Life

Peștele ieftin și bun care e o bombă de vitamina D. Înlocuiește somonul și are un gust deosebit

Știai de peștele ieftin și bun care e o bombă de vitamina D? Poți să-l consumi fără griji, pentru că înlocuiește somonul și are un gust deosebit.
18.03.2024 | 12:50
Pestele ieftin si bun care e o bomba de vitamina D Inlocuieste somonul si are un gust deosebit
Peștele ieftin și bun care e o bombă de vitamina D. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Peștele ieftin și bun care e o bombă de vitamina D poate fi consumat de oricine. Înlocuiește somonul, e mult mai accesibil la preț și totodată are și un gust deosebit. Puține persoane știu însă câte ceva despre el.

De ce avem nevoie de vitamina D

Vitamina D este esențială pentru organismul nostru. Aceasta menține nivelurile normale de fosfor și de calciu din sânge. Totodată, ea contribuie la absorbția calciului, care la rândul său menține oasele puternice.

ADVERTISEMENT

Aceeași vitamină ajută și la menținerea funcției musculare și întărește sistemul imunitar, susțin cei de la Cleveland Clinic. În același timp, ea aduce o mulțime de beneficii organismului, care nu pot fi trecute cu vederea.

Vitamina D contribuie la buna funcționarea a tiroidei și asigură o funcție neuromusculară normală. Totodată, ea reglează ritmul cardiac și ajută la dezvoltarea și buna funcționarea a creierului pe tot parcursul vieții.

ADVERTISEMENT

Peștele ieftin și bun care e o bombă de vitamina D ne-ar putea asigura o mare parte din cantitatea zilnică necesară. Într-adevăr, putem opta și pentru suplimente alimentare. O alegere mai sănătoasă ar fi însă să luăm toate vitaminele și mineralele de care avem nevoie din alimente.

Peștele ieftin și bun care e o bombă de vitamina D

Somonul este peștele care are vitamina D din plin. Pe de altă parte, el este destul de scump. Vestea bună este însă că există mai multe tipuri de pește care pot să îl înlocuiască când vine vorba de valorile nutritive. 

ADVERTISEMENT

Peștele ieftin și bun care e o bombă de vitamina D este chiar macroul. Se găsește ușor în comerț și mai mult de atât, nu are deloc un preț atât de piperat ca somonul, fiind accesibil pentru orice buzunar.

Cristian Mărgărit, expert în nutriție, spune că peștele oceanic de apă rece este în general bogat în vitamina D, dar și în vitamina A. De asemenea, el conține și numeroase minerale, proteine, dar și omega 3 și stimulează sistemul imunitar.

ADVERTISEMENT

Iar dacă macroul nu este neapărat pe placul nostru, avem și alte variante. Heringul, spre exemplu, dar și sardinele oferă de asemenea o cantitatea generoasă de vitamina D, dar și de vitamina A.

„Peștele oceanic pentru imunitate este un miracol, pentru că el include mai mulți nutrienți care ne ajută. Vitamina D, vitamina A, seleniu, zinc, fier, proteină, omega trei, toate ajută imunitatea. 

Vorbim despre peștele oceanic de apă rece, peștele de captură și culmea, aici de exemplu macroul, heringul,  sunt pești care sunt mai ieftini și sunt foarte potriviți”, a dezvăluit Cristian Mărgărit, expert în nutriție, la DC Medical.

ADVERTISEMENT
Tags: