News

Cât de eficientă s-a dovedit a fi imunizarea colectivă. Primele rezultate sunt dezamăgitoare

29.05.2020 | 19:05
Cat de eficienta sa dovedit a fi imunizarea colectiva Primele rezultate sunt dezamagitoare
ADVERTISEMENT

Suedia a anunțat primele rezultate legate de imunizarea colectivă, tactică adoptată de această țară în detrimentul restricțiilor impuse de alte state, iar rezultatele sunt dezamăgitoare.

Cât de eficientă s-a dovedit a fi imunizarea colectivă

Oficialii din Suedia au anunțat că imunizarea colectivă nu a fost atât de mare pe cât se așteptau, astfel că o foarte mică parte din populația țării a avut de câștigat de pe urma acestei strategii, informează CNN.

ADVERTISEMENT

Mai exact, Suedia a transmis că, în ciuda adoptării unor măsuri mai relaxate de a controla răspândirea noului coronavirus, doar 7,3% din locuitorii din Stockholm au dezvoltat anticorpii necesari luptei cu infecția COVID-19, date centralizate până la finalul lunii aprilie.

Procentul, confirmat de Autoritatea de Sănătate Publică din Suedia pentru CNN, este similar cu cel din țările care au transmis rezultatele privind anticorpii cetățenilor, toate sub procentul de 70-90% necesar pentru o imunizare colectivă a populației.

ADVERTISEMENT

Rezultatele au fost comunicate după ce Suedia a decis să aplice o strategie cu totul diferită pentru a stopa răspândirea noului coronavirus, impunând doar câteva restricții minore asupra stilului de viață obișnuit.

Cât de bine a funcționat strategia Suediei față de alte state

Anders Tegnell, un epidemiolog de top din Suedia, a recunoscut că numărul este „puțin mai mic” decât cel așteptat, „dar nu cu mult mai scăzut, poate cu unu sau câteva procente”.

ADVERTISEMENT

Studiul realizat de Agenția pentru Sănătate Publică din Suedia, menit să determine potențialul unei imunizări colective în rândul populației, s-a bazat pe 1.118 teste, realizate în decurs de o săptămână.

Scopul este acela de a realiza același număr de teste la fiecare șapte zile, pe o durată de opt săptămâni. Autoritățile spun că rezultatele din alte regiuni ale Suediei vor fi comunicate ulterior.

ADVERTISEMENT

Țara a decis ca, pe perioada pandemiei de coronavirus, să evite carantina și să mențină majoritatea școlilor, restaurantelor, saloanelor și barurilor deschise.

Cu toate acestea, a recomandat cetățenilor să evite călătoriile lungi, mizând în același timp pe responsabilitatea personală. Strategia a fost criticată la început de cercetătorii suedezi, care spuneau că teoria nu are o bază concretă, cu toate că autoritățile au negat că vor să obțină imunizarea colectivă a suedezilor.

Specialiștii spun că o imunitate colectivă poate fi atinsă abia după ce majoritatea populație, între 70 și 90%, devine imună la o boală infecțioasă, fie prin infectare și vindecare, fie prin vaccinare.

Când acest procent este atins, boala are șanse foarte mici de a se mai răspândi la oameni care nu sunt imuni, întrucât nu vor mai fi suficiente gazde pentru ca virusul să se transmită în continuare.

„Nicio comunitate nu a atins acest nivel, iar un vaccin ne va duce mai repede la o imunizare colectivă decât infectarea și vindecarea”, spune Michael Mina, asist. prof. de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică T. H. Chan de la Harvard.

Pe de altă parte, procentul anticorpilor înregistrat în Suedia nu este atât de departe de cel din Spania, țară care a impus măsuri de limitare a deplasării și distanțării sociale.

Autoritățile spaniole au anunțat că 5% dintre cetățeni au dezvoltat anticorpi împotriva COVID-19, potrivt unui studiu ce a analizat datele colectate până pe 15 mai.

ADVERTISEMENT