News

Invenția simplă cu care un român a redus factura la gaze cu 70% pe timp de iarnă. Nu costă mult

Un inventator băimărean a ajutat o comunitate din Maramureș să economisească până la 70% din consumul de gaze, la școală și primărie.
01.10.2022 | 12:02
Inventia simpla cu care un roman a redus factura la gaze cu 70 pe timp de iarna Nu costa mult
Metoda inginerului român a fost testată de primăria unei comune din Maramaureș / Foto (simbol): Hepta
ADVERTISEMENT

Comuna Mireșu Mare din județul Maramureș a implementat o soluție prin care reușește să mențină căldura în școli și în sediul instituției la mai puțin de jumătate din costuri.

Gazele sunt oprite dacă temperatura crește

Metoda a fost brevetată de inventatorul băimărean Dumitru Matei, care a reușit să creeze un dispozitiv eficient, pornind de la o idee relativ simplă. Este vorba despre un robinet de gaze care se blochează în momentul în care temperatura ajunge la o anumită valoare.

ADVERTISEMENT

Metoda a fost implementată încă din anul 2021, și în iarna trecută s-a dovedit a fi o alegere inspirată. Doar în sediul primăriei, consumul de gaz a scăzut cu 48%, în condițiile în care pe holul instituției, temperatura a fost setată la 16 grade, iar în birouri, angajații își pot regla la valoarea dorită.

”Nu poți regla mai mult decât am stabilit inițial că trebuie să fie temperatura în acel loc”, a explicat Ioan Mătieș, primar al comunei Mireșu Mare, pentru Observator.

ADVERTISEMENT

Economie de 600 de metri cubi într-o lună

La școala din localitate, economia a fost și mai mare: peste 600 de metri cubi, în luna martie. Toate sălile de clasă au o temperatură constantă fixată la maxim 21 de grade.

”Când ajunge temperatura camerei la cea programată de acei robineţi, ei închid practic agentul termic şi nu îi dau voie să meargă prin instalaţie”, a declarat Ionel Mih, șef al serviciului tehnic.

ADVERTISEMENT

Deși pare o invenție simplă, nu este nici pe departe așa. Spre deosebire de un robinet obișnuit care se montează la calorifer, dispozitivul inginerului Dumitru Matei funcționează cu gaz și are capacitatea de a se adapta temperaturii aerului, nu a apei din conducte.

Investiția se recuperează în șase luni

”E primul robinet care are în capul termostatat gaz. E de 5 ori mai sensibil decât cel cu bimetal. Chestiile astea te duc într-o economie de… Când e 30 la sută e foarte puţin. Am mers până la 70 la sută economie”, a explicat inventatorul.

ADVERTISEMENT

Acesta nu a dat detalii legate de preț, însă spune că investiția poate fi recuperat în șase luni de la data achiziției, prin economiile substanțiale aduse la factura de gaze.

ADVERTISEMENT
Tags: