Cartoful se numără cu siguranță printre cele mai apreciate legume. Există numeroase moduri de a-l găti și în fiecare dintre ele este delicios, însă atunci când este vorba de fierbere, există un interval perfect de timp în care să-l lași pe foc.
Cine nu iubește cartofii? Piure, prăjiți sau la cuptor, oricum i-ai prepara sunt apreciați de toată lumea și dispar într-o clipă de pe masă. În plus, fiind vorba de o legumă- aceasta este și foarte hrănitoare, având în vedere conținutul de vitamine, minerale și glucide pe care îl deține.
Pe de altă parte, specialiștii sunt de părere că această legumă, prin prisma magneziului, a potasiului și a acidului citric pe care le are în compoziția sa, are și efect alcalinizat. Prin urmare, cartofii sunt extrem de benefici pentru organismul uman.
Pentru a profita la maxim de toate vitaminele din ei, este recomandat să-i mănânci cu tot cu coajă, însă pentru a face asta, trebuie să știi și cum să-i gătești, pentru că în funcție de felul în care vei alege să-i servești, trebuie să-i lași la fiert un anumit timp.
De exemplu, în cazul acesta- al cartofilor în coajă, fierți întregi- aceștia trebuie să gătiți preț de 30 de minute. Bineînțeles, înainte ei trebuie spălați bine în apă rece, iar cea în care fierb să fie clocotită. După jumătate de oră, cartofii pot fi testați ușor cu o furculiță.
Pe de altă parte, cartofii curățați și tăiați bucăți este bine să fie lăsați la fiert numai 20 de minute. De asemenea, și de această dată, apa trebuie lăsată înainte să fiarbă în clocot și, pentru un plus de gust, poate fi adăugată și sare.
În cazul în care vrei să folosești cartofii pentru piure sau pentru ciorbe: curăță-i, taie-i cubulețe și lasă-i să fiarbă numai 15-20 de minute înainte de a-i găti. În acest fel, vor fi perfecți pentru preparatul ales.
Pe de altă parte, atunci când folosești o oală cu presiune, situația stă puțin diferit: cartofii întregi, în coajă, se fierb în jur de 15 minute, iar cei tăiați cubulețe ce urmează să fie adăugați în alte preparate, maxim 8 minute.
Dacă ai nevoie de un remediu rapid, cartofii pot fi fierți în coajă și la cuptorul cu microunde, la puterea cea mai mare, timp de 5 minute. De altfel, cartofii mai pot fi fierți și la cuptor, timp de 40 de minute, într-un vas cu apă clocotită. Atenție, legumele trebuie să fie tăiate pe jumătate!