News

Conflict deschis între Maia Sandu și Vladimir Putin! Ce se întâmplă la granițele României

23.11.2020 | 13:18
Conflict deschis intre Maia Sandu si Vladimir Putin Ce se intampla la granitele Romaniei
Vladimir Putin, prima contră cu Maia Sandu. Sursa foto - colaj fanatik
ADVERTISEMENT

Nu a durat mult de la victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din Republica Moldova și până la primul conflict deschis între aceasta și Vladimir Putin. Astfel, președintele proeuropean al celor de peste Prut a fost taxat în termeni duri de omul numărul 1 de la Kremlin. 

Totul s-a întâmplat după ce Maia Sandu a ieșit în fața oamenilor și a transmis că soluţionarea conflictului din Transnistria trebuie să includă „evacuarea integrală a trupelor ruse” de pe teritoriul Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

La doar câteva ore, Rusia s-a dovedit neiertătoare și i-a răspuns furibund Maiei Sandu. Astfel, prin intermediul Elenei Panina, membră a Comitetului pentru afaceri internaționale al Dumei de Stat, Vladimir Putin nu a ezitat o clipă și a pus-o la punct pe Sandu.

Primul conflict deschis între Maia Sandu și Vladimir Putin!

Rusia a sugerat o implicare a celor de la Washington în discursul noului președinte de la Chișinău și transmis că nu va accepta ”niciodată” retragerea trupelor sale din Transnistria, ”indiferent de ce va spune Maia Sandu sub dictarea unui sufleor american”.

ADVERTISEMENT

„Maia Sandu dorește ca trupele pacificatoare ruse să se retragă (n.r. din regiunea transnistreană) și în același timp respinge din start scenariul federalizării, cu ajutorul căruia poate fi asigurat un echilibru al intereselor și pacea pe termen lung.

Sursa foto – colaj Fanatik

Ce li se oferă rezidenților din regiunea transnistreană în schimb? De fapt, o revenire la situația din 1992, când a izbucnit conflictul sângeros care s-a soldat cu moartea a mii de oameni.

ADVERTISEMENT

Asistăm la o perspectivă de „dezghețare” a conflictului, ce va fi urmată de intrarea în „faza fierbinte”, indiferent de ceea ce spune Maia Sandu despre dorința sa de a soluționa problema în mod pașnic ”, a precizat Panina.

Rusia, poziție fermă în privința Transnistriei

Deputatul rus a mers chiar mai departe și a transmis că este evident că un asemenea scenariu nu va fi niciodată acceptat la Tiraspol. „Problema transnistreană ar fi putut fi rezolvată în urmă cu 17 ani, când Rusia a propus memorandumul Kozak.

ADVERTISEMENT

Acest proiect a fost respins sub presiunea SUA. Rămâne doar să regretăm că declarațiile actuale ale Maiei Sandu par a fi scrise sub dictarea unui sufleor american”, a mai adăugat Panina.

Sursa foto – hepta.ro

Vă readucem aminte că Maia Sandu a declarat, pentru presa ucraineană, că este împotriva federalizării Republicii Moldova. „Sunt convinsă că noi vom găsi un format de soluţionare a conflictului.

Acesta trebuie să includă evacuarea integrală a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Noi mereu am vorbit despre acest lucru şi vom vorbi în continuare”, a precizat noul președinte al Republicii Moldova.

De când a început conflictul din Transnistria

Războiul din Transnistria, denumit uneori și Războiul moldo-rus a fost un conflict militar, actualmente tranformat într-un conflict politic între Republica Moldova și autoproclamata „Republică Moldovenească Nistreană” cu privire la exercitarea controlului asupra mai multor județe de pe malul râului Nistru.

Vorbim despre raioanele Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbnița, Slobozia și orașul Tiraspol, aflate pe partea stângă a cursului apei și orașul Tighina, aflat pe partea dreaptă a aceluiași râu.

Conflictul politic a început în anul 1990, imediat după proclamarea independenței așa-zisei „Republicii Moldovenești Nistrene”, fază latentă a acestuia desfășurându-se până în prezent.

Sursa foto – facebook

După ce Moldova a primit statutul de membru al ONU în 1992, președintele de atunci, Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor separatiste care atacaseră anterior și continuau să atace posturi ale poliției loiale Chișinăului de pe malul estic al Nistrului.

Rebelii, ajutați de trupele sovietice și ruse și-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputată. Câteva luni mai târziu, Republica Moldova și Federația Rusă au semnată o Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova.

Limba română, motivul conflictului

În vara anului 2004, autoritățile transnistrene au închis cu forța cele șase școli din stânga Nistrului în care se folosea limba română scrisă cu alfabet latin, o măsură care a afectat cei 3.400 de elevi care învățau în aceste școli.

Interesant este că atunci, mai mulți profesori și părinți, care s-au opus acestui gest, au fost arestați. În timpul crizei, guvernul moldovean a decis să instituie un blocaj economic Transnistriei, care să izoleze republica separatistă de restul țării.

Sursa foto – hepta.ro

Transnistria nu a ezitat și a răspuns printr-o serie de acțiuni care erau menite să destabilizeze situația economică din Moldova, în principal, prin oprirea furnizării energiei electrice. În consecință, această criză a generat întreruperi ale aprovizionării cu curent electric în părți ale Moldovei. Școlile au fost în cele din urmă redeschise, dar au primit statutul de „instituții educaționale non-guvernamentale”.

La 22 iunie 2018, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Astfel, pentru acest proiect au votat 64 membri ai ONU, 15 au votat împotrivă, iar 83 s-au abținut.

Cum o amenința Rusia pe România în acest conflict

Chiar și după încetarea focului, Rusia a continuat să ofere regimului separatist sprijin militar, politic și economic, permițându-i să supraviețuiască și conferindu-i un anumit grad de autonomie față de Moldova.

De altfel, generalul Lebed, comandantul Grupului Operațional Rus (ROG, fost Armată a 14-a) începând cu iunie 1992, a avut mai multe ieșiri în decor. Acesta a declarat că armata sa ar putea să ajungă la București în două ore.

Sursa foto – hepta.ro

Interesant este că trupele rusești staționează în continuare pe teritoriul moldovenesc, în pofida obligațiilor asumate de Rusia la summit-urile OSCE din 1999 și 2001.

Ce înseamnă memorandumul Kozak

În iulie 2002, OSCE, împreună cu mediatori ruși și ucraineni au semnat un document care conținea premise pentru reunificare Moldovei într-o federație. Neconcordanțe fundamentale asupra împărțirii puterilor au făcut imposibilă aplicarea acestui document.

În luna noiembrie a anului 2003, Rusia a realizat un memorandum care conținea, până la acel moment, cea mai detaliată propunere de constituire a unui stat moldovenesc federal asimetric. Acesta mai prevedea staționarea trupelor rusești pe pământ moldovenesc pentru încă 20 de ani.

Publicat inițial în rusă, pe site-ul ministerului de Externe transnistrean, textul a fost intens promovat de Dmitri Kozak, o personalitate marcantă din echipa președintelui rus Vladimir Putin. De remarcat că memorandumul Kozak a reprezentat o rupere de poziția nistreană care cerea statut egal pentru Transnistria și Moldova.

Sursa foto – hepta.ro

Mai multe demonstrații împotriva acestui memorandum au avut loc la Chișinău. De altfel, conducerea Republicii Moldova a refuzat semnarea lui fără coordonarea organizațiilor europene. Mai mult de atât, o vizită a președintelui Putin în Moldova a fost anulată.

Fostul președinte, Vladimir Voronin a declarat că memorandumul Kozak din 2003 a fost respins pentru că se afla în contradicție cu constituția moldovenească, una care stipulează neutralitatea țării, și nu permite staționarea oricăror trupe străine pe teritoriul său, în timp ce țara nu poate să adere la alianțe militare.

Cine este Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova

În primul rând trebuie spus că Maia Sandu reprezintă o generație nouă de politicieni în această țară. S-a născut pe 24 mai 1972 în satul Risipeni, raionul Fălești în familia lui Grigorie și Emilia Sandu.

Părinții Maiei Sandu au trăit greu, la fel cum au făcut-o toți din țară în perioada Uniunii Sovietice. Cu toate acestea, familia noului președinte a reușit să își asigure traiul zilnic. Aceștia creșteau animale și încercau să se limiteze la strictul necesar din punct de vedere al cumpărăturilor.

Sursa foto – hepta.ro

Devenită un important om politic, Maia Sandu a dat acum o adevărată lovitură. La nivel naţional, a fost cu peste 15 procente în faţa contracandidatului său, preşedintele în funcţie Igor Dodon, iar în diaspora a avut cu mai mult de 85 de procente în faţa acestuia.

Ce a zis Vladimir Putin despre alegerile din Republica Moldova!

Vladimir Putin a transmis imediat după turul 1 că nu vede cu ochi buni alegerile din Republica Moldova, alegeri care aveau să fie câștigate de candidatul de dreapta.

Reacția lui Vladimir Putin nu a întârziat să apară. Președintele Rusiei a transmis că încercările de presiune externă asupra Republicii Moldova sunt inacceptabile.

Sursa foto – hepta.ro

De altfel și serviciile ruse de spionaj au acuzat Statele Unite de faptul că urmăreau să pună la cale o revoluţie cu ocazia alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, după modelul din Belarus şi Kîrgîzstan, două foste republici sovietice zguduite în prezent de proteste.

Maia Sandu, pentru unirea Republicii Moldova cu România!

Maia Sandu, o fostă economistă la Banca Mondială, învingătoare în fața lui Igor Dodon, preferatul lui Vladimir Putin, s-a angajat să acţioneze în vederea unei integrări a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Mai mult de atât, în urmă cu patru ani de zile, aceasta a oferit o declarație fermă. În cadrul emisiunii În PROfunzime de pe postul Pro TV Chișinău, din 1 februarie 2016, Maia Sandu a declarat că „Dacă ar avea loc un referendum pentru unire (n.n.: unire cu România), personal aș vota Da”.

ADVERTISEMENT