ar avea o eficiență de peste 95%. Sputnik V, așa cum a fost botezat, ar costa mai puțin de 10 dolari, cu mult sub costurile anunțat de companiile Pfizer și Moderna.

Sursa foto – hepta.ro

Centrul de cercetare Gamaleia din Moscova şi Fondul de Investiţii Directe din Rusia au anunțat că vaccinul lor este aproape de sută la sută în privința eficienței la 42 de zile după administrarea primei doze. FIDR a precizat și că preţul de sub 10 dolari pentru o doză este de două ori mai mic decât cel al vaccinurilor care folosesc tehnologia ARN mesager, o tehnologie pe care nu s-au ferit să o implementeze competitorii occidentali.

ADVERTISEMENT

Oficialii ruși spun că prețul vaccinului Sputnik V este unul atractiv și pentru că este nevoie de o singură injecție pentru o eficiență optimă spre deosebire de celelalte companii care au mers pe ideea de două doze.

Vladimir Putin nu și-a făcut vaccinul Sputnik V

Spre deosebire de alți lideri importanți, Vladimir Putin a reușit până acum să se țină departe de infecția cu COVID-19. Președintele Rusiei a ținut să-și laude cercetătorii în fața tuturor și toți au transmis că au avut mână liberă pentru a inventa primii antidotul.

ADVERTISEMENT

Astfel, în Rusia au apărut deja două vaccinuri, unul dintre ele fiind chiar testat de fiica lui Putin, Katerina, de 34 de ani. Nu și de el. Putin a apărut la televizor, a explicat lumii cum Rusia are cel mai bun antidot, dar cam atât. Acesta a refuzat să-și facă vaccinul până acum.

Sursa foto – hepta.ro

Și asta în ciuda datelor preliminare care arătau că eficienţa după 28 de zile era de 91,4 %. Potrivit analizelor clinice, eficienţa aceasta a fost demonstrată în rândul a 39 de persoane infectate, printre care figurau voluntari care au primit placebo, 31 la număr şi cei care au primit vaccinul, doar 8.

Un alt detaliu interesant este acela că în timpul studiilor clinice, experţii ruşi nu au detectat reacţii adverse ale vaccinului în rândul voluntarilor. Nu o dată marile companii din Vest au fost nevoite să se întrerupă după ce au anunțat că voluntarii s-au resimțit în urma administrării dozelor.

De ce nu cred specialiștii în vaccinul rusesc

A fost stupoare generală în luna august când Rusia a anunțat producerea de urgență a vaccinului Sputnik V. Acesta a fost aprobat, dar nu puțini au strâmbat din nas. Mai mult de atât, specialiștii din domeniu spun că datele din jurul producerii vaccinului ar fi fost chiar manipulate.

Sursa foto – hepta.ro

Aproximativ 40 de cercetători din Europa, SUA, Canada, dar și din Rusia au pus la îndoială într-o scrisoare deschisă validitatea datelor pe care producătorii le-au prezentat în septembrie în publicația de specialitate Lancet. Aceștia spun că, deși diverșii subiecți au primit versiuni diferite ale vaccinului, ei au avut în zile diferite exact aceleași valori ale anticorpilor în sânge.

Culmea, chiar și valorile celulelor T, adică exact cele care luptă cu SARS CoV-2, s-au dovedit identice la subiecții testelor. “Este ca și cum ai da cu zarul și ar ieși mereu aceleași numere, în aceeași ordine”, a declarat Enrico Bucci, specialist în biologie moleculară pentru Moscow Times.

De unde vine numele de Sputnik V

Dacă v-ați întrebat vreodată ce înseamnă Sputnik V, atunci trebuie să știți că răspunsul este unul cât se poate de simplu. Pentru că Vladimir Putin a avut ambiția să prezinte primul în lume vaccinul împotriva coronavirusului, de aici și numele ales.

Sursa foto – hepta.ro

Vă readucem aminte că Sputnik V a fost primul satelit care a făcut înconjurul Pământului pe vremea fostei URSS. Interesant este că pentru a demonstra cât de bun este vaccinul lor, 38 de oameni, medici, cercetători și pacienți s-au vaccinat în fața camerelor de filmat.

Ce țări vor să cumpere vaccinul rusesc

Fără să stea o clipă pe gânduri, Vladimir Putin le-a transmis șefilor de stat participanţi la summitul online G20 că Rusia este pregătită să furnizeze vaccinul ”Sputnik V” şi altor țări care își doresc acest lucru. ”Vaccinurile ruseşti există, ele sunt eficace şi sigure. Problema care rămâne este cea a producţiei lor de masă”, a declarat Putin.

Sursa foto – hepta.ro

Mai mult de atât, Vladimir Putin a lăsat pe toată lumea cu gura căscată atunci când a anunțat că Rusia a semnat deja acorduri cu Brazilia şi India pentru efectuarea de teste clinice pentru vaccinul Sputnik V.

Șeful de la Kremlin a vorbit şi despre existenţa unui acord cu China pentru deschiderea de centre de producţie, nu doar pentru nevoile lor proprii, ci şi pentru statele terţe.

De asemenea, Executivul de la Budapesta a anunţat că Ungaria va achiziţiona vaccinuri împotriva noului coronavirus din ţări neoccidentale, precum Rusia sau China, dacă sunt disponibile înainte în cantitate mare. Se întâmplă lucrul acesta, deşi Comisia Europeană a avertizat că numai produselor autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente pot fi folosite în statele membre ale Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT