News

Câte persoane din România vor avea pensii mai mari în 2022. Estimările președintelui Casei Naționale de Pensii

Președintele Casei Naționale de Pensii vine cu un anunț important pentru milioane de pensionari din România. Daniel Baciu anunță că peste 50% din pensiile aflate în plată vor crește.
29.10.2021 | 07:50
Cate persoane din Romania vor avea pensii mai mari in 2022 Estimarile presedintelui Casei Nationale de Pensii
ADVERTISEMENT

Numărul mediu de pensionari din România a fost de 5,13 milioane persoane în 2020, în scădere cu 29.000 de persoane faţă de anul precedent. Cele mai noi date din anul curent, emise în martie, indicau un total de 5,09 milioane de pensionari.

Toate aceste persoane așteaptă cu sufletul la gură procesul de recalculare demarat de autorități pentru a afla când și cu cât le va crește venitul.

ADVERTISEMENT

Din cele mai noi informații ale autorităților, anul 2022 vine cu vești bune pentru peste 50% dintre pensionari, ale căror venituri se vor majora cu până la 250 de lei.

Câte persoane din România vor avea pensii mai mari în 2022. Estimările președintelui Casei Naționale de Pensii

Într-un interviu acordat la Antena 3, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, spune că vor fi majorări în anul care urmează, însă nu va fi un procent fix de creștere la toți pensionarii.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că unii vor rămâne cu pensiile la același nivel. Vor avea loc majorări pentru pentru anumite pensii, pentru cei care s-au pensionat într-o perioadă de timp diferită, având alt stagiu de cotizare, mai mic decât alți beneficiari care au ieșit în perioade mai avantajoase.

”Din dosarele studiate nu există diferențe atât de mari, ci între 100-250 lei. Nu vreau să generalizez, vor fi creșteri și de 2 lei sau 5 lei, dar acesta este nivelul maxim.

ADVERTISEMENT

Contează foarte mult noul act normativ, noua formulă de calcul, atunci vom avea exact o proiecție asupra tuturor dosarelor.

Din calculele pe care le-am făcut noi, un procent de peste 50% din pensiile aflate în plată vor crește. Celelalte sunt plafonate, dar, repet, nu vreau să dau niște cifre eronate”, a spus Baciu.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă există posibilitatea ca unele pensii să fie plafonate și anul viitor, oficialul a spus că ”avem și aceste cazuri, foarte izolate, dar este vorba de acele plafoane care au cuantumul ridicat”.

Vârsta de pensionare va crește până în 2023

În ceea ce privește vârsta de pensionare, un subiect extrem de sensibil și extrem de discutat în ultimul an, oficialul Casei Naționale de Pensii a spus că tendința este de creștere la nivelul blocului comunitar.

”Este o tendință a tuturor statelor UE de a crește vârsta de pensionare, datorită creșterii speranței de viață. În acest moment, vârsta de pensionare în România este de 65 de ani la bărbați și – în 2033 – se ajunge la 63 de ani la femei.

Eventual, în viitoarea lege să egalizăm vârstele de pensionare atât la femei cât și la bărbați, pentru a nu fi discriminare. (…) În Germania, în Italia, deja vârstele de pensionare sunt mult mai ridicate, 67-68 de ani, dar în momentul de față noi am rămas la 65 de ani”, mai spune Baciu la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT