News

Câte salarii compensatorii poate primi un angajat în 2024. Domeniul de activitate în care se iau banii importanți

Câte salarii compensatorii poate primi un angajat din România în 2024. Există un domeniu de activitate în care se iau banii importanți.
16.04.2024 | 21:35
Cate salarii compensatorii poate primi un angajat in 2024 Domeniul de activitate in care se iau banii importanti
Câte salarii compensatorii poate primi un angajat în 2024. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Care este numărul de salarii compensatorii pe care îl poate primi un angajat din România în 2024. Domeniul de activitate în care se iau banii importanți din partea angajatorului.

Salarii compensatorii 2024. Care este rolul lor

În prezent, într-un context al evoluției rapide a pieței muncii, desființarea posturilor sau concedierile au devenit o realitate cu care angajații și companiile din România se confruntă din ce în ce mai des.

ADVERTISEMENT

Dată fiind această realitate, salariile compensatorii au devenit un subiect de interes major pentru a asigura protecția angajaților afectați de restructurări. Un salariu compensatoriu este acea sumă de bani acordată angajaților care se confruntă cu pierderea locului de muncă în urma desființării postului lor sau în urma concedierii.

Conform legislației din România, această formă de compensare este concepută pentru a atenua impactul financiar al schimbărilor organizaționale și pentru a oferi un sprijin temporar în perioada de tranziție.

ADVERTISEMENT

Întrebarea pe care și-o pun muncitorii români este ”Câte salarii compensatorii poate primi un angajat?” Ei bine, răspunsul la această întrebare diferă în funcție de domeniul de activitate.

Până în 2010, o reglementare clară legată de salariile compensatorii a existat prin Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Național. De atunci până în prezent, măsura a rămas strict la latitudinea angajatorilor. Ei decid dacă doresc să își asume sau nu acordarea de salarii compensatorii în caz de concediere.

ADVERTISEMENT

În sectorul de stat, în anumite ramuri de activitate, prin Contracte Colective de Muncă încheiate la nivel de ramură sau grup de unități, urmare a negocierilor purtate de partenerii sociali, s-a agreat acordarea de salarii compensatorii în caz de concediere colectivă”, explică avocatul Isabela Delia Popa, conform ȘtirileProTV.

Angajații din România care primesc importante sume compensatorii

În special în domeniul public, aceste salarii compensatorii sunt mult mai clar specificate în contractul de muncă. Un exemplu elocvent în acest caz este sectorul sanitar. Mai exact, în Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Sănătate pentru anii 2023-2025, Ministerul Sănătății și-a asumat obligația ca, în caz de concediere colectivă, spitalele în care este angajat personalul sanitar vizat de concediere să acorde compensații bănești în raport de vechimea în muncă.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru o vechime 0-5 ani se acordă 5 salarii brute lunare. Apoi, pentru vechime între 5 și 10 ani cel concediat primește 12 salarii brute lunare, iar pentru vechime peste 10 ani se acordă 24 de salarii brute lunare.

Situația este diametral opusă dacă vorbim de sectorul privat. Aici, doar o mică parte dintre marile companii acordă salarii compensatorii în caz de concediere. Media este de 2 sau 3 salarii brute lunare.

Legea spune că se poate vorbi despre ”salarii compensatorii” doar în situația concedierii dispuse din motive ce nu țin de persoana salariatului (desființarea postului sau concediere colectivă).

Asta înseamnă că, în caz de concediere disciplinară, concediere pentru necorespundere profesională sau orice alt tip de concediere dispusă din motive ce țin de persoana salariatului, nu se pune problema de salarii compensatorii.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori