News

Cât va dura greva profesorilor. Liderii de sindicat au dezvăluit ce vor de la autorități pentru a renunța la proteste

Liderii sindicatelor din învățământ care intră în grevă de luni au precizat că durata protestului ca depinde de seriozitatea soluțiilor oferite de Guvern
21.05.2023 | 19:15
Cat va dura greva profesorilor Liderii de sindicat au dezvaluit ce vor de la autoritati pentru a renunta la proteste
Greva profesorilor va continua până când Guvernul va veni cu soluții concrete. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După ce duminică Executivul condus de Nicolae Ciucă a făcut o primă ofertă profesorilor pentru a nu intra în greva anunțată pentru luni, liderii de sindicat din învățământ au spus că Guvernul nu le-a oferit nimic concret, ci doar „intenții”.

Profesorii așteaptă măsuri concrete din partea Guvernului

Liderii de sindicat din învățământ au precizat, după ce au refuzat oferta primită de la Guvern, că greva care va începe luni va continua până când profesorii vor renunța la această formă de protest. Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a subliniat că pentru stoparea grevei este necesar ca Executivul să vină cu propuneri mult mai serioase, ideea cu votarea legii salarizării până la data de 15 iulie, nefiind o propunere nouă.

ADVERTISEMENT

“Greva va continua până când colegii noștri vor stopa acțiunea. Trebuie soluții pentru asta. Oferta guvernului este cea pe care am mai avut-o și acum câteva zile. În legea salarizării o să se rezolve dorința noastră. Altceva nimic. Personalul nedidactic, inclus în Anexa 8, va primi o creștere de 7-8 la sută la salariu. Urmează să dea Executivul un act normativ. Decizia aparține Guvernului”, a declarat, pentru Digi24, Simona Hăncescu.

Aceasta a precizat că sunt școli un tot personalul didactic va intra luni în grevă, și a recomandat părinților să-și țină copiii acasă. Aceasta a subliniat că la negocierile de duminică Guvernul le-a prezentat sindicatelor „doar intenții”.

ADVERTISEMENT

“Sunt școli cu 100% dintre profesori în grevă, recomandarea este ca părinții să țină elevii acasă. Acolo unde sunt profesori care vor preda, vor supraveghea elevii veniți la școală”, a mai spus liderul FSLI.

Reiterând aceeași poziție, preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, a precizat că fără soluții credibile venite din partea Guvernului, profesorii nu vor înceta greva. Aceasta a subliniat că oferta cu care autoritățile au venit duminică nu este în măsură să oprească protestul anunțat pentru luni.

ADVERTISEMENT

„Pentru a stopa o astfel de acţiune ei vor trebui să primească din partea Executivului o soluţie, o soluţie care să fie credibilă, o soluție care să le ofere perspective foarte clare. Cu certitudine că pe această ofertă, mâine va fi grevă generală. (…). Durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul, nu de tipul acestor declarații, şi, bineînțeles de dorinţa colegilor noștri”, a declarat și Marius Nistor, citat de Digi24.

Președintele sindicatului Spiru Haret a precizat că protestul care începe luni a fost asumat de circa 150.000 de profesori, plus alți 50-60.000 de angajați ca personal nedidactic și auxiliar. “Greva durează până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest”, a mai spus Marius Nistor.

ADVERTISEMENT

Și universitățile participă la greva de luni

Mai multe universități din țară, printre care ASE, Universitatea Politehnică, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași sau USAMV din Cluj-Napoca, participă și ele la greva din învățământ. Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale “Alma Mater” a anunțat că luni, în universități, va avea loc o grevă de avertisment.

“De mâine, de la ora 11:00 la 13:00 va fi organizată grevă de avertisment. Vor fi aproape 10.000 de salariaţi în grevă. Noi declanşăm conflict împotriva politicilor economice şi sociale ale Guvernului, aşa prevede legea dialogului social, nu este aceeaşi cauză ca la colegii noştri, ei intrând pe contractul colectiv de muncă. Noi suntem cu un pas în urmă, dar evident că suntem împreună la toate evenimentele”, a anunțat liderul sindical.

Acesta a spus că principala revendicare vizează majorarea salariilor personalului didactic.

“Le-am prezentat ce dorim noi, practic, de la 2.400 un debutant, în viitoarea lege ne-am dori să se apropie de 4.000 de lei, aşa cum s-a discutat de atâtea ori că va fi salariul mediu brut pe economie”, a mai spus Anton Hadăr.

ADVERTISEMENT