Life

Câte milioane de euro au făcut în România turcii care produc show-ul Survivor. Anul mutării la Pro TV, cel mai productiv

Survivor reprezintă unul din formatele de mare succes în România și este singura emisiune ”furată” cu vedete cu tot de un post de televiziune.
16.01.2023 | 12:00
Cate milioane de euro au facut in Romania turcii care produc showul Survivor Anul mutarii la Pro TV cel mai productiv
Daniel Pavel, prezentatorul celui mai de succes show de televiziune din ultimii ani, Survivor / Foto: Pro TV
ADVERTISEMENT

Plecarea show-ului Survivor de la Kanal D la Pro TV, cu vedete cu tot – prezentatorul și chiar câștigătorul Zanni au părăsit postul turcesc – a fost o lovitură fără precedent pe piața media. Detaliile tranzacției au rămas necunoscute până azi, iar emisiunea a continuat să facă cifre uriașe de audiență, așa cum s-a întâmplat și cu debutul noului sezon, urmărit de peste 2 milioane de români.

Survivor România, o producție 100% turcească

La un an de la acel moment, FANATIK vă prezintă câteva informații și cifre care arată cum s-a făcut mutarea, cine a câștigat din această afacere și cât de profitabil este, în realitate, show-ul de la PRO TV.

ADVERTISEMENT

Survivor este un format american de televiziune, realizat pentru România de compania internațională de producție AcunMedya Global. Președintele companiei este milionarul turc Acun Ilicali, care produce și prezintă varianta turcească a show-ului filmat în Republica Dominicană.

AcunMedya este responsabilă pentru întreaga producție. Televiziunile plătesc pentru tot pachetul și se aleg cu banii din publicitate. Rețeta a fost probată cu succes de Kanal D, cu show-urile Exatlon, Puterea Dragostei și Survivor, încă din anul 2018. La sfârșitul anului 2021, Acun Ilicali a acceptat oferta Pro TV-ului și a schimbat postul.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor din piață, Kanal D nu s-a ales cu nimic din această afacere, pentru că înțelegerea cu Acuyn Medya se semna doar pentru un sezon, astfel că Ilicali nu era legat cu nimic de postul turcesc din România.

Milionarul Acun și-a deshis o firmă și în România

Începând cu 2018, Acun Ilicali și-a deschis și în România o filială a companiei sale. AcunMedya TV Production SRL este o societate înființată în anul 2018, deținută de AcunMedya Netherlands TV & Production BV, companie olandeză controlată de milionar. Acun Ilicali deține 0,10% din capitalul social în nume personal la firma românească.

ADVERTISEMENT

Lucrurile devin și mai interesante, dacă ne uităm la cifrele SRL-ului înregistrat în București. În primii trei ani de activitate, adică exact perioada în care Acun Medya a lucrat cu postul Kanal D, cifra de afaceri anuală a fost de 6-7 milioane de lei, cu un profit total (pentru toți cei trei ani) de aproximativ 300.000 de lei.

În 2021, când Kanal D a ”rupt” audiențele avându-i în show pe Jador, Alexandra Stan sau Culiță Sterp, încasările companiei au crescut brusc la 33,3 milioane lei (peste 6,5 milioane euro), cam de cinci ori mai mult decât media din anii anteriori. Un amănunt deloc întâmplător, la finalul lui 2021 s-a perfectat și înțelegerea cu Pro TV, show-ul părăsind definitiv Kanal D.

ADVERTISEMENT

Totuși, din datele analizat rezultă că profitul companiei turcești a fost mai mult unul simbolic. În 2021, firma a ieșit pe plus cu doar 9.023 de lei, iar datoriile au ajuns la 18,3 milioane lei. Cifrele din anul fiscal 2022, în care Survivor a fost difuzat de Pro TV, nu au fost încă publicate.

Rulaj de aproape 11 milioane de euro la compania care produce Survivor România

În primii patru ani, turcii de Acun Medya au avut încasări de 53,6 milioane de lei, adică aproape 11 milioane euro. Profitul net, pe de altă parte, a fost de doar 277.910 lei, respectiv 56.000 de euro.

Conform informațiilor FANATIK, Pro TV mai încercase o dată să intre în negocieri cu turcii de la Acun Medya, după succesul uriaș înregistrat cu primul sezon Exatlon, însă discuțiile au rămas fără rezultat, iar show-ul a fost difuzat în continuare de Kanal D.

Survivor România a debutat în forță, în 2023, aducând cifre duble sau chiar triple față de concurență. În prima zi a noului sezon, 2,1 milioane de români au urmărit Pro TV, post care a înregistrat un rating de 12,2%  și un share de 28,6%, la nivel național.

Următoarele două ediții, show-ul a adunat mai puțini oameni în fața ecranelor, însă Pro TV a continuat să fie lider detașat în topul televiziunilor.

ADVERTISEMENT
Tags:
Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama...
Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Legea pensiilor. Modelul de recalculare
Legea pensiilor. Modelul de recalculare
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie