News

Câți bani a cheltuit Primăria Sibiu pentru modernizarea străzii pe care prietenul de golf al lui Klaus Iohannis a ridicat un bloc de birouri

Afaceristul Werner Keul, unul din apropiații președintelui Klaus Iohannis, a construit o clădire de birouri pe care a vândut-o apoi unei companii IT.
13.02.2023 | 13:43
Cati bani a cheltuit Primaria Sibiu pentru modernizarea strazii pe care prietenul de golf al lui Klaus Iohannis a ridicat un bloc de birouri
Firma lui Werner Keul, unul din apropiații lui Klaus Iohannis, a construit un bloc de birouri pe strada Calea Dumbrăvii, care a fost modernizată la puțin timp după aceea Colaj foto: FANATIK, Sursa foto: Facebook Administrația prezidențială, proit.ro
ADVERTISEMENT

Werner Keul este un afacerist sibian care deține grupul WK Group, companie care este specializată în servicii de proiectare, dezvoltare, construire și valorificare de proiecte, în special imobiliare, din domeniile industrial, comercial și civil, conform site-ului oficial al firmei. Keul este și proprietarul terenului de golf de la Pianu și a devenit celebru după vizita pe care Klaus Iohannis a efectuat-o în septembrie 2018 în localitatea din județul Alba.

Firma lui Werner Keul a vândut clădirea în 2021

”Vreau să îl felicit pe președintele Clubului de Golf Paul Tomiță pentru calitatea deosebită a acestei baze sportive. Faceți o treabă foarte bună, domnule Werner Keul, și sunt convins că veți continua cu aceeași pasiune!”, a declarat Klaus Iohannis care, cu aceeași ocazie, le-a transmis românilor să practice golful, un sport pe care nu l-a considerat a fi exclusivist, deși așa este privit în toată lumea, nefiind accesibil decât celor înstăriți.

ADVERTISEMENT

În noiembrie 2019, firma lui Werner Keul a primit o autorizație de construire de la Primăria Sibiu pentru o clădire aflată pe strada Calea Dumbrăvii. Terenul pe care urma să se ridice construcția avea o suprafață de 831 metri pătrați, iar blocul urma să aibă parter, trei etaje și etaj retras. În septembrie 2021, clădirea a fost finalizată și dată în folosință unei companii IT căreia Keul i-a vândut blocul, estimat la un milion de euro, conform ziarului Turnul Sfatului.

Pe 6 august 2020, la aproximativ opt luni după ce îi oferise companiei lui Werner Keul autorizația de construcție pentru blocul de pe strada Calea Dumbrăvii, Primăria din Sibiu a postat un anunț de participare pe portalul achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultat de FANATIK, pentru organizarea unei licitații în vederea semnării unui contract pentru „Modernizarea străzii Calea Dumbrăvii”.

ADVERTISEMENT

Valoarea totală estimată a contractului era de 16.801.378,44 lei, adică aproximativ 3,5 milioane de euro, iar durata acestuia era de 15 luni (din care 14 luni – execuția lucrărilor și o lună recepția acestora).  „1.Lucrări de drum, spațiu carosabil, trotuare, parcări, pistă bicicliști: 2. Alimentare cu apă 3. Rețele de Canalizare 4. Iluminat public”, este descrierea succintă a achiziției, în care sunt schițate cele patru etape ale proiectului de modernizare pentru Calea Dumbrăvii.

Modernizarea străzii Calea Dumbrăvii costă 4,5 milioane euro

Pe 30 decembrie 2020 s-a semnat contractul cu ofertantul câștigător, firma Terra Building, valoarea acestuia fiind de 15.672.915,86 lei, mai mică decât cea estimată în anunțul de participare. Lucrările de modernizare de pe Calea Dumbrăvii au început, așadar, în 2021, anul în care compania lui Werner Keul a finalizat construcția de pe această stradă și a vândut-o firmei de IT, prețul tranzacției putând să crească datorită faptului că strada urma să fie modernizată curând.

ADVERTISEMENT

Apoi, contractul a suferit mai multe modificări. Astfel, pe 6 septembrie 2021, acesta a fost majorat cu 1,76%, ajungând la 15.948.149,82 lei, iar pe 4 octombrie 2022 a fost majorat cu 14,73%, ceea ce înseamnă că avea o valoare de 18.297.741,01 lei. Pe 6 ianuarie 2023, conform informațiilor de pe platforma achizițiilor publice, consultate de FANATIK, a fost modificată durata contractului, care a ajuns la 21 de luni, dar s-a parafat și o altă mărire a valorii acestuia, care a ajuns la 19.473.750,43 lei. În fine, pe 6 februarie 2023 s-a operat o nouă mărire de contract, de 13,81%, astfel că valoarea a ajuns la 22.163.880,26 lei, adică aproximativ 4,47 milioane de euro, ceea ce înseamnă o creștere de aproape un milion de euro față de valoarea estimată în 2020.

„Întrucât au fost necesare măsuri de urgență în domeniul actualizării costurilor investiției în contractele de achiziție publică, respectiv pentru ajustarea devizelor generale de investiții în cadrul contractelor de finanțare care au asigurate sursele de finanțare parțial sau integral din fonduri externe nerambursabile, în data de 11 Mai 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 64 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile”, se explică la descrierea motivelor modificării contractului.

ADVERTISEMENT

Firma lui Werner Keul are sediul într-unul din casele lui Klaus Iohannis

În septembrie 2021, Turnul Sfatului a dezvăluit că firma lui Werner Keul nu a finalizat parcarea subterană pe care s-a angajat să o facă atunci când a primit autorizația de construcție, la fel ca parcarea pentru biciclete și autoturisme electrice și o platformă pentru gunoi. Cu toate acestea, Primăria Sibiu nu a amendat compania lui Werner Keul, argumentând că autorizația de construcție mai poate fi prelungită cu un an.

În noiembrie 2021, G4media.ro a relatat că firma lui Werner Keul, WK Group SRL, are sediul într-unul din  cele șase imobile deținute de Klaus Iohannis în Sibiu, o vilă cu etaj de pe strada Someșului. Keul nu a răspuns la întrebarea adresată de site despre valoarea chiriei plătite lui Klaus Iohannis. Conform declarației de avere din acel an, Iohannis a completat că a încasat 28.799 lei din închirierea imobilelor pe care le deține în Sibiu.

Legăturile dintre Klaus Iohannis și Werner Keul au fost menționate pentru prima oară în presă în 2006, când Iohannis era primarul Sibiului. În declarația de avere din acel an, Iohannis a notat că, în 2005, a vândut un teren agricol de 0,5 hectare firmei lui Werner Keul, tranzacția efectuându-se pentru suma de 40.000 de euro, cea ce înseamnă că WK Group SRL a plătit 8 euro pentru un metru pătrat de teren agricol.

ADVERTISEMENT