News

Cătălin Predoiu vrea România cu drepturi depline în spațiul Schengen. „Nu este corect să avem în continuare doar o integrare parțială”

Cătălin Predoiu spune că nu este corect ca România să fie integrată doar parțial în spațiul Schengen. „Acest progres ar trebui să fie urmat de un alt pas în acest an”
04.03.2024 | 13:03
Catalin Predoiu vrea Romania cu drepturi depline in spatiul Schengen Nu este corect sa avem in continuare doar o integrare partiala
Cătălin Predoiu spune că România va consolida spațiul Schengen și că merită o integrare totală, nu doar parțială / Foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a declarat, înaintea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE că România are menirea să consolideze spațiul Schengen și nu este corect să fie integrate doar parțial în această zonă europeană de liberă circulație.

România și-a făcut temele

La sfârșitul anului trecut, țările UE au decis eliminarea controalelor în domeniul aerian și maritim cu România și cu Bulgaria, măsura intrând în vigoare începând cu 31 martie în acest an, când vor continua negocierile privind eliminarea și a controalelor la frontierele terestre.

ADVERTISEMENT

Cătălin Predoiu a declarat, înaintea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, reunit la 4 și 5 martie, că România și-a făcut temele privind combaterea fenomenului migrației ilegale și protecției frontierelor, astfel încât nu este corectă o integrare doar parțială a țării noastre în spațiul Schengen.

„Nu este corect doar o integrare parțială”

„Vom consolida spaţiul Schengen şi nu este deloc corect să avem în continuare doar o integrare parţială în spaţiul Schengen. Este adevărat că în decembrie anul trecut am făcut un pas important, intrând în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime , dar cred că acest progres ar trebui să fie urmat de un alt pas în acest an. Şi vom lucra în această privinţă cu colegii şi prietenii noştri din Austria şi din alte state membre”, a declarat Predoiu, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Expertiză la consolidarea frontierelor

Ministrul de Interne a spus că România este „un bun exemplu” în ceea ce privește combaterea migrației ilegale și a protecției frontierelor, și poate contribui cu expertiza sa la consolidarea spațiului Schengen și a Uniunii Europene.

„Suntem gata să cooperăm cu privire la protecţia frontierelor, la migraţia ilegală şi, de asemenea, mă refer la cooperarea poliţienească. Avem rezultate foarte bune în această privinţă şi cred că aceasta ar trebui să fie baza pentru deciziile viitoare.

ADVERTISEMENT

De aceea am spus că, în materie de migraţie, în materie de protecţie a frontierelor, România este un foarte bun exemplu şi suntem pregătiţi să contribuim cu expertiza noastră la consolidarea întregii Uniuni Europene şi, de asemenea, a spaţiului Schengen”, a mai spus Predoiuu.

Combaterea migrației și a traficului de droguri

Pe ordinea de zi a JAI se află și o recomandare a miniștrilor de Interne europeni pentru aplicarea de bune practice privind capacitatea statelor UE de a combate traficul de droguri. Cătălin Predoiu a declarat că traficul de droguri „devine una din principalele vulnerabilități ale UE”, și de aceea trebuie consolidate forțele polițienești și cooperarea între țările blocului comunitar.

ADVERTISEMENT

„Legat de asta, în România noi am început o campanie foarte solidă. CSAT a luat o decizie importantă, creând un grup de lucru interinstituţional. Alături de alte instituţii, în acest grup este prezent Ministerul Afacerilor Interne şi cooperăm pentru a dezmembra grupurile de criminalitate organizată care se ocupă de traficul de droguri şi, de asemenea, de traficul de persoane”, a spus Predoiu.

În privința migrației ilegale, predoiu a spus că România și-a cpnsolidat măsurile la graniță pentru combaterea acestui fenomen destabilizator, dovadă că, spre exemplu, migrația ilegală a scăzut foarte semnificativ la grania comună cu Serbia, urmare a unui proiect pilot stabilit cu țara vecină.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT