Din moștenirea lăsată de către guvernul condus de către Nicolae Ciucă nu lipsesc creșterile de taxe, alte impuneri fiscale fiind luate în calcul în cadrul discuțiilor din coaliția dintre social-democrați și liberali. Cele mai multe modificări aduse Codului Fiscal au fost legiferate prin Ordonanța 16/2022, însă acestea nu sunt singurele adoptate de cabinetul Ciucă.
OG 16/2022 a fost adoptată la mijlocul anului 2022, însă prevederile sale au intrat în vigoare, în mare parte, de la 1 ianuarie 2023. Astfel, de la începutul anului a crescut impozitul pe venituri obținute din chirii de la 6% la 10%. De asemenea, cota de impozit pentru dividendele primite de la începutul acestui an a fost majorată de la 5% la 8%.
Controverse aprinse a provocat o măsură care a intrat în vigoare încă de la 1 august 2022, anume suprataxarea contractelor de muncă part-time. Astfel, contribuțiile de asigurări sociale (CAS și CASS) pentru contractele de muncă part-time au trebuit la nivelul salariului minim pe economie. Măsura a fost susținută de către PSD, acceptată cu reticență de către PNL și criticată dur de către opoziție.
Susținătorii măsurii au afirmat că astfel s-a redus numărul contractelor „la gri”, însă statisticile indică faptul că unele locuri de muncă au fost pierdute cu totul întrucât angajatorii nu au fost dispuși să plătească taxe ca pentru un angajat cu normă întreagă și pentru cei care lucrează doar câteva ore pe zi.
De asemenea, aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru achiziția de locuințe s-a făcut după reguli noi. Plafonul pentru cota redusă a fost scăzut de la 700.000 la 600.000 de lei, cu aplicare pentru achiziționarea unei singure locuințe. Anterior, TVA-ul redus se aplica locuințe de până la 450.000 de lei, indiferent de numărul lor, și pentru o singură locuință de până la 700.000 de lei.
O altă măsură a fost scumpirea asigurării opționale de sănătate pentru persoanele care nu obțin venituri din salarii. Anterior, CASS era plătit doar dacă o persoană obținea într-un an venituri mai mari decât echivalentul a 12 salarii minime pe economie, situație în care asigurările de sănătate erau plătite la nivelul celor 12 salarii.
Prin noua reglementare, plafonul a fost scăzut la șase salarii minime, caz în care CASS-ul se plătește la acest nivel. În plus, a fost introdus un nou prag, pentru cei care obțin venituri echivalente cu 24 de salarii minime, aceștia plătind asigurările de sănătate pentru cele 24 de salarii.
La sfârșitul anului trecut a fost adoptată o lege prin care s-a introdus impozitarea cu 10% a bacșișului lăsat chelnerilor în baruri și restaurante. Prima încercare de impozitare a acestui venit a fost făcută în 2015, de către ministrul de Finanțe de atunci, Eugen Teodorovici, însă dificultățile de aplicare a măsurii au dus la abandonarea acestui proiect.
În 2019, Teodorovici a depus un proiect de lege la Parlament care a fost adoptat abia anul trecut. În noua formă, impozitul de bacșiș este ceva mai ușor de aplicat. Bacșișul este trecut pe nota de plată la un nivel ales de client, iar apoi colectat de angajator care îl distribuie salariaților săi.
De asemenea, creșterea accizelor pe tutun a dus la scumpirea țigărilor, ultima creștere de preț având loc la 1 aprilie 2023 când acciza a crescut de la 459,386 lei/1.000 ţigarete la 493,988 lei/1.000 de ţigarete. Astfel, prețul unui pachet de țigări a crescut cu 0,3-0,5 lei. Această din urmă creștere se adaugă celei de un leu care s-a înregistrat în anul 2022.