News

Ministrul Sănătății anunță că bolnavii de cancer își vor putea face noi analize gratuite. Ce prevede setul de norme pentru combaterea acestei boli

Ministrul Sănătății anunță că bolnavii de cancer vor beneficia de noi analize gratuite, precum și de noi medicamente folosite în tratarea bolii.
30.06.2023 | 17:11
Ministrul Sanatatii anunta ca bolnavii de cancer isi vor putea face noi analize gratuite Ce prevede setul de norme pentru combaterea acestei boli
Ministrul Sănătății anunță că bolnavii de cancer își vor putea face noi analize gratuite, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății anunță că bolnavii de cancer își vor putea face noi analize gratuite. Alexandru Rafila a vorbit, vineri, 30 iunie, despre setul de norme pentru Planul naţional de combatere a acestei boli.

Ministrul Sănătății anunță că bolnavii de cancer își vor putea face noi analize gratuite

În pachetul de analize gratuite vor fi apărea markerii de depistare a cancerului, în funcție de vârstă și sex, dar și testarea genetică pentru patru tipuri de neoplasm. De asemenea, bolnavii de cancer vor beneficia de noi tratamente gratuite, inclusiv de consiliere pshiologică.

ADVERTISEMENT

Mai exact, vor fi introduse 23 de molecule noi pe lista medicamentelor gratuite utilizate în tratarea cancerului. Ministrul Sănătății spune că vor fi extinse pachetele privind spitalizarea de zi pentru acești pacienți.

În categoria serviciilor oferite în cadrul spitalizării intră realizarea de mamografii, senologii, puncţii biopsice, anestezii locale, testarea pentru diagnosticul infecţiei cu HPV şi RMN, potrivit setului de norme.

ADVERTISEMENT

Consiliere pshiologică pentru bolnavii de cancer și rudele acestora

Totodată, pe lângă bolnavul de cancer, și rudele acestuia pot participa la ședințe de psihoterapie finanțate de stat. „Consilierea psihologică şi psihoterapia pentru pacienţii oncologici şi pentru aparţinători eu cred că este un lucru foarte important.

„Aflarea veştii că un pacient are cancer afectează foarte serios şi pacientul, şi familia acestuia. Consilierea psihologică pentru foarte muli dintre pacienţi şi familiile lor este necesară”, a transmis ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila spune că legea va fi modificată prin ordonanța de urgență. Totodată, el a punctat că speră ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, cel mai probabil în primele două săptămâni din luna iulie 2023.

„Prin Ordonanţă modificăm legea, dar nu putem să ne blocăm într-o formă a legii care nu permite, de exemplu, finanţarea sau introducerea de noi metode de investigaţie. Bani există, trebuie să luăm o decizie responsabilă încât să modificăm legea.

ADVERTISEMENT

Nu înlocuim anexa, dar o corectăm, acolo unde este posibil încât aceste lucruri care sunt de primă intenţie pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor la diagnostic şi tratament să poată să fie realizate”, a adăugat ministrul Rafila.

 

ADVERTISEMENT