News

Cătălin Predoiu a publicat legea de desființare a SIIJ. Cum vrea ministrul justiției să închidă Secția Specială

Proiectul de lege pentru desființarea SIIJ a fost publicat de Ministerul Justiției. Cum vrea mai exact ministrul Cătălin Predoiu să închidă Secția Specială
21.01.2022 | 14:28
Catalin Predoiu a publicat legea de desfiintare a SIIJ Cum vrea ministrul justitiei sa inchida Sectia Speciala
ADVERTISEMENT

Cătălin Predoiu a publicat legea de desființare a SIIJ. Ministrul justiției a explicat, într-o conferință de presă, cum vrea să închidă Secția Specială și ce se va întâmpla cu infracțiunile care erau până acum în competența acesteia.

Cătălin Predoiu a publicat legea de desființare a SIIJ. Cum vrea ministrul justiției să închidă Secția Specială

Legea de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost pusă în dezbatere publică.

ADVERTISEMENT

Într-o conferință de presă desfășurată vineri, 21 ianuarie, ministrul justiției a explicat că infracțiunile care intrau până acum în competența Secției Speciale vor fi investigate de 42 de procurori.

“Pentru investigarea infracţiunilor care până acum erau în competenţa Secţiei, am folosit un model inspirat din modul de funcţionare al Parchetului European. Adică un număr de 12 procurori în centru, la Bucureşti, şi un număr de 30 de procurori răspândiţi în ţară.

ADVERTISEMENT

Câte 2 procurori de fiecare curte de apel, în total, 42 de procurori care vor investiga infracţiunile care până acum erau în competenţa Secţiei”, a precizat ministrul.

Cum sunt desemnați cei 42 de procurori

Ministrul Justiției a spus și cum vor fi desemnați cei 42 de procurori care vor investiga infracțiunile care până acum intrau în competența SIIJ.

ADVERTISEMENT

“Aceşti procurori sunt anume desemnaţi de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi anume desemnaţi de către Consiliul Superior al Magistraturii, prin plenul Consiliului, din cadrul Secţiei de Urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General. Cei 30 de procurori din curţile de apel, câte 2 procurori de fiecare curte de apel, vor fi selectaţi şi anume desemnaţi de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii, din cadrul parchetelor de pe lângă curţile de apel.

Procurorii din Parchetul General vor fi propuşi plenului de către procurorul general, respectiv procurorii de la parchetele curţilor de apel vor fi propuşi plenului CSM de către prim-procurorii de la parchetele curţilor de apel.

ADVERTISEMENT

Competenţa este partajată între cele 2 nivele, respectiv procurorii de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică, potrivit articolului 3 din lege, vor desfăşura urmărirea penală în cadrul infracţiunilor săvârşite de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de judecătorii de la curţile de apel, respectiv de către procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanţe. De asemenea, de judecătorii de la curţile de apel şi curtea militară de apel, precum şi, cum spuneam procurorii de la Parchetul Curţii militare de apel”, a explicat ministrul justiției.

Procurorii aleși trebuie să aibă o experiență notabilă

Procurorii de la curţile de apel vor investiga infracţiunile săvârşite de judecătorii de la judecătorii, tribunale, tribunale militare şi de procurorii de la parchetele care funcţionează pe lângă aceste instanţe.

Cei de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică trebuie să aibă o vechime de 15 ani, în timp ce procurorii de la parchetele curților de apel trebuie să fi lucrat în domeniu cel puțin 12 ani.

“Vor trebui să aibă calificativul foarte bine la ultimele 2 evaluări profesionale şi să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii 3 ani, o conduită morală ireproşabilă şi o experienţă profesională semnificativă, în principal în investigarea infracţiunilor de corupţie şi cele asimilate acestora a infracţiunilor de crimă organizată şi terorism, dar fără a se limita la aceste categorii de infracţiuni, deci o experienţă profesională notabilă”, a mai menționat ministrul justiţiei.

Dacă acești procurori au argumente solide pentru care nu îşi mai pot desfăşura activitatea, la cererea lor sau pentru cauză de ineficienţă, procurorii care i-au propus, respectiv procurorul general şi procurorii de la parchetele curţilor de apel vor propune plenului CSM retragerea acestei calităţi. Apoi, plenul CSM va decide în consecinţă.

“În ceea ce priveşte situaţia dosarelor existente, ele vor fi transmise de către Parchetul de General în 30 de zile la parchetele competente, potrivit acestei legi, iar procesul de selectare şi desemnare se va face în 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Proiectul de lege, în dezbatere publică până la 31 ianuarie

Cătălin Predoiu a precizat că, atunci când proiectul de desființare a SIIJ a fost redactat, au fost luate în considerare avizele Comisiei de la Veneţia nr. 1.036 din 2021, 924 din 2018, 950 din 2019.

De asemenea, a contat și decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 18 iunie 2021.

Potrivit calendarului propus, proiectul va sta în dezbatere publică până la 31 ianuarie.

După aceea, proiectul va primi o formă finală şi va fi transmis Consiliului Superior al Magistraturii pentru aviz, conform legii.

În urma obținerii avizului, proiectul va fi înaintat guvernului.

Cătălin Predoiu și-a propus ca acest proiect să fie adoptat în termenul stabilit în programul de guvernare, respectiv 31 martie 2022.

ADVERTISEMENT