News

Cât de scumpă este carnea de miel și cine o să-și permită să o mănânce de Paște!

26.04.2021 | 20:00
Cat de scumpa este carnea de miel si cine o sasi permita sa o manance de Paste
Carnea de miel are un preț ridicat pentru sărbătorile pascale din acest an. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cât de scumpă este carnea de miel și cine o să-și permită să o mănânce de Paște! Din păcate, ca în fiecare an în preajma acestor sărbători, are loc o explozie a prețurilor. Culmea, nu crescătorul de animale este vinovat. Acesta arată cu degetul către abatoare și intermediari.

De altfel, FANATIK a scris AICI și AICI despre traseul cărnii până la magazin și plasa cumpărătorului, un traseu destul de încurcat și de pe urma căruia trăiesc și s-au dezvoltat adevărate afaceri.

ADVERTISEMENT

Crescătorii de animale spun că au fost lăsați de izbeliște și autoritățile nu fac altceva decât să complice întregul proces. Mai ales că, pandemia de coronavirus a schimbat din temelii o mulțime de reguli care privesc sacrificarea.

Cât de scumpă este carnea de miel și cine o să-și permită să o mănânce de Paștele acesta

Trebuie spus încă de la început că această carne de miel este preferată deseori doar în dreptul meselor de Paște. De altfel, din cauza prețului ridicat, românii o privesc mai degrabă ca pe o delicatesă.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, mielul a fost comercializat și cu 32 de lei kilogramul. În hipermarketuri, un animal întreg a ajuns să coste și peste 5 milioane, bani vechi, o sumă impresionantă pentru cei cu salariul sau pensia minimă pe economie.

Sursa foto – hepta.ro

O pulpă de nici 300 de grame costă și peste 80 de lei. Capul, organele din care gospodinele fac tot felul de minuni în această perioadă și carcasa se duc și ele către o sumă mare, o sumă aproape imposibilă pentru zeci de mii de familii din România.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, crescătorii de animale ridică din umeri și spun că de la ei carnea pleacă la prețuri pe care și le-ar permite toată lumea.

De ce costă carnea de miel atât de mult

Din păcate, nu puțini sunt cei nevoiți să-și vândă animalele pentru că nu au posibilitate de sacrificare sau de transport către abatoare. De aici pornește o întreagă afacere, una din care intermediarii sunt cei mai câștigați.

ADVERTISEMENT

„Eu trebuie să duc animalele pe care le am la centrele de sacrificare. Am nevoie acolo de diferite acte, deci asta înseamnă medic veterinar. E normal, așa și trebuie să fie. Doar că e mai ușor de zis decât de făcut. Nu mă apuc acum să calculez, să îți spun cât m-a costat pe mine fiecare animal în parte. 

Sursa foto – hepta.ro

Dar poate s-ar înțelege și de ce crescătorii mai țin uneori de preț. Samsarii însă știu că nu putem să așteptăm la nesfârșit. Și așteaptă de la zi la zi să cedăm.

Și atunci când nu mai putem suporta alegem să vindem pe nimic, pe prețul făcut de cel care îi ia din poartă, nu pe cel pe care poate l-am obține dintr-un magazin. Pentru că la magazin nu se ajunge așa bătând din palme”, a explicat Csik Ermure, crescător de animale pentru FANATIK.

Câți bani trebuie să aveți pentru masa de Paște

Interesant este că fermierii spun că pandemia de coronavirus nu i-a afectat prea tare. Miei sunt cu nemiluita și crescătoriile ar avea pentru toate buzunarele și gusturile. În acest fel, sărbătorile pascale de pe 2 mai ar fi mai sărbători pentru toți.

Sursa foto – hepta.ro

Trebuie specificat că prețul unui miel se mai stabilește și în funcție de mărimea carcasei, dar și dacă acesta este achiziționat întreg, o jumătate sau numai un sfert.

De asemenea, există și prețuri pentru cei cu dare de mână. Astfel, pentru un kilogram de pulpă frumoasă de miel, există magazine care solicită și 60 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: