News

Cât te costă, de fapt, să retragi bani de la ghișeu sau bancomat. Ce comisioane au anunțat pentru 2024 Banca Transilvania, ING, CEC Bank, Raiffeisen, BCR și BRD

Comisionul cerut de bănci în 2024 pentru a scoate bani de la ghișeu sau bancomat. Anunțul făcut de ING, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank sa Raiffeisen.
13.01.2024 | 15:10
Cat te costa de fapt sa retragi bani de la ghiseu sau bancomat Ce comisioane au anuntat pentru 2024 Banca Transilvania ING CEC Bank Raiffeisen BCR si BRD
Ce comisioane percep băncile pentru retragerea banilor de la bancomat sau de la ghișeu. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Anul 2024 vine cu câteva schimbări legate și de comisioanele pe care le percep anumite bănci pentru retragerea banilor de la bancomat sau de la ghișeu. În ultima perioadă, unele dintre bănci au majorat procentul, ceea ce afectează buzunarul românilor.

Ce comision achiți în 2024 pentru retragerea banilor de la ghișeu sau de la bancomat

Este bine cunoscut faptul că pentru a scoate bani de la bancomat sau de la ghișeul băncii de care aparții ți se percepe un anumit comision. Fiecare bancă are propriul comision, iar acesta depinde de suma extrasă de către client. De altfel, în mod cert vei achita unul, dacă vrei să iei bani de pe card, folosind un bancomat diferit față de banca unde ai deschis cont.

ADVERTISEMENT

Potrivit finzoom.ro, o platformă care se ocupă de analiza și comparația produselor financiar-bancare, cel mai mare comision pe care îl poți achita la ghișeu ajunge până la 3%, referitor la conturi curente în lei și în euro. Pentru a lua banii de la bancomat, poți plăti un comision mai mic sau chiar 0.

De ce vor băncile să majoreze comisionul de retragere a banilor

Majorarea comisionului de către unele bănci are legătură cu taxa de 2% pusă de Guvern pe cifra de afaceri a acestor companii, în 2023. Pentru a se salva oarecum, băncile vor transfera acest cost către persoanele fizice, companii și stat, explică analiștii financiari.

ADVERTISEMENT

”În momentul în care a apărut peste noapte taxa de 2% pusă de guvern pe cifra de afaceri a băncilor, spuneam că acestea vor transfera acest cost suplimentar asupra persoanelor fizice, companiilor și statului.

Cum? Crescând comisioanele la tranzacții și/sau crescând și dobânzile încasate la  credite și reducând pe cele pe care le plătesc pentru economiile deponenților. Costurile cu numerarul – păstrare, manipulare, personal la ghișeu, funcționare caserii – sunt foarte mari la o bancă.

ADVERTISEMENT

De aceea, comisioanele pentru retragere numerar au fost din ce în ce mai crescute în ultimii ani, la majoritatea băncilor. Sunt bănci însă care nu le măriseră și care au anunțat că le măresc acum (…)”, a spus Irina Chițu, analist financiar, pentru Aleph News.

Banca Transilvania a amânat majorarea comisioanelor. Ce procente planifica în 2023

Totodată, demersul băncilor are legătură și cu anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu, anul trecut, legat de limitarea plăților cash și față de care s-a răzgândit la scurt timp, observând revolta românilor sau a celor care dețin afaceri.

ADVERTISEMENT

Banca Transilvania era printre primele bănci care-și anunța în octombrie 2023 mărirea comisioanelor, de la 1 ianuarie 2024, dar după câteva zile transmitea că amână intenția. Dacă Banca Transilvania va reveni asupra deciziei, din acest an, persoanele fizice ar putea achita de la 0, 5 la minim 5 lei sau 9 lei pentru sumele mai mici de 5.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: