News

Cât trebuie să muncească un român pentru a-şi permite să mănânce meniul zilei în oraș. Culmea, un chelner trebuie să lucreze de două ori mai mult decât un livrator

Un studiu realizat de platforma de rezervări de restaurante Bookingham a dezvăluit că românii trebuie să muncească intens pentru a-și permite meniul zilei.
21.07.2023 | 14:34
Cat trebuie sa munceasca un roman pentru asi permite sa manance meniul zilei in oras Culmea un chelner trebuie sa lucreze de doua ori mai mult decat un livrator
Românii muncesc din greu pentru a-și permite meniurile zilnice. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

O analiză recentă realizată de platforma de rezervări de restaurante Bookingham a dezvăluit că românii trebuie să muncească intens pentru a-și permite un meniu zilnic, având în vedere prețul mediu de 35 de lei în cele mai mari 20 de orașe din România. Datele evidențiază diferențe semnificative în timpul necesar pentru a câștiga suma necesară, în funcție de meserie.

Meniul zilei în oraș, un lux inaccesibil pentru mii de români

Printre cei care se bucură de timp redus de muncă pentru a obține meniul zilei se numără judecătorii și primarii de comună, care pot acoperi costul în aproximativ jumătate de oră. Alături de ei, angajații din domeniul IT și programatorii au avantajul de a putea cumpăra un meniu zilnic la fiecare 36 de minute de muncă.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, analiza arată că unele profesii necesită un efort considerabil pentru a achiziționa același meniu. Responsabilii de curățenie sunt cei mai afectați, fiind nevoiți să muncească aproximativ 2 ore și 24 de minute pentru a obține această sumă. În aceeași situație se află și poștașii și croitorii, care trebuie să lucreze fiecare 2 ore și 12 minute pentru a-și permite o masă zilnică.

Diferențe notabile au fost observate și în ceea ce privește pensiile. Pensionarii care beneficiază de pensii speciale pot cumpăra un meniu al zilei mai frecvent, la fiecare 24 de minute, în timp ce pensionarii cu pensii normale trebuie să aștepte aproximativ 3 ore și 12 minute pentru același lucru.

ADVERTISEMENT

Pe baza analizei a 32 de meserii și domenii, datele evidențiază variații semnificative în timpul necesar pentru a-și acoperi costul meniului zilnic. Aceste constatări pot fi folosite pentru a înțelege mai bine dinamica economică și salarială din România și pentru a identifica potențiale aspecte care necesită atenție din partea autorităților.

IT-iștii se răsfață, educatorii economisesc

România poate fi găsită într-un clasament european în privința numărului de ore de muncă săptămânale, fiind depășită doar de Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia. În 2022, românii înregistrează o medie de 39,7 ore de muncă pe săptămână, în timp ce Danemarca și Germania se situează la polul opus, cu doar 34,6 ore lucrate săptămânal.

ADVERTISEMENT

Aceste date au stârnit interesul, mai ales având în vedere inflația persistentă din România, care afectează prețurile și puterea de cumpărare. Astfel, s-a realizat un studiu pentru a determina cât de mult trebuie să muncească un român pentru a-și permite meniul zilei în oraș în 2023. Cercetarea a inclus analiza salariilor medii lunare din 30 de profesii, luând în considerare și veniturile medii ale pensionarilor speciali și ale celor de rând.

Potrivit datelor furnizate de INS, sectoarele cu cele mai mari venituri sunt IT-ul și finanțele și asigurările, în timp ce cele mai puțin remunerate domenii sunt HoReCa, fabricarea de mobilă și produse textile, și activitățile de poștă și curierat.

ADVERTISEMENT

În urma analizei realizate de platforma Bookingham, au fost făcute unele descoperiri surprinzătoare. Așadar, IT-iștii se numără printre românii care lucrează cel mai puțin pentru a-și permite un meniu zilnic. În contrast, un educator trebuie să muncească la fel de mult ca un șofer de taxi pentru a-și permite aceeași masă zilnică, în timp ce rezidenții trebuie să depună de două ori mai mult efort decât medicii specialiști pentru a-și acoperi acest cost”, arată datele studiului.

ADVERTISEMENT
Tags: