News

Câte vieţi au fost salvate în Europa datorită măsurilor de izolare luate împotriva coronavirusului! STUDIU

01.04.2020 | 12:26
Cate vieti au fost salvate in Europa datorita masurilor de izolare luate impotriva coronavirusului STUDIU
ADVERTISEMENT

Coronavirusul face ravagii la nivel global în aceste zile, peste 860.000 de oameni fiind infectaţi până acum. Majoritatea ţărilor europene au luat măsuri drastice pentru a evita răspândirea coronavirusului, oamenii fiind rugaţi să rămână în case cât mai mult timp.

Câte vieţi au fost salvate în Europa datorită măsurilor de izolare luate împotriva coronavirusului! STUDIU

Conform unui studiu, măsurile de izolare socială nu sunt fără folos şi peste 59.000 de decese au fost evitate până acum la nivel european datorită acestor măsuri. Cercetătorii de la Imperial College au folosit un model statistic care estimează impactul intervenţiilor de natură socială, în 11 ţări europene, care nu includ şi România.

ADVERTISEMENT

Astfel, măsuri ca: autoizolarea, închiderea şcolilor şi universităţilor, interzicerea adunărilor publice au salvat viaţa a 59.000 de oameni din cele 11 ţări analizate. Lăsat nestingherit, noul coronavirus are o rată de contagiune estimată la 2,5, adică fiecare persoană infectată transmite virusul altor 2 sau 3 persoane, în medie.

Pentru ca o epidemie să se oprească, rata infecţiei trebuie să fie subunitară

Este un virus de două ori mai contagios decât gripa sezonieră. Modelul cercetătorilor presupune  o schimbare a acestei rate de contagiune ca urmare a intervenţiilor non-farmacologice, cum sunt cele de distanţare socială. Aceste măsuri au un efect întârziat din cauza felului în care progresează infecţia cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

O persoană infectată azi ar putea deceda peste 3 săptămâni sau chiar mai târziu dacă a petrecut fără succes poate o lună în terapie intensivă, cum au fost multe cazuri raportate în Italia, de expemplu.

Cercetătorii au concluzionat că, pe 11 martie, ziua în care Italia a intrat în carantină, rata de contagiune a scăzut aproape de valoarea “1”, adică un bolnav de COVID-19 va da mai departe virusului unei singure persoane.

ADVERTISEMENT

Pentru ca o epidemie să se oprească, rata infecţiei trebuie să fie subunitară. Numărul de decese evitate ar fi putut fi şi mai mare la nivelul continentului unde ar fi în jur de 40 de stat care nu au fost incluse în estimările acestea.

Pandemia ar putea afecta 90% din populaţia planetei dacă nu este luată nicio decizie

O altă informaţie interesantă din concluziile studiului este că între 7 şi 43 de milioane de oameni în cele 11 ţări europene au fost infectate cu SARS-CoV-2 până la data de 28 martie, reprezentând între 1,88% şi 11,43% din populaţile lor.

ADVERTISEMENT

Ţara cu cele mai multe infecţii pe cap de locuitor este Spania, urmată de Italia, iar ţările cu cele mai puţine infecţii pe cap de locuitor sunt considerate a fi Germania şi Norvegia. La nivel mondial, pandemia ar putea afecta 90% din populaţia planetei şi ar putea ucide 40,6 milioane de oameni dacă nu este luată absolut nicio măsură de control care să oprească răspândirea bolii.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: