News

Peste un milion de români vor primi dreptul de a beneficia de pensii. Anunțul ministrului Muncii

Ministrul Muncii vrea să reglementeze munca la negru. Aproximativ 1,2 milioane de români ar putea obține dreptul la pensie și asigurări de sănătate.
06.07.2021 | 19:47
Peste un milion de romani vor primi dreptul de a beneficia de pensii Anuntul ministrului Muncii
ADVERTISEMENT

Persoanele care fac activități casnice ar urma să plătească impozit pe venit și contribuții sociale. În prezent acest gen de activități se fac în mare parte la negru.

Potrivit INS, 39% din populația României desfășoară astfel de activități.

Raluca Turcan susține că așa vor fi introduse noi categorii profesionale care în acest moment nu se regăsesc pe piața muncii.

ADVERTISEMENT

Raluca Turcan vrea să reglementeze activitățile casnice

Potrivit datelor INS, aproximativ 1,2 milioane de persoane desfășoară activități casnice. Este vorba despre bone, menajere, cei care plimbă câinii, sau care fac tot felul de treburi în gospodărie.

Toți aceștia ar putea beneficia de asigurări de sănătate și de pensie.

“Am dezbătut astăzi reglementarea activităților casnice cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor, având cu toții convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piața muncii și pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toți cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asigurați medical și fără a putea să obțină un drept de pensie.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor INS, avem 39% din populație inactivă şi estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține aceste drepturi “, a anunțat ministrul, pe pagina de Facebook.

Astfel, ar urma să se facă un nou sistem de plată și evidență a persoanelor care desfășoară aceste activități casnice ocazionale în baza unor tichete de activități casnice.

ADVERTISEMENT

Aceste tichete ar urma să fie cumpărate de cel ce beneficiază de servicii, urmând să fie preschimbate în numerar de către prestator, asta după ce s-au reținut contribuțiile și impozitele aferente.

Ministrul vrea să reducă munca la negru

Raluca Turcan a discutat despre acest proiect cu patronatele și sindicatele. Aceasta spune că astfel va fi redusă munca la negru. În plus vor apărea și alte categorii profesionale care în prezent nu se regăsesc în piața muncii.

ADVERTISEMENT

“Ne dorim ca aceste activități să fie accesibile șomerilor indemnizați și beneficiarilor de venit minim garantat și lucrăm pentru a obține cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activitățile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru” a mai spus Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT