News

Cât de periculoase sunt seismele din Vrancea. Ce se poate întâmpla la un cutremur de peste 7 grade

Directorul Observatorului Seismologic de la Vrîncioaia a spus cât de grave sunt cutremurele care au loc aproape zilnic în Vrancea. Ce se poate întâmpla în cazul unui seism de peste 7 grade pe Richter?
21.04.2022 | 23:35
Cat de periculoase sunt seismele din Vrancea Ce se poate intampla la un cutremur de peste 7 grade
Cât de grave sunt cutremurele din Vrancea. Sursa foto: facebook
ADVERTISEMENT

Directorul Observatorului Seismologic ”Dr. Cornelius Radu” din Vrâncioaia a vorbit despre cutremurele care se produc aproape zilnic în Vrancea. Acestea pot să afecteze toată Europa, spune Ioan Verdeș.

Cutremurele din Vrancea, periculoase pentru toată Europa

De altfel, specialistul în seismologie a subliniat că Vrancea este cea mai importantă zonă de cutremure din toată Europa. Însă, abia atunci când se va produce unul mai mare de 7 grade pe Richter trebuie să ne facem cu adevărat griji.

ADVERTISEMENT

”Vrancea este cea mai importantă zonă seismică din Europa am putea spune. Cutremurele din Vrancea pot să afecteze toată zona Europei şi atunci toţi sunt interesaţi de zona aceasta.

Avantajul nostru este că ştim exact zona din care pleacă cutremurele şi mai ştim şi care este magnitudinea ca un cutremur să fie distrugător. Dacă avem un cutremur peste şapte grade Richter abia atunci un cutremur este periculos.

ADVERTISEMENT

Un cutremur este la fel de periculos şi pentru locul din care pleacă şi pentru locul în care ajung undele seismice. Dar într-o zonă mai îndepărtată de epicentru avem nişte unde însumate, care pot produce daune mai mari”, a explicat Ioan Verdeş, potrivit Antena 3.

De ce sunt importante sistemele de avertizare a unui cutremur

În ceea ce privește sistemele de avertizare a unui cutremur acestea sunt foarte importante. Ele pot ajuta la luarea unor măsuri de precauție cât mai rapid, precum oprirea gazului sau a curentului electric.

ADVERTISEMENT

”Sistemul de avertizare al institutului mizează tocmai pe faptul că unda seismică are o anumită viteză de trecere prin mediile de pământ, iar unda primară, cea pe care o sesizează echipamentele noastre şi în urma căreia se poate da alarma, se mişcă mult mai repede.

Şi atunci, avem o diferenţă de timp între aceste două unde, pe care noi o câştigăm prin comunicare foarte rapidă a semnalului de la Vrâncioaia spre Bucureşti. Acestea sunt renumitele 20 de secunde, timp pe care putem să îl fructificăm dacă sistemul nostru de avertizare este conectat, de exemplu, la anumite sisteme de recepţie, tot automatizate, care ar putea să ia anumite decizii fără intervenţia omului şi atunci ar putea reduce eventualele pagube.

ADVERTISEMENT

De exemplu, sistemele de blocare a gazului, curentului electric. Dar, de ceva timp, sistemele noastre de avertizare de la Institut nu mai merg direct la beneficiar. Merg la sistemul naţional de alertă şi este gestionat de cei de acolo, a mai explicat directorul Ioan Verdeş.

Când a avut loc ultimul cutremur în Vrancea și ce magnitudine a înregistrat

Ultimul cutremur care a avut loc în Vrancea a fost joi, 21 aprilie la ora 10:33. Seismul a avut o adâncime de 113 kilometri şi o magnitudine de 3,4 grade pe Richter.

ADVERTISEMENT