News

Cât de probabilă e o lovitură de stat contra lui Putin. Foști generali din KGB, GRU, FSB și armată, nemulțumiți de eșecurile din Ucraina

Foști generali din KGB, GRU, FSB și armată sunt nemulțumiți de eșecurile din Ucraina, ceea ce i-ar determina să se coalizeze pentru a-l îndepărta pe Vladimir Putin și pentru a opri războiul, cred p serie de analiști.
06.05.2022 | 10:02
Cat de probabila e o lovitura de stat contra lui Putin Fosti generali din KGB GRU FSB si armata nemultumiti de esecurile din Ucraina
ADVERTISEMENT

La Moscova circulă zvonuri potrivit cărora o serie de foști generali și oficiali KGB se pregătesc să-l înlăture pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, și intenționează să pună capăt războiului din Ucraina, care este văzut din ce în ce mai mult în toată Rusia ca o greșeală strategică și, mai ales, ca un dezastru economic.

Șefii FSB, nemulțumiți de lipsa de succese din Ucraina

Conducerea fostului angajator al lui Putin – serviciul rus de securitate FSB – se spune că este atât de frustrată de lipsa succeselor militare în Ucraina încât a contactat un număr de generali și foști oficiali ai armatei, spun mai mulți analiști, dar și știri din presa de limbă rusă, scrie cotidianul londonez City AM.

ADVERTISEMENT

În special, un grup numit „Siloviki” – care cuprinde foști ofițeri FSB care activează în politica rusă – se spune că face eforturi pentru a-l înlocui pe Putin, împreună cu foști ofițeri din GRU, KGB și FSO, precum și din alte unități de informații ruse.

Ideea că o lovitură de stat este din ce în ce mai probabilă e întărită și mai mult de activitatea de pe rețelele sociale din Rusia și Europa de Est, care a intrat în alertă în ultimele 24 de ore. Mai mult, analiștii din Rusia și din afara acesteia au spus că există toate semnele că Putin se va confrunta în curând cu o lovitură de stat.

ADVERTISEMENT

Cum se apără Putin

Iar Putin se pare că este „foarte îngrijorat” și a înăsprit securitatea în Kremlin și în jurul acestuia. „Conteaza? Contează foarte mult”, consideră expertul rus în securitate Andrei Soldatov, de la Centrul pentru Analiza Politicii Europene.

Președintele Rusiei se pregătește pentru o lovitură de stat de câteva săptămâni, deoarece s-a confruntat cu critici acerbe din cauza „operațiunii sale speciale” din Ucraina și și-a epurat aproximativ 150 de spioni din cauza eșecurilor constante”, a explicat Soldatov. „Este prima dată când silovikii pun distanță între ei și președinte. Ceea ce deschide tot felul de posibilități”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Mai mult, circulă și zvonuri potrivit cărora starea de sănătate a lui Putin a fost afectată de la începutul războiului. Într-o serie de videoclipuri, președintele rus pare obosit și iritat.

Tensiuni tot mai mari între FSB și Kremlin

Că relația dintre FSB și Putin s-a deteriorat de la începutul războiului este deja evident pentru orice observator al vieții politice de la Moscova. Iar luna trecută, doi ofițeri superiori din FB au fost plasați în arest la domiciliu de Putin.

ADVERTISEMENT

Andrei Soldatov, care conduce site-ul de investigații Agentura, a scris că Serghei Beseda, șeful Serviciului Cinci – filiala de informații externe a FSB – și adjunctul său au fost reținuți și plasați în arest la domiciliu. Mișcarea a fost văzută ca un semn clar că Putin este profund îngrijorat de rolul FSB în ofensiva împotriva Ucrainei și că se teme că forțele din cadrul aparatului de informații ar putea lucra împotriva lui, au declarat oficiali occidentali platformei Agentura.

Cei doi au jucat un rol major în operațiunile de informații împotriva Ucrainei, în ultimii câțiva ani, și foarte probabil au jucat un rol major în planificarea invaziei”, a declarat un oficial occidental, adăugând că „ar putea fi schimbări semnificative la nivelurile superioare ale FSB”, a explicat Soldatov.

Propaganda s-a întors împotriva lui Putin

Analistul rus Alexey Muraviev este, de asemenea, convins că președintele rus se confruntă cu o tentativă de lovitură de stat din partea șefilor săi de vârf din armată și serviciile de informații. Muraviev a declarat, pentru Sky News Australia, că o încercare de a-l înlătura pe Putin este extrem de probabilă, deoarece „au existat tensiuni între comunitatea de informații și președintele rus Vladimir Putin”.

În mod clar, a fost făcută o eroare clară de judecată și probabil că a fost condusă de Putin însuși cu privire la situația din Ucraina”, mai spune Muraviev. „Cred că acest tip de narațiune falsă le-a fost prezentată de Comandantul Suprem și, când rușii au început să sufere pierderi grele, Putin a început să dea vina pe serviciile de securitate”, a continuat el.

Nu cred că e foarte bine nici pentru că provine din interiorul aparatului de securitate”, mai spune Muraviev, care explică faptul că e vorba „despre planificarea inițială și prima fază a invaziei, în care militarii din armata rusă presupuneau că vor merge în Ucraina ca eliberatori, nu ca invadatori”.

ADVERTISEMENT
"Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
”Mașina de făcut bani” a schimbat calendarul din Spania
”Mașina de făcut bani” a schimbat calendarul din Spania
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024...
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră
Decizie definitivă în
Decizie definitivă în "duelul eclerurilor". Cine a câştigat procesul dintre Jamila şi Laura Laurenţiu
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Chec cu ciocolată și fructe de pădure. Desertul savuros care merită încercat
Chec cu ciocolată și fructe de pădure. Desertul savuros care merită încercat
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic...
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic acolo”
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume