Life

Câte animale ai voie să crești, de fapt, fără să achiți taxe la stat. Toți românii care stau la curte trebuie să știe lucrul acesta. Impozitele nu sunt mici deloc

Care este numărul de animale permis pentru a nu plăti impozit, care nu e foarte mic. Toate persoanele trebuie să cunoască acest aspect.
24.02.2024 | 12:00
Cate animale ai voie sa cresti de fapt fara sa achiti taxe la stat Toti romanii care stau la curte trebuie sa stie lucrul acesta Impozitele nu sunt mici deloc
Care este numărul de animale permis pentru a nu plăti impozit, care nu e foarte mic. Toate persoanele trebuie să cunoască acest aspect. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Câte animale ai voie să crești, de fapt, fără să achiți taxe la stat. Toți românii care stau la curte trebuie să știe lucrul acesta. Impozitele nu sunt mici deloc. Ce spune legea din România legat de crescătorii de ovine sau bovine.

Care este numărul de animale permis pentru a nu plăti impozit, care nu e foarte mic. Toate persoanele trebuie să cunoască acest aspect

Care este numărul de animale permis pentru a nu plăti impozit, care nu e foarte mic. Toate persoanele trebuie să cunoască acest aspect atunci când vor să se ocupe de o stână de capre și oi sau să crească vaci și porci.

ADVERTISEMENT

Legislația din țara noastră este foarte explicită în acest caz și spune care este suma pe care o datorează în fiecare an un crescător, dar și cum este calculată în funcție de numărul de animale. Crescătorii de oi nu achită TVA.

Majoritatea crescătorilor activează ca persoane fizice. Cu toate acestea, norma pe venit agricol spune că sunt impozitați. Singura excepție de la regulă o fac cei care au în gospodărie mai puțin de 50 de oi sau până la 25 de capre.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sunt scutiți de la plata impozitelor cei care au în curte până la 2 vaci, 6 porci sau 75 de familii de albine. Tot ce trece peste acest număr ajunge să se impoziteze. Taxa către statul român se datorează pe cap de animal.

„Posesorii de animale impozabile sunt obligaţi să le declare în cursul lunii ianuarie a fiecărui an la unitatea financiară în raza căreia domiciliază şi să plătească taxele respective în acelaşi termen”, arată art.27 din Taxe asupra animalelor | Decret 18/1952, conform lege5.ro.

ADVERTISEMENT

Ce impozit plătește un cioban cu 100 de oi

Impozitul achitat de fiecare cetățean care se ocupă cu creșterea animalelor se calculează indiferent de forma de organizare a activității (persoană fizică, PFA, intreprindere individuală). Taxa se plătește pentru numărul de animale/familiile de albine care depăşesc limitele neimpozabile.

Pentru a înțelege care este suma pe care o dă un crescător către statul român a fost luat exemplul unui cioban cu 100 de oi. Acesta nu achită niciun ban pentru jumătate dintre ele, însă pentru cealaltă jumătate nu este o sumă foarte mare.

ADVERTISEMENT

În acest sens pentru cele 50 de oi se calculează că se poate obține un profit de 856 de lei într-un singur an. Acesta vine din vânzarea de lapte, lână și miei. Din acești 856 de lei se plătește un impozit de 10%, respectiv 85,6 lei pe an.

Mai mult decât atât, cei care declară la APIA că au 100 de oi, pentru a beneficia de subvenția de 4,89 de euro pentru fiecare animal, trebuie să spună exact același număr al animalelor pe care le posedă și la ANAF.

ADVERTISEMENT
Tags: