News

Vești proaste pentru proprietarii de mașini electrice. Cu cât se scumpește încărcarea

Utilizarea mașinilor electrice devine din ce în ce mai scumpă odată cu scumpirea energiei electrice. Cât va costa încărcarea acestora
02.10.2022 | 18:36
Vesti proaste pentru proprietarii de masini electrice Cu cat se scumpeste incarcarea
Încărcarea mașinilor electrice va fi mai scumpă Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Cei care dețin mașini electrice sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a circula cu ele, în contextul scumpirii energiei.

Vești proaste pentru proprietarii de mașini electrice

Dacă până acum, exploatarea unui astfel de autovehicul putea fi considerată o afacere bună, situația se schimbă dramatic pe măsură ce electricitatea se scumpește, iar multe dintre supermarketurile care oferea încărcarea gratuită nu o mai fac.

ADVERTISEMENT

Potrivit Știri de Cluj, utilizatorii mașinilor electrice evită să le încarce acasă, de teama facturilor tot mai ridicate la electricitate și preferă să apeleze la rețeaua publică de stații de încărcare.

La stațiile publice de încărcare prețul unui kilowatt se încadrează între 1,5 și 2,5 lei.

Aceeași sursă precizează că, în general, o mașină complet electrică are un consum mediu de 25 de kw la suta de km. Ceea ce înseamnă că, la o estimare de 1.000 de kilometri lunar, proprietarul are nevoie de 200 de kw.

ADVERTISEMENT

Un astfel de consum ar duce la depășirea plafonul lunar compensat, în cazul în care încărcarea mașinii se face acasă.

”Mașina electrică nu este pentru oricine”

Pentru același scenariu de consum lunar, dacă încărcarea se face la un preț al unui kWh ce variază între 1,5 lei și 2,5 lei, costul lunar total variază între 300 de lei și 500 de lei.

ADVERTISEMENT

”Ce trebuie să înțeleagă publicul: o dată, trebuie să încarc mașina acasă peste noapte, este cel mai simplu și eficient lucru și cel mai ieftin. Poate să rămână ieftin dacă sunt atent la furnizorul de electricitate, dacă am grijă pentru cine optez.

Ultimul lucru, este firesc ca stațiile publice să fie pe bani, pentru că în spate este o afacere care trebuie să genereze profit și are foarte multe costuri. Mașina electrică nu este pentru oricine.

ADVERTISEMENT

Dacă nu pot să o încarc peste noapte de acasă sau la birou, poate e mai bine să mă gândesc la altă soluție”, spune pentru sursa citată Alexandru Seremet, reprezentantul unei firme auto.

ADVERTISEMENT