News

Cât costă vaccinul împotriva coronavirusului! Cine şi-ar permite imunizarea în România

Cât costă vaccinul împotriva coronavirusului și ce categorii sociale și-ar mai permite imunizarea în România
24.05.2021 | 16:12
Cat costa vaccinul impotriva coronavirusului Cine siar permite imunizarea in Romania
Vești proaste de la OMS. “Pandemia de coronavirus e departe de a se fi terminat”. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți aduce aminte câți bani costă imunizarea fiecărei persoane, în condițiile în care Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal a transmis că românii ar putea să plătească pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

Lucrul acesta s-ar putea întâmpla, în viziunea liberalului, într-un viitor oarecare. Orban a subliniat că se va putea ajunge în situaţia vaccinului antigripal, când sunt imunizate gratuit doar grupele de risc.

ADVERTISEMENT

Cât costă vaccinul împotriva COVID-19!

Totodată, șeful liberalilor a fost întrebat şi dacă autorităţile încurajează şi acordarea de stimulente materiale pentru următoarea etapă a campaniei.

“Şi aşa organizăm vaccinarea gratuită, practic, statul român suportă toate costurile de vaccinare. E o situaţie excepţională, dar şi aici aş spune că mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup.

ADVERTISEMENT

Până la urmă se va merge pe mecanisme de exemplu de la vaccinare pe gripă unde numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, celelalte categorii de cetăţeni vor trebui să se vaccineze că e răspunderea lor, aici e vorba de sănătatea fiecăruia dintre noi”, a afirmat preşedintele PNL.

Chestionat dacă românii ar putea plăti pentru vaccinarea anti-COVID, Ludovic Orban a răspuns ferm: “Într-un viitor oarecare”. Plecând tocmai de la această declarație, site-ul nostru îți spune câți bani ar costa imunizarea.

ADVERTISEMENT

Pfizer, AstraZeneca, Johnson&Johnson, care e cel mai ieftin vaccin

Culmea, dar cel mai ieftin vaccin împotriva COVID-19 este unul care nu se află pe lista României. Rușii sunt cei care se laudă că au descoperit antidotul care costă cel mai puțin. Sputnik ar fi undeva sub doi dolari.

În acest moment, patru mari companii au serul care imunizează SarsCov 2, un virus care a pus întreaga planetă pe „hold”. Vorbim despre Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford și Johnson&Johnson.

ADVERTISEMENT

Interesant este că prețurile variază destul de serios, chiar și în interiorul Uniunii Europene. Astfel, cel mai ieftin vaccin rămâne de departe AstraZeneca. Acesta s-ar situa undeva sub doi euro doza.

Dacă ne raportăm la cel mai scump, atunci trebuie să știți că acesta este americanul Moderna. Costă aproape de zece ori mai mult, undeva la 18 dolari doza.

Cum s-a aflat adevăratul preț al vaccinului COVID-19

Vă readucem aminte că presa internațională a publicat de-a lungul timpului mai multe prețuri pentru vaccinul împotriva coronavirusului. Mai toate costurile erau destul de ridicate.

Cu toate acestea, în luna februarie, secretarul belgian de stat pentru Buget și Protecția Consumatorilor, Eva De Bleeker, a publicat din greșeală pe Twitter un tabel cu prețul fiecărui vaccin contractat de UE

Postarea a fost ștearsă la scurt timp, însă jurnaliștii au avut timp să salveze un printscreen. De aici încolo a urmat un adevărat taifun media, mai ales când s-a constatat că prețul imunizării nu este chiar atât de ridicat.

Astfel, Oxford – AstraZeneca este 1,78 Euro, Johnson & Johnson – 8,50 Dolari, Sanofi-GSK: 7,56 Euro, CureVac: 10 Euro, Pfizer – BioNTech: 12 Euro și Moderna, 18 Dolari

Ce categorii sociale s-ar imuniza în România

Plecând de la aceste prețuri devine clar ca lumina zilei că în România mai multe categorii sociale ar apela la variantele cele mai ifetine pentru imunizare.

Astfel, dacă multe persoane au fugit în ultima perioadă de vaccinul celor de la AstraZeneca, costul lui ar putea să-i atragă în viitor.

De ce AstraZeneca este mai ieftin în Europa

Trebuie specificat că prețul scăzut al celor de la AstraZeneca, 1,78 euro, este atât de jos și pentru că firma producătoare a beneficiat de importante fonduri europene pentru cercetare.

În mod evident, în Europa aceștia nu au voie să vândă foarte scump. O pot face însă în restul lumii. Ca o curiozitate, în Africa, Astra Zeneca costă aproape dublu față de continentul european.

Cam la fel se întâmplă și în cazul Moderna, un vaccin de de 10 ori mai scump în Europa. Fiind un produs 100% american, acesta a beneficiat de ajutor din partea Casei Albe și a ieșit cu un preț redus pe piața internă.

ADVERTISEMENT