Life

Cât de periculoasă este carnea făcută pe grătar. Ingredientul toxic de care mulți specialiști se tem

Cât de riscante sunt preparatele făcute la grătar. Medicii trag un semnal de alarmă legat de o substanță care poate fi otrăvitoare.
12.05.2023 | 10:01
Cat de periculoasa este carnea facuta pe gratar Ingredientul toxic de care multi specialisti se tem
Cât de riscante sunt preparatele făcute la grătar. Medicii trag un semnal de alarmă legat de o substanță care poate fi otrăvitoare. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Cât de periculoasă este carnea făcută pe grătar, un obicei adorat de români, în special primăvara și vara. Ingredientul toxic de care mulți specialiști se tem. Ce spun cadrele medicale despre preparatele culinare pregătite în acest fel.

Cât de riscante sunt preparatele făcute la grătar. Medicii trag un semnal de alarmă legat de o substanță care poate fi otrăvitoare

Un studiu efectuat de american pe 22.000 de persoane arată cât de riscante sunt preparatele făcute pe grătar, în special când vine vorba de carne. Medicii trag un semnal de alarmă legat de o substanță care poate fi otrăvitoare.

ADVERTISEMENT

Oamenii au fost expuşi pentru o perioadă fumului și chimicalelor eliberate de grătare. Ulterior, cercetătorii le-au măsurat nivelul acestor chimicale în organism, rezultatele nefiind unele deloc favorabile.

Mai exact, americanii au demonstrat că în felul acesta persoanele sunt predispuse cu 80% la a dezvolta artrită reumatoidă, o boală autoimună. Aceasta nu are o cauză cunoscută, sistemul imunitar atacând elemente din corp ca și cum ar fi niște intruși.

ADVERTISEMENT

„Fumul ajunge în sânge cauzând pe termen lung modificări de puls, tensiune, arteroscleroză care determină în timp risc de accident vascular cerebral. Cât şi modificări inflamatorii.

Inflamaţia poate să stea la baza corelaţiei dintre fumul inhalat şi poliartrita reumatoidă”, a declarat medicul pneumolog Luiza Iorga, conform observatornews.ro. Cercetarea mai arată că femeile sunt de 3 ori mai predispuse la această boală decât bărbații.

ADVERTISEMENT

În cazul lor simptomele pot apărea începând cu vârsta de 30 de ani, în timp ce în cazul domnilor afecțiunea se instalează după 45 de ani. Boala afectează articulațiile, dar și alte părți ale corpului, cum ar fi: piele, ochi, plămâni, inimă sau vase de sânge.

Fumul de grătar, periculos pentru sănătate

Fumul de grătar este periculos pentru sănătate din mai multe puncte de vedere. Un alt studiu, realizat de această dată de cercetătorii din China, demonstrează că prepararea cărnii la temperaturi înalte poate duce la eliberarea în atmosferă a unor substanţe.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință spun că acestea sunt numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) și sunt cauzatoare de cancer. Ele pot fi absorbite în corp, atât prin inhalare, cât şi prin piele. Din păcate, îmbrăcămintea nu oferă o protecţie suficientă.

ADVERTISEMENT