News

Cât de eficiente sunt mașinile electrice pe timp de iarnă? Ce se întâmplă cu bateria când e frig afară

Mașinile electrice sunt cu siguranță viitorul, însă oamenii trebuie să știe că pe timp de iarnă pot exista anumite probleme.
11.11.2022 | 07:46
Cat de eficiente sunt masinile electrice pe timp de iarna Ce se intampla cu bateria cand e frig afara
Mașini electrice. Cât de eficientă e bateria pe frig? Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Probabil cel mai important lucru de reținut: eficiența mașinilor electrice e influențată de temperaturile foarte scăzute, lucru care afectează performanța bateriei.

Ce se întâmplă cu bateria mașinilor electrice iarna?

Așadar, dacă afară e frig, bateria trebuie încărcată mai des. Desigur, frigul nu face imposibil condusul unei astfel de mașini. În Norvegia, țară unde frigul e la el acasă, piața mașinilor electrice a fost mult peste piața din Europa de acest gen.

ADVERTISEMENT

Potrivit Auto Express, în țările cu o climă relativ blândă mașinile electrice rămân soluția ideală, însă iarna există riscul ca atunci când afară vine gerul să fie nevoie ca șoferii să oprească mai des pentru a-și încărca bateria autoturismului.

Majoritatea producătorilor de mașini electrice, inclusiv Renault la noi în țară, pun la dispoziție calculatoare online care indică autonomia exactă a bateriilor în funcție de temperatură.

ADVERTISEMENT

Pentru un autoturism accesibil precum Renault Zoe, autonomia e de 376 kilometri după o încărcare completă la 20 de grade Celsius. Autonomia scade la 300 de kilometri dacă temperatura exterioară e de 5 grade, iar la temperaturi de -5 grade Celsius autonomia scade la 244 de kilometri.

Un alt factor important în această ecuație e mărimea bateriei: cu cât e mai mare, cu atât are un risc mai mare de a pierde din autonomie. Totuși, de ce influențează frigul autonomia bateriilor?

ADVERTISEMENT

Experții ne transmit că ”bateriile litiu-ion, cele mai comune folosite la mașinile electrice și hibride, funcționează atunci când ionii de litiu se deplasează de la anod la catod. Frigul încetinește acest proces și limitează performanța bateriei. Rezultatul poate fi o pierdere dramatică a intervalului de utilizare”.

Chiar și așa, pentru un șofer care circulă doar într-un oraș cu stații de încărcare, 244 de kilometri autonomie pot fi suficienți. De reținut că frigul poate afecta și timpul de încărcare la stațiile specializate.

ADVERTISEMENT

Pentru a prelungi autonomia bateriei la o mașină electrică, experții au dat mai multe sfaturi. Probabil cel mai relevant sfat dat șoferilor e să conducă mai încet și să folosească navigație prin satelit, pentru ca drumul să fie mai scurt.

ADVERTISEMENT