News

Oferta Guvernului pentru a anula greva profesorilor, refuzată. Sindicaliștii încep, de luni, protestele. Update

Negocieri între Guvern și sindicaliștii din educație. Se mai face sau nu grevă în școli luni, 22 mai? Sindicaliștii vor oferi răspunsul după această rundă de discuții.
21.05.2023 | 18:15
Oferta Guvernului pentru a anula greva profesorilor refuzata Sindicalistii incep de luni protestele Update
Negocieri între Guvern și sindicaliștii din educație. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
21-05-2023
14:39

Oferta Guvernului pentru profesori, refuzată. Luni începe greva

Profesorii au primit oferta din partea Guvernului pentru a anula greva: 1000 de lei bonusuri pentru profesorii debutanți și o majorare de 7-8% a salariilor personalului nedidactic din școli, conform unor surse citate de Digi24.

Cum era de așteptat, sindicaliștii au refuzat categoric această ofertă minoră și au anunțat că planul decurge conform anunțului oficial: grevă generală începând din 21 mai 2023.

Într-un comunicat de presă al Executivul, se afirmă că “Guvernul isi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare si in eliminarea inechităţilor din legea salarizării. In acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. sa poata fi înaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare”.

Așadar, greva începe de luni, urmând să continue pe o perioadă nedetetminată, conform spuselor sindcaliștilor. “Greva durează până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest”, a spus Marius Nistor, liderul Federației Spiru Haret (mai multe detalii AICI).

 

21-05-2023
12:36

Sindicaliștii spun că nu au cum să oprească greva

Cei doi lideri de sindicat Simion Hăncescu și Marius Nistor au transmis că profesorii sunt cei care vor decide dacă vor continua cu greva, sau nu, în funcție de ce vor pune pe masă guvernanții. Momentan, oferta coaliției de guvernare nu prezintă nimic concret.

”Oferta va ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu putem lua o decizie astăzi”, a declarat Simion Hăncescu. ”Nu acceptă nimeni să dea la debutant această mărire şi să dea trei lei la cei care au vechime mare. Nu intrăm acum în procente, aşteptăm să vedem cu ce vine guvernul, s-ar putea să avem surpriza să ne spună că nu se poate. Greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor, ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu greva mai departe”, a declarat liderul FSLI.

”Este aceeaşi procedură: nu este o grevă pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanşat-o liderii de sindicat, este o grevă declanşată pe baza unui referendum la care au participat salariaţii din învăţământ, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, dacă ei o vor considera credibilă, prin semnătură, vor lua hotărârea dacă renunţă la această formă de protest sau dacă o vor continua”, a declarat și Marius Nistor.

Negocieri între Guvern și sindicaliștii din educație. Se mai face sau nu grevă în școli luni, 22 mai? Sindicaliștii vor oferi răspunsul după această rundă de discuții. Cert e că Nicolae Ciucă se vede din nou cu sindicaliștii duminică, 21 mai, iar la întâlnire va participa inclusiv ministrul muncii Marius Budăi.

Negocieri între Guvern și sindicaliștii din educație

Ministrul PSD se scuză și spune că soluția nu e doar la el, ci la întreaga coaliție, însă sindicaliștii anunță că greva va avea oricum loc cel puțin luni, indiferent de ce ar putea promite Budăi sau Ciucă. Între timp, Ciucă îi dă asigurări ministrului Budăi că are toată susținerea pentru a găsi soluții, în principal pentru legea salarizării unitare.

ADVERTISEMENT

”Soluţia pentru revendicările sindicatelor din educaţie este în legea salarizării unitare. În consecinţă, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susţinerea coaliţiei pentru a realiza legea salarizării unitare”, a transmis Nicolae Ciucă. Anunțul lui Ciucă vine drept răspuns la solicitarea lui Marcel Ciolacu de a suspenda negocierile pentru rotativa guvernamentală din 26 mai.

”Partidul Naţional Liberal a susţinut încă de la început că principala preocupare a coaliţiei trebuie să fie soluţionarea problemelor cetăţenilor. De altfel, PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetăţenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare. Acesta a fost şi motivul pentru care PNL a cerut respectarea Protocolului şi evitarea unor discuţii pe funcţii şi persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor.

ADVERTISEMENT

Soluţia pentru revendicările sindicatelor din educaţie este în legea salarizării unitare. În consecinţă, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susţinerea coaliţiei pentru a realiza legea salarizării unitare şi reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL doreşte ca revendicările profesorilor să fie soluţionate de urgenţă, ca şi problema pensiilor speciale”, a transmis premierul Ciucă.

Marius Budăi și-a continuat discursul clasic prin care a acuzat fostele guvernări că au ”scris în secret PNRR”, și s-a scuzat din nou că nu are momentan soluții pentru a rezolva situația profesorilor. ”Dacă ar fi fost soluţia doar la mine şi la colegii mei, că nu lucrez singur la această lege, atunci vă garantez că într-o lună, maxim două, am închis această temă şi sper să o şi fac, însă aici nu vorbim doar de lege, vorbim de finanţare, de mult mai multe lucruri şi mai vorbim că dacă acest PNRR a fost scris în secret, eu am aprobarea preşedintelui PSD şi a partidului să nu facem o reformă pe ascuns”, a completat Budăi.

ADVERTISEMENT

Așadar, cum era de așeptat, politicienii nu au nicio soluție pentru a rezolva problemele ridicate de profesori, astfel că rămâne de văzut cât vor dori sindicaliștii să mențină greva generală. Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, a oferit mai multe detalii referitor la acest protest. ”Educaţia trebuia să fie tratată altfel mai demult. Nu trebuia să ajungem mâine, în data de 21 mai, când noi am cerut negocieri de cinci luni de zile, serioase şi soluţii. Dacă realizau ceea ce le-am spus şi am avertizat: mare atenţie, pentru că e riscul major să se ajungă la grevă, că oamenii sunt nemulţumiţi… cred că au tratat cu indiferenţă sau au luat în glumă ceea ce noi am avertizat.

Or acum, e bine că ne întâlnim mâine, dar cu siguranţă greva va fi declanşată şi încă o dată, ca să fie foarte clar: oamenii doresc lucruri concrete, acte normative elaborate şi publicate pentru a mai avea încredere în clasa politică”, a afirmat Simion Hăncescu sâmbătă. Între timp, liderul sindical Marius Nistor reamintește că în trecut au existat acorduri și angajamente luate de politicieni în fața profesorilor, care nu au fost respectate, astfel că încrederea în clasa politică de acum e minimă.

ADVERTISEMENT

”Dacă politicienii noştri, cei care au putere de decizie, hotărăsc să sisteze discuţiile vizavi de modul în care va arăta Guvernul şi să se concentreze pe problemele sistemului de învăţământ, atunci nu putem decât să dăm curs oricărei invitaţii care ne va parveni din partea Guvernului României, aşteptăm cu nerăbdare invitaţia respectivă şi suntem pregătiţi pentru negocieri care să conducă la detensionarea situaţiei din sistem. Noi ne-am arătat disponibilitatea, suntem pregătiţi să începem discuţiile oricând, rămâne ca cei doi lideri politici, cel care este premier în momentul de faţă şi cel care va deveni premier, să stabilească exact data şi unde va avea loc discuţia în cauză.

În momentul de faţă este greu să stopezi o acţiune care a fost declanşată din voinţa membrilor de sindicat dintr-un motiv foarte simplu: ea poate fi stopată numai prin decizia celor care au decis declanşarea ei. Deci numai colegii noştri, pe baza unei oferte concrete, a unor soluţii concrete oferite de Guvernul României, pot lua decizia stopării acţiunii de protest. Ne dorim ca soluţiile să vină cât mai rapid cu putinţă, ele să fie soluţii credibile pentru colegii noştri din sistemul de învăţământ preuniversitar. Ei trebuie să creadă cu adevărat că vor fi puse în practică, pentru că noi avem o experienţă destul de veche cu acorduri încheiate, cu angajamente asumate, unele respectate parţial, altele nerespectate şi încălcate imediat cum s-a schimbat puterea”, a afirmat Marius Nistor.

ADVERTISEMENT