News

Cât de relevantă este dozarea anticorpilor contra COVID? Cercetător de la Institutul Cantacuzino: ”Un astfel de test nu ne spune nimic”

Cercetătorul Cătălin Țucureanu a fost primul invitat al podcast-ului „La cafea cu dr. Valeriu Gheorghiță”, realizat de șeful campaniei de vaccinare.
12.07.2021 | 19:07
Cat de relevanta este dozarea anticorpilor contra COVID Cercetator de la Institutul Cantacuzino Un astfel de test nu ne spune nimic
Cât de relevantă este dozarea anticorpilor contra COVID? Cercetător de la Institutul Cantacuzino: ”Un astfel de test nu ne spune nimic” Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Colonelul dr. Valeriu Gheorghiţă a decis să facă săptămânal o serie de interviuri cu diverși specialiști intitulată ”La cafea cu dr. Valeriu Gheorghiță”.

“Mi-am propus ca cel puțin o dată pe săptămână să am alături de mine experți care sunt implicați în momentul de față în evaluarea datelor științifice care sunt publicate la nivel internațional și care ne pot oferi informațiile actuale”, a declarat Valeriu Gheorghiţă în debutul primului interviu, al cărui invitat a fost Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

ADVERTISEMENT

Cât de relevantă este dozarea anticorpilor contra COVID?

Cei doi specialiști au abordat în cadrul discuției teme precum motivul pentru care apar variantele virale noi și cum evoluează tulpinile virale, perspectiva unei a treia doze sau relevanța testelor de anticorpi.

Cătălin Țucureanu a explicat că scăderea titrului de anticorpi este absolut normală.

”Nu este absolut deloc necesar să facem acest lucru (dozarea anticorpilor n.r.) și am văzut destul de multe persoane speriate de faptul că le scade nivelul, titrul de antcorpi, în timp, oricum se exprimă în testul pe care și l-au făcut.

ADVERTISEMENT

Acolo sunt menționați ca fiind anticorpi neutralizanți, dar sunt de fapt anticorpi care se leagă de proteina spike și sunt considerați neutralizanți în felul ăsta, nu este un test real de neutralizare.

Dar dacă ne uităm la o dinamică normală de creștere și scădere a răspunsului în anticorpi și în urma infecției și vaccinării pentru toate celelalte boli o să vedem că avem un titru foarte mare de anticorpi la început, care scade în timp. Asta nu înseamnă că o să dispară. Dar este absolut naturală scăderea respectivă”, a precizat cercetătorul științific.

ADVERTISEMENT

Omul de știință a mai precizat și de ce nu este necesară monitorizarea titrului de anticorpi în timp în afara unor cazuri excepționale

”Și, din nou, nu știm încă ce înseamnă un titru protector de anticorpi, nu știm dacă doar anticorpii contează și există destul de multe date care arată că și elemente ale răspunsului imun celular sunt foarte importante pentru protecția față de acest virus. Și atunci un test în anticorpi nu ne poate spune nimic.

ADVERTISEMENT

În afara unor situații excepționale, a unor persoane care au anumite patologii, urmează anumite tratamente care sunt asociate cu imunosupresia și acolo poate ar putea fi utilizat și un test de anticorpi, nu există niciun motiv pentru care persoanele vaccinate ar trebui să-și monitorizeze titrul de anticorpi în timp”, a mai spus Cătălin Țucureanu.

Nu poate fi exclusă necesitatea unei a treia doze

Potrivit lui Cătălin Țucureanu nu poate fi exclusă posibilitatea de a avea nevoie de o a treia doză, dar în momentul de față “nu avem datele care să ne spună că peste 6 luni, 1 an, 3, 5 va fi necesară vaccinarea împotriva SARS-CoV-2”. Cercetătorul a ținut să sublinieze faptul că vaccinurile existente sunt sigure și eficiente, inclusiv împotriva variantelor coronavirusului, recomandând vaccinarea populației ca cea mai bună modalitate de a combate pandemia și apariția unor noi variante de virus.

”Practic, din ce înțeleg, există două situații în care s-ar pune problema de a treia doză. Când scade eficiența oferită de vaccinurile actuale pentru aceleași variante virale care se află în circulație sau când apare o variantă virală care nu mai este acoperită suficient de bine de vaccinurile actuale”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

Cercetătorul a reiterat importanța imunizării unei proporții cât mai mari a populației cu schema de vaccinare completă.

”Cea mai bună strategie este să vaccinezi cât mai multe persoane cu schema completă pentru a reduce circulația virusului. Atunci, nu îți mai pui probleme despre scăderea protecției la anumite categorii de populație. Unele dintre țările care iau în calcul administrarea unei a treia doze, potențial chiar din toamna anului acesta, intenționează să țintească persoanele foarte vulnerabile sau foarte expuse.

Vorbim de vârstnici, de anumite boli sau de lucrători din domeniul sanitar. Dacă nu ai o acoperire suficientă pentru a-i proteja pe cei vulnerabili, atunci mergi mai degrabă spre protecție individuală. Situația cea mai bună este ca un număr cât mai mare de oameni să fie vaccinați cu schemă completă pentru a preveni toate izbucnirile de infecții virale și atunci este protejată toată lumea”, a mai spus Cătălin Țucureanu.

ADVERTISEMENT