News

Joe Biden s-a adresat națiunii pentru ultima oară în acest mandat. Mesaj războinic pentru Vladimir Putin și Donald Trump

Președintele american Joe Biden s-a adresat Congresului în discursul său anual despre starea națiunii, în care a atins diverse teme de la războiul din Ucraina la cel din Gaza.
08.03.2024 | 10:56
Joe Biden sa adresat natiunii pentru ultima oara in acest mandat Mesaj razboinic pentru Vladimir Putin si Donald Trump
Joe Biden s-a adresat națiunii pentru ultima oară în acest mandat. Mesaj războinic pentru Vladimir Putin și Donald Trump. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Joe Biden și-a început discursul cu 30 de minute întârziere, însă analiștii politici au remarcat retorica agresivă, probabil pentru a-i convinge pe alegători că este capabil să se lupte cu Donald Trump. Conform BBC, ”președintele și-a exprimat indignarea cu forță retorică și aparent fără să se încurce”.

Joe Biden s-a adresat națiunii pentru ultima oară în acest mandat

Aparent o victorie de imagine pentru Casa Albă, care vrea să arate că președintele său, un american în vârstă de 81 de ani, mai este capabil să conducă lumea civilizată. De altfel, Joe Biden nu s-a sfiit să vorbeasca despre vârsta sa înaintată. Acel ”elefant din încăpere”, despre care toți discută.

ADVERTISEMENT

”Permiteţi-mi să închei cu acest lucru. Ştiu că poate nu arăt ca atare, dar sunt aici de ceva vreme. Şi când ajungi la vârsta mea, anumite lucruri devin mai clare ca niciodată. Cred în voi, popor american. Voi sunteţi motivul pentru care nu am fost niciodată mai optimist cu privire la viitorul nostru”, a transmis Joe Biden.

Despre războiul din Gaza, Joe Biden a anunțat că armata SUA va construi un port în Gaza pentru a permite ajutoarelor umanitare să ajungă aici. De altfel, republicanul Matt Gaetz s-a ridicat în picioare și l-a aplaudat pe Joe Biden atunci când acesta a transmis că Israelul are responsabilitatea de a proteja civilii nevinovați din Gaza.

ADVERTISEMENT

Nu a rămas neatinsă nici tema imigrației, în contextul în care societatea americană e revoltată de cazul lui Laken Riley, o fată de 22 de ani care a fost ucisă de un migrant venit în SUA ilegal, din Venezuela. Joe Biden a recunoscut că mii de oameni mor anual uciși de migranți ilegali, astfel că problema ar trebui rezolvată, însă cu diplomație.

Joe Biden susține impozitarea miliardarilor și legile pro-avort

Totodată, Joe Biden a declarat că susține impozitarea mult mai mare a miliardarilor, precum și politicile pro-avort, alte teme electorale importante. Mai apoi, Joe Biden a lăudat economia americană, înainte ca discursul său să se îndrepte spre Vladimir Putin și războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

ADVERTISEMENT

A insistat să comenteze declarațiile lui Emmanuel Macron, care își dorește soldați NATO pe front. “Ei nu cer soldaţi americani. De fapt, nu există soldaţi americani în război în Ucraina. Şi sunt hotărât să rămână aşa”, a spus Biden. Cât despre Vladimir Putin, Joe Biden a avut un mesaj clar pentru acesta.

”Mesajul meu pentru Putin este simplu: noi nu vom pleca, nu ne vom pleca, nu ne vom da la o parte. Istoria se uită la noi”, a comentat Biden, înainte de a-l ataca pe rivalul etern Donald Trump. ”Fostul preşedinte chiar a spus asta, înclinându-se în faţa unui lider rus”, a declarat Biden, aluzie la declarația lui Donald Trump, care a anunțat că ar încuraja Rusia să facă ”ce vrea” cu țările NATO care nu contribuie cu cel puțin 2% din PIB la apărare.

ADVERTISEMENT

De remarcat că aproximativ 200 de protestatari au încerc să blocheze deplasarea lui Joe Biden dinspre Casa Albă la Congres. Aceștia susțin cauza Fâșiei Gaza și au venit pe Pennsylvania Avenue cu un steag palestinian uriaș, alături de un banner pe care scria: ”Moştenirea lui Biden este genocidul”.

ADVERTISEMENT
Tags: