News

Cât de periculos e aspartamul, declarat de OMS drept posibil cancerigen. Alexandru Rafila: “Cantitatea contează”

Alexandru Rafila a explicat ce se întâmplă în organismul nostru atunci când consumăm mai multe produse cu Aspartam. Află despre riscuri.
01.07.2023 | 19:16
Cat de periculos e aspartamul declarat de OMS drept posibil cancerigen Alexandru Rafila Cantitatea conteaza
Alexandru Rafila, precizări privind consumul de aspartam. Foto: Colaj Fanatik/Hepta, Captura Youtube.
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila a atras atenția asupra consumului moderat de produse ce conțin Aspartam, susținând că acesta nu prezintă riscuri pentru sănătate în doze adecvate. Cu toate acestea, medicul a avertizat că evitarea băuturilor cu conținut ridicat de zahăr sau îndulcitori este recomandată din cauza altor aditivi din compoziție.

Alexandru Rafila, despre alimentele cu Aspartam

Ministrul a subliniat că un consum excesiv al acestor produse poate cauza probleme digestive, precum scaun diareic sau greață, și a pledat pentru limitarea cantității consumate, reiterând că produsele aprobate pentru piață nu sunt autorizate dacă prezintă un risc cancerigen în cantități mici, similar fumatului.

ADVERTISEMENT

„În general sunt foarte multe substanţe care sunt utilizate şi în industria alimentară e un îndulcitor care e foarte larg utilizat, le găsiţi inclusiv ca microcomprimate pe care le puteţi utiliza dumneavoastră, acasă, ca să îndulciţi o cafea sau un ceai.

Dar aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari. La un consum obişnuit de astfel de… bei jumătate de litru pe zi, sau maxim un litru, nu sunt probleme”, a explicat Alexandru Rafila, în cadrul unei emisiuni de la Prima Tv.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, despre mai multe riscuri legate de acest îndulcitor

Consumul excesiv de ceai sau cafea cu adăugarea excesivă de comprimate cu Aspartam poate provoca probleme digestive precum scaun diareic sau greață, a avertizat medicul Alexandru Rafila. El a subliniat că orice exces poate duce la astfel de situații, dar a precizat că nimeni nu autorizează un produs care să fie cancerigen în cantități mici, asemenea fumatului.

Rafila a indicat limitarea consumului de băuturi cu conținut ridicat de zahăr sau îndulcitori, argumentând că acestea conțin și alte substanțe și aditivi, iar partea naturală a acestor produse este limitată.

ADVERTISEMENT

„Orice exces duce la o astfel de situaţie, dar vă daţi seama că nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici. Aşa şi fumatul. Este cancerigen. Multă lume fumează. E o problemă legată de exces care se poate referi la alcool, la Aspartam.

Cantitatea contează şi trebuie să limităm. Oricum eu nu recomand în niciun fel consumul de astfel de băuturi care au conţinut ridicat de zahăr, sau chiar de îndulcitori, nu cred că este o idee bună pentru că mai au şi foarte multe alte substanţe, aditivi… partea naturală a produsului este destul de limitată”, a precizat ministrul Rafila.

ADVERTISEMENT

Cum se folosesc produsele cu Aspartam

Aspartamul este un îndulcitor artificial folosit pe scară largă în industria alimentară. Este un compus chimic obținut prin combinarea a două aminoacizi, fenilalanină și acid aspartic, și conține de asemenea un grup metil ester.

Aspartamul este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zaharoza (zahărul de masă), ceea ce îl face un îndulcitor foarte eficient. El poate fi utilizat pentru a îndulci băuturi răcoritoare, sucuri, gumă de mestecat, deserturi, produse lactate și multe alte alimente și băuturi cu conținut scăzut de calorii.

Principalele avantaje ale aspartamului sunt că are un conținut caloric scăzut și nu contribuie la creșterea nivelului de zahăr din sânge. De aceea, este adesea utilizat în produsele destinate persoanelor care doresc să reducă consumul de calorii sau care suferă de diabet.

ADVERTISEMENT