News

Creșterile de taxe lăsate în urmă de guvernul Ciucă. Supraimpozitarea contractelor part-time, cea mai contestată măsură

Creșterile de taxe impuse în timpul guvernului care tocmai își încheie activitatea au fost legiferate, în mare parte, prin OG 16/2022.
15.06.2023 | 11:03
Cresterile de taxe lasate in urma de guvernul Ciuca Supraimpozitarea contractelor parttime cea mai contestata masura
Fostul premier Nicolae Ciucă și ministrul său de Finanțe, Adrian Câciu/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Din moștenirea lăsată de către guvernul condus de către Nicolae Ciucă nu lipsesc creșterile de taxe, alte impuneri fiscale fiind luate în calcul în cadrul discuțiilor din coaliția dintre social-democrați și liberali. Cele mai multe modificări aduse Codului Fiscal au fost legiferate prin Ordonanța 16/2022, însă acestea nu sunt singurele adoptate de cabinetul Ciucă.

Creșterile de taxe pe profit și chirii

OG 16/2022 a fost adoptată la mijlocul anului 2022, însă prevederile sale au intrat în vigoare, în mare parte, de la 1 ianuarie 2023. Astfel, de la începutul anului a crescut impozitul pe venituri obținute din chirii de la 6% la 10%. De asemenea, cota de impozit pentru dividendele primite de la începutul acestui an a fost majorată de la 5% la 8%.

ADVERTISEMENT

Controverse aprinse a provocat o măsură care a intrat în vigoare încă de la 1 august 2022, anume suprataxarea contractelor de muncă part-time. Astfel, contribuțiile de asigurări sociale (CAS și CASS) pentru contractele de muncă part-time au trebuit la nivelul salariului minim pe economie. Măsura a fost susținută de către PSD, acceptată cu reticență de către PNL și criticată dur de către opoziție.

Susținătorii măsurii au afirmat că astfel s-a redus numărul contractelor „la gri”, însă statisticile indică faptul că unele locuri de muncă au fost pierdute cu totul întrucât angajatorii nu au fost dispuși să plătească taxe ca pentru un angajat cu normă întreagă și pentru cei care lucrează doar câteva ore pe zi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru achiziția de locuințe s-a făcut după reguli noi. Plafonul pentru cota redusă a fost scăzut de la 700.000 la 600.000 de lei, cu aplicare pentru achiziționarea unei singure locuințe. Anterior, TVA-ul redus se aplica locuințe de până la 450.000 de lei, indiferent de numărul lor, și pentru o singură locuință de până la 700.000 de lei.

Mai mulți bani scoși din bacșiș și țigări

O altă măsură a fost scumpirea asigurării opționale de sănătate pentru persoanele care nu obțin venituri din salarii. Anterior, CASS era plătit doar dacă o persoană obținea într-un an venituri mai mari decât echivalentul a 12 salarii minime pe economie, situație în care asigurările de sănătate erau plătite la nivelul celor 12 salarii.

ADVERTISEMENT

Prin noua reglementare, plafonul a fost scăzut la șase salarii minime, caz în care CASS-ul se plătește la acest nivel. În plus, a fost introdus un nou prag, pentru cei care obțin venituri echivalente cu 24 de salarii minime, aceștia plătind asigurările de sănătate pentru cele 24 de salarii.

La sfârșitul anului trecut a fost adoptată o lege prin care s-a introdus impozitarea cu 10% a bacșișului lăsat chelnerilor în baruri și restaurante. Prima încercare de impozitare a acestui venit a fost făcută în 2015, de către ministrul de Finanțe de atunci, Eugen Teodorovici, însă dificultățile de aplicare a măsurii au dus la abandonarea acestui proiect.

ADVERTISEMENT

În 2019, Teodorovici a depus un proiect de lege la Parlament care a fost adoptat abia anul trecut. În noua formă, impozitul de bacșiș este ceva mai ușor de aplicat. Bacșișul este trecut pe nota de plată la un nivel ales de client, iar apoi colectat de angajator care îl distribuie salariaților săi.

De asemenea, creșterea accizelor pe tutun a dus la scumpirea țigărilor, ultima creștere de preț având loc la 1 aprilie 2023 când acciza a crescut de la 459,386 lei/1.000 ţigarete la 493,988 lei/1.000 de ţigarete. Astfel, prețul unui pachet de țigări a crescut cu 0,3-0,5 lei. Această din urmă creștere se adaugă celei de un leu care s-a înregistrat în anul 2022.

ADVERTISEMENT
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e...
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”
România, patria talentelor irosite: cazurile care scot în evidența problema noastră cronică
România, patria talentelor irosite: cazurile care scot în evidența problema noastră cronică
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Produsul cu care România deţine supremaţia în UE şi în ţările arabe. 23%...
Produsul cu care România deţine supremaţia în UE şi în ţările arabe. 23% din consum e asigurat de fermierii români
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură...
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Tot ce trebuie să știi despre NOUA LEGE A PENSIILOR
Tot ce trebuie să știi despre NOUA LEGE A PENSIILOR
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre...
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai emblematice figuri ale gimnasticii românești
Atenție la limbajul corpului. Ce gest subtil arată că cineva nu te place
Atenție la limbajul corpului. Ce gest subtil arată că cineva nu te place
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană...
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană care își ia adio de la emisiune, în doar câteva zile
Imagini cu Marcel Ciolacu făcându-i nesimţiţi pe pensionarii militari circulă pe net. Premierul:...
Imagini cu Marcel Ciolacu făcându-i nesimţiţi pe pensionarii militari circulă pe net. Premierul: „Mi s-a decupat din ceea ce am spus”
Clădirea impunătoare construită la dorința lui Nicolae Ceaușescu care a ajuns o mare...
Clădirea impunătoare construită la dorința lui Nicolae Ceaușescu care a ajuns o mare ruină. Institute importante funcționează acolo: „Am cerut Guvernului să se ocupe...”