News

Bulgaria nu acceptă nici o condiție suplimentară pentru a intra în „Schengenul aerian”. Ce a transmis Sofia la Viena

„Schengenul aerian” și presiunile Austriei. Bulgaria nu va accepta noi condiții în ce-i privește pe migranții din Siria și din Afganistan
31.12.2023 | 19:30
Bulgaria nu accepta nici o conditie suplimentara pentru a intra in Schengenul aerian Ce a transmis Sofia la Viena
România și Bulgaria vor adera la spațiul Schengen pe calea aerului și pe mare începând cu 31 martie 2024 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cei 27 de membri ai Uniunii Europene (UE) au anunțat în noaptea de sâmbătă spre duminică că Bulgaria și România vor fi integrate parțial în spațiul Schengen de liberă circulație începând cu 31 martie 2024, când Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) va trece de la orarul de iarnă la cel de vară. Acest „Schengen aerian” prevede ridicarea controalelor la frontierele maritime și aeriene.

Negocieri intense între Austria, România și Bulgaria

Într-un anunț istoric făcut la 30 decembrie, președinția spaniolă a Consiliului UE a confirmat că Bulgaria și România vor adera la spațiul Schengen pe calea aerului și pe mare începând cu 31 martie 2024. Această decizie istorică, luată în unanimitate prin procedură scrisă, marchează un pas important în direcția raționalizării călătoriilor între aceste țări și statele membre Schengen.

ADVERTISEMENT

Acordul, la care s-a ajuns în urma unor negocieri intense între Austria, Bulgaria și România și cu sprijinul Comisiei Europene, reflectă o evoluție crucială. Deși decizia se referă la frontierele aeriene și maritime, se așteaptă ca o decizie ulterioară privind ridicarea controalelor la frontierele terestre să fie finalizată mai târziu, în 2024.

În conformitate cu decizia Consiliului, începând cu 31 martie 2024 nu se vor mai efectua controale asupra persoanelor la frontierele interne aeriene și maritime dintre Bulgaria , România și celelalte țări Schengen. Această dată importantă coincide cu trecerea de la orarul de iarnă la cel de vară stabilit de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA).

ADVERTISEMENT

Anterior, Gerhard Karner, ministrul austriac de interne, a subliniat necesitatea ca Bulgaria și România să primească refugiați, în special din zone de conflict precum Afganistan și Siria, ca o condiție pentru intrarea lor în spațiul Schengen.

Vorbind despre spațiul „aerian” Schengen și despre condițiile prealabile ale acestuia, Karner a subliniat necesitatea de a consolida controalele la frontierele acestor țări, insistând asupra unei prezențe militare sporite, în special de-a lungul frontierelor terestre dintre România și Bulgaria.

ADVERTISEMENT

Bulgaria nu acceptă „condiții suplimentare”

Respingând aceste „informații eronate”, Bulgaria a precizat că nu va accepta condiții suplimentare referitoare la refugiații din Siria și Afganistan, scrie Novinite. Sofia va prelua doar migranții pentru care Bulgaria reprezintă prima țară de intrare în blocul comunitar, conform Regulamentului Dublin.

Serviciul de presă al guvernului a subliniat angajamentul Bulgariei de a coopera cu Austria și România pentru a gestiona mișcările secundare în conformitate cu reglementările europene.

ADVERTISEMENT

Aceasta include respectarea strictă a Regulamentului Dublin și readmisia persoanelor care solicită protecție internațională pentru care Bulgaria își asumă responsabilitatea.

România și Bulgaria, membre ale UE din 2007, au fost respinse de Austria la sfârșitul anului 2022 de la spațiul Schengen. Creat în 1985, spațiul Schengen este una dintre realizările majore ale proiectului european.

Cuprinzând 23 dintre cele 27 de state membre ale UE, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, spațiul Schengen se întinde în prezent pe o suprafață de peste 4 milioane de kilometri pătrați și se aplică pentru aproape 420 de milioane de persoane. În cadrul acestuia, oamenii pot circula liber, iar controalele de călătorie sunt armonizate.

 

ADVERTISEMENT