Life

Câtă cafea poți să bei, de fapt, în fiecare zi. Puțini români respectă cantitatea corectă

Te-ai întrebat vreodată câtă cafea poți să bei în fiecare zi? Românii nu respectă cantitatea corectă. Totul depinde de câteva obiceiuri banale
12.11.2022 | 11:00
Cata cafea poti sa bei de fapt in fiecare zi Putini romani respecta cantitatea corecta
Câtă cafea poți să bei, de fapt, în fiecare zi fără să ai probleme medicale. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Din ce în ce mai multe studii au indicat faptul că „banala” cofeină ar avea, culmea, efecte pozitive asupra organismului. Asta în ciuda faptului că ani de zile s-a spus exact contrariul. Experții în domeniu nu au ezitat să studieze problema și să găsească răspunsul corect.

Câte cafele poți să bei zilnic

Mai exact, dacă ne raportăm la ultimele rezultate ale cercetătorilor, atunci trebuie să știți că puteți consuma chiar și cinci cești de cafea, fără a prezenta riscuri asupra sănătății. Atenție mare, însă. Nu toată lumea poate să facă acest lucru.

ADVERTISEMENT

Un raport medical a indicat faptul că aportul zilnic de cofeină pentru un adult sănătos poate ajunge la 400 de mg pe zi, dar lucrul acesta se întâmplă pentru anumite persoane.

”Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a efectuat raportul, acest nivel de consum de cofeină nu prezintă riscuri fiziologice dacă stilul de viață al individului, cum ar fi obiceiurile alimentare, consumul de alcool, fumatul sau exercițiile fizice, este unul sănătos.

ADVERTISEMENT

Deci, nu trebuie să ne facem grji că a bea câteva băuturi pe bază de cofeină pe zi este un obicei la fel de dăunător ca în cazul consumului de alcool sau de alte substanțe. Cofeina are, de fapt, mai multe efecte pozitive asupra corpului, care o fac să merite să fie inclusă în dieta noastră”, a spus Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă, nutriționist la Federația Română de Baschet.

Despre consumul în limite normale de cafea se spune că poate să aibă un efect protector împotriva dezvoltării diabetului de tip 2.

ADVERTISEMENT

Alte studii au arătat că ar putea chiar să prevină demența, întrucât cofeina poate să ajute la menținerea funcțiilor cognitive pe parcursul înaintării în vârstă, amânând sau prevenind Alzheimerul.

”Alte studii recente au subliniat legătura dintre un consum moderat de cafea și reducerea riscului dezvoltării unor afecțiuni precum Parkinson, cancer de colon, ciroză sau calculi biliari”, a mai spus dr. Șerban Damian.

ADVERTISEMENT

De asemenea, oamenii de știință au dovedit că acest consum de cofeină poate să îmbunătățească și performanța sportivă. Concret, atleții care beau o cafea cu o oră înainte de antrenament au un randament de 20-30% mai mare.

Nu în ultimul rând, o cafea reduce somnolența, așa cum, de altfel, am simțit-o cu toții, dar ar putea să alunge și stările de plictiseală sau de inactivitate.

ADVERTISEMENT
Tags: