News

Câte zile a fost plecat Klaus Iohannis în deplasări externe în 2023. Hoinar pe cinci continente

Perioadele de timp însumate ale vizitelor externe făcute de către președintele Klaus Iohannis în acest an ajung la un impresionant număr de zile petrecute peste hotare.
30.12.2023 | 10:03
Cate zile a fost plecat Klaus Iohannis in deplasari externe in 2023 Hoinar pe cinci continente
Klaus Iohannis a fost în vizite externe pe durata a 68 de zile în 2023, timp în care a vizitat țări de pe cinci continente/ Colaj Fanatik; Foto - presidency.ro; Kenya Wildlife Service
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a fost ținta criticilor repetate ale presei legate de faptul că au fost secretizate informațiile legate de costurile deplasărilor externe ale șefului statului, mai ales după ce au apărut imagini legate de aeronava de lux pe care Administrația Prezidențială o închiriază în acest scop.

Ocolul Pământului în 68 de zile

Preocuparea mass-media este cu atât mai legitimă cu cât numărul de zile petrecut de către șeful statului în deplasări externe este, chiar potrivit informațiilor oficiale, impresionant. Iohannis a stat în străinătate, de-a lungul acestui an, o perioadă de nu mai puțin de 68 de zile, adică două luni și o săptămână.

ADVERTISEMENT

În acest număr sunt incluse doar zilele în care programul oficial al Administrației Prezidențiale a menționat existența unor evenimente oficiale. În cazul unor vizite, deplasarea s-a făcut cu o zi înainte de prima acțiune oficială, astfel că noaptea dormită la hotel nu intră în cele 68 de zile menționate.

În mod normal, perioadele lungi ale deplasărilor externe ar indica o politică externă intensă în folosul nației, însă există, mai ales în turneele diplomatice din afara Europei, timpi morți în care președintele fie nu a avut activități oficiale, fie au fost evenimente de importanță minoră, fără întrevederi cu lideri ai altor state.

ADVERTISEMENT

Atribuțiile constituționale îl fac pe președintele României coordonatorul politicii externe astfel că prezența sa este aproape obligatorie la o serie de evenimente precum reuniunile Consiliului European, summit-urile NATO sau alte reuniuni internaționale. Alte vizite sunt destinate întăririi legăturilor cu alte state, potrivit intereselor României.

Ce surprinde la Iohannis este faptul că uneori are un program foarte lejer în timpul vizitelor, uneori fiind zile întregi în care Iohannis a fost în străinătate fără să aibă vreo acțiune oficială sau, dacă a avut, erau evenimente minore, de scurtă durată.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în perioada 18-21 martie, Klaus Iohannis a efectuat o vizită în Emiratele Arabe Unite, însă întâlnirile oficiale au avut loc în ultimele două zile. În prima zi, președintele a vizita o moschee și a depus o coroană de flori, iar după-amiază a avut program „de voie”. În a doua zi, Klaus Iohannis a vizitat Masdar City, un oraș recent construit de autoritățile din Abu Dhabi. Abia în ultimele două zile a avut întrevederi oficiale, câte una pe zi.

Iohannis, zece săptămâni în avion

Controverse a provocat și turneul sud-american din 18-25 aprilie care s-a desfășurat în Brazilia, Chile și Argentina. În prima zi, Iohannis s-a aflat în capitala Brasilia, unde s-a întâlnit cu președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva pentru ca a doua zi să zboare la Rio de Janeiro, unde s-a întâlnit cu oficialități locale. Pe 20 și 21 aprilie, în agenda lui Iohannis nu a figurat niciun eveniment, după care, pe 22 aprilie, s-a aflat în Chile pentru discuții cu președintele Gabriel Boric. Ulterior au urmat alte două zile de relaș complet, înainte de întâlnirea din 25 aprilie  cu președintele Argentinei.

ADVERTISEMENT

Iohannis a stat mai mult prin străinătate și la începutul lunii iunie. După participarea, pe 1 iunie, la cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene de la palatul Mimi, Republica Moldova, pe 3 iunie șeful statului a mers la Düsseldorf, unde i s-a decernat Premiul Civic German. A doua zi a mers la Frankfurt unde a mai colectat o distincție, Premiul Franz Werfel pentru Drepturile Omului. Peste două zile, Iohannis s-a aflat la Bratislava unde a participat la Summit-ul Formatului București 9 (B9).

Recentul turneu african, din 14-23 noiembrie, s-a desfășurat după un scenariu similar celui din America de Sud. Întâlnirea cu președintele Kenyei din 14 noiembrie a fost urmată de două zile de relativă inactivitate diplomatică: una cu un safari în Parcul Național Nairobi, cealaltă cu o vizită la o școală de fete. Pe 17-18 noiembrie, Iohannis s-a întâlnit cu președinții din Tanzania și Zanzibar, iar pe 20 noiembrie a vizitat Capul Verde unde, ce-i drept, a avut un program mai încărcat. În schimb, în Senegal a stat două zile fără să se întâlnească cu președintele Macky Sall, întrevederea având loc abia pe 23 noiembrie.

Pe final de an, Iohannis s-a reîntors în Emiratele Arabe Unite unde, în perioada 2-4 decembrie, a participat la diverse evenimente legate de sustenabilitate și schimbări climatice. De remarcat că fiecare din cele trei zile a avut evenimentele fixate în prima parte a zilei, șeful statului având liber programul de după-amiază.

ADVERTISEMENT
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Vești bune pentru români. Ce pensie vor obține oamenii care încasează în prezent sub 3000 de lei
TRAGEDIE în fotbalul mondial. A murit un campion al lumii
TRAGEDIE în fotbalul mondial. A murit un campion al lumii
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant