News

Cât de des ne putem reinfecta cu Covid-19. Simptomele care îi afectează pe cei complet vaccinați

Cazurile de Covid se înmulțesc din nou și multe dintre ele sunt reinfectări. Un studiu din Norvegia a descoperit simptomele care afectează persoanele vaccinate.
28.06.2022 | 08:00
Cat de des ne putem reinfecta cu Covid19 Simptomele care ii afecteaza pe cei complet vaccinati
Numărul cazurilor noi de Covid este din nou în creștere Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință avertizează că a început un nou val de infecții, deoarece două subvariante de Covid au dus la o creștere a umărului cazurilor.

Cât de des ne putem reinfecta cu Covid-19

În Marea Britanie, peste 1,7 milioane de oameni au virusul, într-o creștere săptămânală a numărului cazurilor de 23%, potrivit ultimelor cifre ale Oficiului Național de Statistică, care precizează că această creștere se datorează în mare parte variantelor de Omicron BA.4 și BA.5.

ADVERTISEMENT

În România creșterea numărului de cazuri noi este și mai dramatică, acesta dublându-se în ultima săptămână. 3.974 de noi cazuri de Covid și 13 decese la pacienți confirmați cu noul coronavirus au fost raportate în ultima săptămână în România, a anunțat luni Ministerul Sănătății.

O parte dintre aceste cazuri sunt reinfectări, adică pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

ADVERTISEMENT

Cât de frecvente sunt reinfectările cu Covid-19?

Potrivit oamenilor de știință, mutația extinsă a lui Omicron a permis virusului să treacă peste orice imunitate. Acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni care au fost vaccinați sau au avut virusul l-au contractat din nou.

Omicron este „prost imunogen, ceea ce înseamnă că infectarea oferă puțină protecție suplimentară împotriva reinfectării”, a explicat Danny Altmann, profesor de imunologie la Colegiul Imperial din Londra, citat de The Independent.

ADVERTISEMENT

Deși noile subvariante BA.4 și BA.5 provin din varianta originală Omicron, „există acum dovezi suplimentare ale capacității foarte marginale a variantelor Omicron anterioare de a amorsa orice memorie imunitară pentru BA.4 sau BA.5”, a mai spus profesorul Altmann.

Acest lucru sugerează că, chiar dacă ați avut Omicronu, este totuși posibil să contractați din nou virusul.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă în cazul persoanelor vaccinate?

Noile subvariante BA.4 și BA.5 conțin mutații care nu sunt prezente în subvariantele timpurii ale Omicron. Deci, chiar dacă o persoană fost vaccinată, inclusiv cu doza booster, este în continuare vulnerabilă la noile subvariante.

Cercetătorii din China au raportat vineri, în Nature, că noile subvariante „evită în mod notabil anticorpii neutralizanți provocați de infecție și vaccinarea cu SARS-CoV-2”.

Dozele booster bazate pe subvarianta BA.1, cum ar fi cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna, „s-ar putea să nu producă o protecție cu spectru larg împotriva noilor subvariante Omicron”, au avertizat cercetătorii.

Totuși, aceștia continuă să recomande vaccinarea pentru a evita formele grave de boală.

Cât de grave vor fi simptomele în cazul unei reinfectări?

În general, infecțiile tind să fie mai ușoare a doua sau a treia oară, din cauza imunității reziduale pe care organismul o dezvoltă.

Cu toate acestea, noile subvariante ar putea să fi evoluat pentru a favoriza infecția celulelor pulmonare, mai degrabă decât a țesutului tractului respirator superior, conform datelor preliminare de la Universitatea din Tokyo.

Acest lucru le face mai asemănătoare cu variantele Alpha și Delta și mai severe.

Cele mai frecvente simptome pentru cei complet vaccinați

Cercetătorii din Norvegia au efectuat un studiu în cadrul căruia au intervievat 111 din 117 invitați la o petrecere care a avut loc pe 26 noiembrie 2021 unde s-a declanșat un focar Omicron. Din grupul intervievat, 66 au avut cazuri confirmate de Covid-19 și 15 au avut posibile cazuri de infecție cu coronavirus.

Din cei 111 participanți, 89% au primit două doze de vaccin ARNm și niciunul nu a primit o doză booster.

Potrivit constatărilor publicate în jurnalul de boli infecțioase și epidemiologie Eurosurveillance, au existat opt ​​simptome cheie experimentate de grupul de petrecăreți complet vaccinați.

Acestea au fost: o tuse persistentă, secreții nazale, oboseală, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, febră și strănut.

Studiul a constatat că tusea, curgerea nasului și oboseala au fost printre cele mai frecvente simptome la persoanele vaccinate, în timp ce strănutul și febra erau cele mai puțin frecvente.

Experții în sănătate publică au adăugat și greața la această listă de simptome la persoanele vaccinate care au contractat varianta Omicron.

Potrivit experților, natura ușoară a simptomelor creează dificultăți oamenilor în a deosebi Covid-19 de o răceală obișnuită.

Două simptome timpurii pentru infecția cu Omicron

Experții sugerează, de asemenea, că există două simptome distincte care ar putea fi un semn că un test pozitiv este aproape: oboseală și amețeli sau leșin.

Mai mult decât simpla senzație de oboseală, oboseala se poate traduce prin durere corporală, dureri sau slăbiciune a mușchilor, dureri de cap și chiar vedere încețoșată și pierderea poftei de mâncare.

Dr. Angelique Coetzee, medic privat și președinte al Asociației Medicale din Africa de Sud, a declarat că oboseala a fost unul dintre principalele simptome ale Omicron atunci când varianta a început să circule în Africa de Sud.

Amețeala sau leșinul este al doilea semn că este posibil să aveți Omicron.

Un raport din Germania a sugerat recent că ar putea exista o legătură între leșin și Omicron, după ce medicii din Berlin au descoperit că Covid-19 declanșa amețeli recurente la un pacient de 35 de ani internat la spital.

ADVERTISEMENT
Tags: