News

Catalogul electronic va fi folosit în toate școlile. Când va deveni operațional sistemul în întreaga țară

Catalogul electronic școlar urmează să fie implementat în toate unitățile de învățământ preuniversitar printr-un sistem unic la nivelul întregii țări.
04.04.2024 | 15:22
Catalogul electronic va fi folosit in toate scolile Cand va deveni operational sistemul in intreaga tara
Catalogul electronic ar putea fi generalizat din anul școlar 2026-2027/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Catalogul electronic este folosit deocamdată doar în unele unități de învățământ printr-un program pilot aprobat de Ministerul Educației care se derulează din anul școlar 2021-2022. Generalizarea acestui sistem a fost amânată mai mulți ani astfel că școlile au cumpărat programe de catalog electronic, în lipsa unui care să fie pus la dispoziție de către minister. Un proiect de ordin de ministru prevede ca un program unic să fie implementat în viitor, cel mai probabil începând cu anul școlar 2026-2027.

Catalogul electronic, extins la nivel național

Catalogul electronic este sistemul informatic integrat care gestionează situația școlară a preșcolarilor și elevilor prin înregistrarea absențelor, notelor, mediilor, cu generare de rapoarte și statistici relevante la nivel de clasă, unitate de învățământ, județ și sistem național de învățământ preuniversitar, precum și alte date legate de parcursul educațional și procesele administrative aferente acestuia”, se spune în ordinul de ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Datele din catalog vor fi interoperabile cu Sistemul Integrat de Management al Școlarității (SIMS), Registrul Matricol Unic / Registrul Unic Național Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii astfel că sistemul informatic va putea fi folosit nu doar pentru un acces simplu al elevilor și părinților la datele din catalog, ci și pentru generarea facilă de statistici pe care Ministerul Educației să le folosească în elaborarea politicilor din domeniul învățământului preuniversitar.

Catalogul electronic ar putea fi accesat și completat cu date nou printr-o largă varietate de mijloace – desktop, laptop, tabletă sau smartphone – cu ajutorul unui user și a unei parole. Vor fi niveluri diferite de acces pentru fiecare dintre beneficiari. Administratorii din fiecare școală sau județ nu vor putea totuși să modifice datele, acestea rămânând apanajul profesorului responsabil cu evaluarea și notarea absențelor elevilor.

ADVERTISEMENT

În cazul școlilor care au deja catalog electronic propriu nu va fi necesară renunțarea la acesta, urmând să fie asigurată interoperabilitatea catalogului propriu cu cel de la nivel național. Generalizarea sistemului de stocare electronică a datelor legate de notele și absențele elevilor a devenit obligatorie în urma adoptării, anul trecut, a Legii învățământului preuniversitar.

Un proiect amânat de cinci ani

Catalogul electronic este dezvoltat în termen de maximum 24 de luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin. Operaționalizarea la nivelul întregului sistem de învățământ se face în termen de maximum 3 luni de la încheierea dezvoltării catalogului electronic, la nivel național”, se spune în proiectul de ordin, ceea ce înseamnă că toate școlile ar urma să fie conectate la catalogul electronice începând cu anul școlar 2026-2027.

ADVERTISEMENT

Catalogul electronic a putut fi utilizat prima dată în anul școlar 2021-2022, în școlile care au achiziționat un program special dedicat acestui scop. Numărul de școli în care s-a folosit a crescut de la an la an, astfel că în anul școlar în curs 1.164 de unități de învățământ folosesc această metodă.

Sistemul care va fi implementat la nivel național va trebui să respecte cerințele valabile și până acum pentru școlile care au cumpărat individual catalogul electronic. Astfel, accesul la informații trebuie să se facă exclusiv prin conexiuni criptate. Editarea notelor sau absențelor se poate face doar de către profesori, iar accesul la date este limitat în funcție de fiecare tip de utilizator astfel încât să fie respectată și legislația privind protecția datelor cu caracter personal.

ADVERTISEMENT

Proiectul unui catalog electronic la nivel național datează din 2019 însă miniștrii Educației care s-au succedat de atunci nu au reușit să demareze procedura de implementare. Proiectul a fost inclus și în PNRR beneficiind de o finanțare posibilă de aproximativ 40 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT