Sport

Cât o costă pe Simona Halep procesul la TAS! Avem toate cifrele. Detalii inedite despre judecători

Simona Halep plătește cu peste 200 de euro pe oră judecătorii TAS, care vor reanaliza de la zero timp de trei zile recursul fostului număr 1 mondial.
07.02.2024 | 18:27
Cat o costa pe Simona Halep procesul la TAS Avem toate cifrele Detalii inedite despre judecatori
Simona Halep plătește cu peste 200 de euro pe oră judecătorii TAS FOTO: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Miercuri, 7 februarie, a începutul recursul făcut de Simona Halep la TAS împotriva suspendării de 4 ani pentru dopaj, dictată de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA), pe 12 septembrie 2023. Fostul număr 1 mondial WTA, de două ori campioană de Grand Slam, a fost depistată pozitiv cu roxadustat, pe 7 octombrie 2022, în timpul US Open 2022, și i-au fost găsite neregularități în pașaportul biologic. Halep a cerut ca decizia ITIA să fie anulată şi sancţiunea sa să fie redusă.

Cât plătește Simona Halep la TAS

Simona Halep este judecată la TAS de un complet format din trei judecători, unii dintre cei mai solicitați. Conform regulamentului TAS, sportiva din Constanța a avut dreptul să-și aleagă un judecător aflat pe lista TAS, iar Halep l-a nominalizat pe americanul Jeffrey Benz, fost patinator.

ADVERTISEMENT

Acesta a făcut parte din juriul TAS la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022, care i-a permis patinatoarei ruse Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, să concureze, în ciuda unui test pozitiv înainte de startul competiției. Ulterior, Valieva a fost suspendată patru ani de Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Halep este reprezentată la Lausanne de avocatul ei, Bogdan Stoica, precum și de un avocat american, Howard Jacobs, care are o vastă experiență în apărarea unor sportivi de top confruntați cu probleme de dopaj. Avocatul american menționează pe site-ul său că aproximativ 75% din cei suspendați au primit suspendări reduse.

ADVERTISEMENT

În practică, șansele la TAS sunt să crească suspendarea sau să scadă. Se rejudecă totul de la zero, dosar, probe, martori, expertize. Vor fi trei zile de audieri. Va fi un proces foarte greu” – surse FANATIK

Simona Halep a apelat în apărarea ei și la expertul francez Jean-Claude Alvarez, specialist în farmacologie, toxicologie și biologie.

Ce taxe trebuie să achite Simona Halep la TAS

Potrivit TAS, părțile implicate în proces trebuie să suporte următoarele cheltuieli:

  • costurile administrative pentru o mediere: 1.000 franci elvețieni (1.070 euro)

Fiecare parte implicată într-un litigiu supus medierii TAS trebuie să plătească costurile administrative ale TAS în părți egale de 500 de franci elvețieni pentru ca medierea să poată fi pusă în mișcare.

ADVERTISEMENT
  • Mediatorii TAS: 200 franci elvețieni/oră (215 euro/oră). În fiecare zi audierile durează 6 ore, între 9:30-15:30, ora locală.

Cuantumul onorariilor care trebuie plătite mediatorului este stabilit de directorul general al TAS pe baza muncii prestate de mediator și pe baza timpului alocat în mod rezonabil sarcinii sale. Mediatorii TAS sunt plătiți cu o rată orară de 200 de franci elvețieni, fără TVA, este specificat pe site-ul Tribunalului de Arbitraj Sportiv.

ADVERTISEMENT
  • Pe lângă plata onorariilor, TAS mai menționează că mediatorul poate solicita rambursarea cheltuielilor pentru biletele de avion, de tren sau a deplasării cu mașina.
  • Cazare la hotel: prețul unei camere de hotel, categorie superioară, până la maximum 350 de franci elvețieni/noapte (375 euro/noapte).
  • Mese: maxim 150 franci elvețieni/zi (160 euro/zi)
  • Alte cheltuieli: se rambursează orice cheltuieli de telefon, fax, poștă, fotocopiere sau alte cheltuieli de secretariat, până la maximum 200 de franci elvețieni (215 euro).
  • Dacă un mediator/judecător nu depune un rezumat al muncii sale și al timpului petrecut în caz, sau chitanțele de rambursare a cheltuielilor sale, în termen de 30 de zile de la încetarea medierii, se consideră în mod concludent că mediatorul a renunțat la costuri și onorarii, iar TAS are dreptul să nu-i plătească nicio indemnizație.
  • Taxele naționale, cum ar fi TVA, dacă există, aferente sumelor plătite de CAS vor fi plătite în proporție egală de către părți, la cererea mediatorului.
  • Completul de judecată poate dispune părților să contribuie la orice costuri suplimentare legate de audierea martorilor și experților.

Președinta completului TAS, care o judecă pe Simona Halep, este și biochimistă

Președinta completului este Annabelle Bennett din Australia, specialistă printre altele și în biochimie. Un aspect foarte important, în contextul în care Simona Halep și apărătorii săi încearcă să demonstreze că jucătoarea a fost depistat pozitiv din cauza unui supliment de colagen contaminat, prescris de staff-ul antrenorului francez Patrick Mouratoglou.

Annabelle Bennett este cea care a condus juriul TAS în procesul intentat de atleta sud-africană Caster Semenya, dublă campioană olimpică, împotriva regulamentului Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), care obligă atletele hiperandrogene să urmeze un tratament medicamentos pentru scăderea concentraţiei de testosteron.

TAS a respins recursul înaintat de Semenya, chiar dacă a precizat că există ”serioase preocupări în legătură cu viitoarea aplicare practică a acestui regulament”. Ulterior, Caster Semenya s-a adresat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

ITIA este apărată de Ulrich Haas, renumit pentru lupta împotriva dopajului

De partea cealaltă, ITIA a apelat la profesorul german de drept Ulrich Haas, care și-a axat cariera pe lupta împotriva dopajului. Acesta a consiliat Agenția Mondială Antidoping, a editat și publicat o serie de lucrări de specialitate, fiind implicat și în elaborarea Codului Mondial Antidoping.

Ulrich Haas a fost, potrivit WalesOnline, coautor al unui raport-bombă în 2015, care a dezvăluit amploarea dopajului în ciclism și a fost un critic puternic la adresa Uniunii Internaționale de Ciclism.

Potrivit procedurilor, înainte de a audia orice martor, expert sau interpret, completul va invita solemn persoana respectivă să spună adevărul, sub rezerva sancțiunilor de mărturie mincinoasă. Audierile de la TAS ale Simonei Halep se vor încheia vineri, 9 februarie, în jurul orei 16:30.

ADVERTISEMENT
Tags: