Life

Cât ulei se pune în tigaie când prăjești alimentele, de fapt. Greșeala toxică pe care multe gospodine o fac

Tu știi cât ulei se pune în tigaie când prăjești carne ori cartofi? O greșeală banală pe care multe gospodine o fac poate avea efecte neplăcute.
18.07.2023 | 10:45
Cat ulei se pune in tigaie cand prajesti alimentele de fapt Greseala toxica pe care multe gospodine o fac
Cât ulei se pune în tigaie când prăjești alimentele, de fapt. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Te-ai întrebat vreodată cât ulei se pune în tigaie dacă vrei să prăjești ceva? Fie că vorbim de cartofi, ouă, ori carne, aceeași regulă se aplică de fiecare dată. Chiar și așa, unele gospodine ajung să facă o serie de greșeli majore.

Cât ulei se pune în tigaie când prăjești alimente

Nutriționistul Cristian Mărgărit a vorbit despre cât ulei se pune în tigaie când vrei să prăjești ceva. Dacă vrei să faci economie, află că acest lucru nu e tocmai benefic pentru sănătatea ta. De asemenea, dacă pui mai puțin ulei, produsul nu e mai sănătos așa cum crezi.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă te întrebi cât ulei se pune în tigaie când vrei să prăjești ceva, răspunsul este simplu. Cât mai mult. În momentul în care avem o cantitate mare de ulei, acesta se încinge mai greu. Drept urmare, evităm riscul a alimentul nostru să se ardă în timpul procesului de prăjire.

Iar ce nu știu mulți e că uleiul încălzit prea mult poate fi și toxic. Drept urmare, pentru ca organismul nostru să fie în siguranță, iar preparatul nostru să fie delicios, e nevoie de o cantitate mare de ulei, într-o oală pe măsură.

ADVERTISEMENT

”Uleiul încălzit prea tare poate deveni toxic. Uleiul nu trebuie încălzit la o temperatură mai mare de 120°C, chiar și atunci când prăjim un aliment. Prefer să pun o cantitate mare de ulei în oală, care se încălzește mai greu, înmagazinează căldură și care poate fi scurs foarte bine, decât să am puțin ulei care se încălzește foarte repede, se arde și există riscul chiar să arzi alimentul”, a explicat nutriționistul.

Acum că am aflat cât ulei se pune în tigaie când vrem să prăjim ceva, e bine să știm și pentru ce tip de ulei să optăm. Mulți adoră uleiul de cocos, alții pe cel de măsline, în timp ce pentru unele persoane, cel de floarea soarelui ori de palmier e alegerea cea mai bună.

ADVERTISEMENT

Cel mai bun ulei pentru prăjit cartofi

Nutriționistul Cristian Mărgărit spune însă uleiul de floarea soarelui este recomandat când prăjim ceva. Pe de altă parte, el ar trebui evitat în salate, iar o alegere mai bună ar fi uleiul de măsline.

Care este motivul? Este unul intre uleiurile rezistente la gătit. De cealaltă parte, uleiurile ceva mai sensibile rezultă compuși toxici pentru organismul nostru, avertizează acesta.

ADVERTISEMENT

„Ne interesează ca uleiul pe care îl folosim să fie rezistent la gătit pentru că uleiurile sunt sensibile la căldură, la oxidare și rezultă compuși toxici. Nu recomand uleiul de floarea-soarelui pentru salată, dar pentru prăjit rămâne în top”, a mai dezvăluit Cristian Mărgărit, specialist în nutriție alimentară.

ADVERTISEMENT