News

Cât i-a venit factura președintelui Iohannis, la Palatul Cotroceni. Șeful statului a dat ordin să se scadă temperatura pentru a economisi bani

Administrația prezidențială a plătit o sumă uriașă pentru a achita utilitățile, în ultimele luni, în contextul creșterii prețului la gaze și electricitate.
02.10.2022 | 12:58
Cat ia venit factura presedintelui Iohannis la Palatul Cotroceni Seful statului a dat ordin sa se scada temperatura pentru a economisi bani
Presedintele Klaus Iohannis vrea să coboare temperatura la Palatul Cotroceni / Foto: EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO / Hepta
ADVERTISEMENT

Palatul Cotroceni, ”biroul” președintelui Klaus Iohannis, a primit facturi însumate de aproape 110.000 de lei, la energie electrică și gaze. Suma reprezintă consumul pentru mai multe luni.

Consumul mediu de energie electrică la Palatul Cotroceni: 131,02 MWh

Astfel, în perioada aprilie-iunie 2022, factura la curent electric a avut valoarea de 98.286 lei și a fost calculată pentru un consum mediu de 131,02 MWh, se arată într-un răspuns al Administrației Prezidențiale pentru Libertatea.

ADVERTISEMENT

În schimb, factura la gaze în perioada iunie – august 2022 a fost de 11.403,64 lei, fiind calculată pentru un consum mediu de 63 MWh. Acest lucru este explicabil prin faptul că, în perioada verii, căldura nu a fost pornită la Palatul Cotroceni.

Iar acest lucru ar putea rămâne valabil și în lunile de iarnă. Angajații de la Palatul Cotroceni vor fi nevoiți să se îmbrace mai gros la serviciu, pentru că Iohannis a dat ordin ca, în sezonul rece, temperatura să fie redusă în toate încăperile imobilului.

ADVERTISEMENT

Cum se pregătește președintele Iohannis de sezonul rece

Aparatele de aer condiționat au fost restricționate iar centralele termice vor funcționa exclusiv în regim automat, după programe prestabilite.

De asemenea, temperaturile vor fi reglate în fiecare încăpere în funcție de destinația ei: într-un birou va fi fixată o valoare, iar într-un depozit, o alta.

ADVERTISEMENT

De asemenea, toate caloriferele din Palatul Cotroceni sunt dotate cu robineți termostați, în timp ce radiatoarele electrice au fost înlocuite cu centrale electrice sau panouri radiante electrice.

La Cotroceni s-au montat panouri solare

În plus, Palatul Cotroceni va continua să folosească apa caldă obținută cu ajutorul panourilor solare.

ADVERTISEMENT

„În urma unei investiţii de reabilitare şi modernizare, unul dintre corpurile de clădire ale Palatului Cotroceni a fost dotat cu panouri solare destinate preparării apei calde menajere, cu capacitate între 120 kW/zi şi 360 kW/zi, în funcție de intensitatea radiației solare captate”, mai arată Administrația Prezidențială, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT