News

Alertă alimentară! Înghețată retrasă de la vânzare din Carrefour, Cora și Metro, din cauza unui ingredient toxic

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) transmite că din Cora, Carrefour și Metro s-a retras înghetață, după ce s-a descoperit un ingredient cancerigen.
05.02.2022 | 00:02
Alerta alimentara Inghetata retrasa de la vanzare din Carrefour Cora si Metro din cauza unui ingredient toxic
Înghețată retrasă de la vânzare din Cora, Carrefour și Metro. Foto: Food and Drink Technology
ADVERTISEMENT

ANSVSA informează că s-au retras mai multe sortimente de înghețată din Carrefour și Metro, printre care și un baton de ciocolată cu înghețată, din Cora.

În toate produsele menționate s-a identificat un conținut de oxid de etilenă, care este extrem de toxic organismului nostru și poate cauza cancer.

ADVERTISEMENT

Înghețată cu oxid de etilenă în Cora, Carrefour și Metro

Concret, din Metro s-a dispus retragerea de pe rafturi a înghețatei  ”Metro Chef înghețată mentă”, produsă de  FRONERI France SAS.

”Va informam ca Metro Cash & Carry Romania, ca urmare a notificarii primite din partea producatorului Froneri France SAS, a initiat retragerea de la comercializare si de la clienti a articolului mentionat (…)

ADVERTISEMENT

Motivul rechemarii: prezenta oxid de etilena in aditivul utilizat ‐ guma de carruba”, este menționat într-un comunicat al supermarketului.

Din Cora s-a dispus retragerea produsului ”CORA ÎNGHEŢATĂ BATON CIOCOLATĂ NEAGRĂ/VANILIE”. ”Ne cerem scuze pentru inconvenientele create de această retragere!”, a transmis și Cora, precizând că motivul care a dus la această situație este tot descoperirea conținutului de oxid de etilenă.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește Carrefour, de aici s-au anulat de la vânzare mai multe sortimente de înghetață de la ”Froneri Ice Cream România”. Acestea sunt:

  • ”RULADA 3 TIPURI CIOCOLATA 650ML
    CARREFOUR,
  • INGHETATA VANILIE 900ML
    CARREFOUR BIO,
  • SORBET LAMAIE 1000ML
    CARREFOUR,
  • INGHETATA VANILIE&FRUCTE EXOTICE 4X100ML
    CARREFOUR”, menționează Carrefour într-un comunicat de presă.
ADVERTISEMENT

Ce pot face persoanele care au cumpărat, deja, produsele enumerate

Carrefour, asemeni Metro și Cora, transmite persoanelor care știu că au cumpărat înghețată din loturile prezentate să nu le consume, ci să le distrugă.

Mai mult, consumatorii în cauză pot aduce înapoi înghețatele achiziționate, chiar și fără bon fiscal, pentru a primi contravaloarea.

”Se recomandă persoanelor care dețin produse din loturile descrise mai sus să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat.

Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, anunță Carrefour România.

Se întâmplă adesea ca produse să fie retrase de la vânzare, din cauza conținutului oxidului de etilenă, o substanță care este interzisă de Uniunea Europeană (UE). Agentia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) transmite că oxidul de etilenă poate produce cancer și afecta funcția de reproducere.

Oxidul de etilenă se folosește, de obicei, la sterilizarea echipamentelor sanitare sau pentru a produce antigel și alte substanțe chimice.

ADVERTISEMENT
Tags: