News

Foto. Ce s-a întâmplat cu casa din Sibiu pierdută de Iohannis. Vila nu a intrat nici până acum în proprietatea statului

În noiembrie 2015, Klaus Iohannis a pierdut dreptul de proprietate asupra unei case din Sibiu, situată pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29. Potrivit legii, președintele ar trebui să returneze statului chiriile încasate.
16.02.2022 | 11:36
Foto Ce sa intamplat cu casa din Sibiu pierduta de Iohannis Vila nu a intrat nici pana acum in proprietatea statului
Klaus Iohannis a dobândit peste un sfert de milion de euro din chiriile încasate pentru casa din Nicolae Bălcescu nr. 29
ADVERTISEMENT

Casa din Sibiu, de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29, a reprezentat poate scandalul major în care a fost implicat actualul președinte Klaus Iohannis. Devenit proprietar al imobilului în 1999, politicianul a pierdut definitiv orice drept de proprietate asupra casei prin sentința definitivă a Curții de Apel Brașov, din 12 noiembrie 2015.

Istoria intrării în posesie a familiei Iohannis asupra respectivului imobil începe în 1999, când actualul președinte și soția lui cumpără părțile de proprietate ale urmașilor lui Nicolae Baștea asupra casei de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29.

ADVERTISEMENT

Începând din 2001, însă, casa a fost obiectul mai multor procese deschise de foștii chiriași, care contestau dreptul de proprietate al familiei Iohannis asupra imobilului, pe motiv că aceasta nu ar fi fost un cumpărător de bună credință și că proprietarul inițial, familia Baștea, nu ar fi fost moștenitorul real al clădirii.

Klaus Iohannis a pierdut definitiv casa din Nicolae Bălcescu nr. 29 în noiembrie 2015

În 2015, după mai bine de 14 ani de procese, familia Iohannis a pierdut definitiv dreptul de proprietate asupra clădirii, prin decizia Curții de Apel Brașov din 12 noiembrie 2015. Însă numele lui Klaus Iohannis a fost radiat din cartea funciară abia pe 18 aprilie 2016.

ADVERTISEMENT

În intervalul 2001 -2016, imobilul din strada Nicolae Bălcescu nr. 29 a fost închiriat de familia Iohannis către Raiffesen Bank, asocierea aducând sume de bani consistente în contul fostului primar din Sibiu.

”Cât timp a fost parțial în proprietatea familiei președintelui României, până la decizia definitivă prin care i-a fost luată, doar jumătate din casa din Nicolae Bălcescu 29 i-a adus familiei Iohannis aproape 1,3 milioane de lei, adică în jur de 260.000 de euro la cursul actual, potrivit unor documente ANAF”, nota Centrul de Investigații Media în decembrie 2021.

ADVERTISEMENT
casa iohannis
Asa arata cladirea de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29 pe vremea când la parter funcționa banca Raiffeisen

În mod normal, imediat după decizia definitivă a Curții de Apel Brașov, din noiembrie 2015, statul român ar fi trebuit să devină automat proprietarul casei de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29, familia prezidențială fiind obligată prin lege să returneze sumele încasate necuvenit din exploatarea locuinței în intervalul 1999-2015.

Procesele deschise de o apropiată a familiei prezidențiale împiedică întoarcerea clădirii în proprietatea statului

Numai că – potrivit Centrului de Investigații Media – două procese deschise de Rodica Baștea în 2016, una dintre rudele familiei cu care Klaus Iohannis a colaborat la intrarea în posesie a imobilului din centrul Sibiului, blochează de cel puțin 5 ani punerea în aplicare a legii privind casa de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29.

ADVERTISEMENT

Stabilită în Statele Unite, Rodica Baștea este văduva lui Ioan Baștea, bărbatul care a pretins că a moștenit legal imobilul de pe strada Nicoale Bălcescu și care a vândut ulterior jumătate din casă familiei Iohannis, în 1999.

Așadar, până la finalizarea proceselor deschise de Rodica Baștea, imobilul din strada Nicolae Bălcescu nr. 29 nu aparține practic nimănui, statul neputând intra în posesia lui. În context, și returnarea sumelor câștigate de familia prezidențială până în 2015 din închirierea spațiului de la parter către Raiffeisen Bank este posibilă doar după terminarea oricărui proces deschis în instanță care vizează clădirea respectivă.

În prezent, familia Iohannis nu se grăbește să returneze statului sumele impresionante câștigate din chiria casei pierdută în instanță. Și asta deși – pe 19 aprilie 2016 – printr-un comunicat remis Hotnews, Administrația Prezidențială  susținea că președintele ”va returna imediat sumele care i-au fost virate în baza contractului de închiriere începând cu data comunicării deciziei civile a Curții de Apel Brașov”.

În curtea interioară, la aceeași adresă, s-a deschis o galerie comercială

Astăzi, clădirea care i-a adus atâtea beneficii, dar și necazuri lui Klaus Iohannis a suferit schimbări importante. Dacă spațiul comercial de 166 metri pătrați de la parter, închiriat ani buni de Raiffeisen Bank, este închis de mai bine de 5 ani, în curtea interioară a înflorit o afacere prosperă.

 

casa iohannis
La adresa la care Klaus Iohannis a deținut o casă acum s-a deschis o galerie comercială

Astfel, potrivit FANATIK, la aceeași adresă, strada Nicolae Bălcescu nr. 29, acum operează o galerie comercială, unde se găsesc diverse magazine, din toate domeniile. Galeriile Comerciale Pacea, așa cum se numește complexul deschis în curtea interioară a imobilului, se află într-o continuă expansiune, beneficiind și de vadul comercial generat de prezența în Piața Mare a orașului.

De remarcat și că toată clădirea de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29 face parte din patrimoniul istoric și arhitectural al Sibiului. casa iohannis

Galeriile Comerciale Pacea, deschise la adresa Nicolae Bălcescu nr.29, fac angajări

”La sfârşitul sec. XIX casa este cumpărată de Ferderber Sigmund care îşi deschide la parter un magazin. În aprilie 1935 se deschide magazinul de încălţăminte “La Duşă” venit din str. 9 Mai nr. 10, continuat în 1943 de magazinul de încălţăminte “Gaston” al lui Cărpinişan, venit de la nr. 13.

În perioada interbelică clădirea a fost ocupată de Banca Românească. În spatele parcelei se inaugurează la 25 decembrie 1936 Cinema Corso. A fost cel mai luxos cinematrograf din oraş cu 1000 de locuri. În perioada comunistă se va numi Cinema Pacea. A fost demolat în 2009”, se specifică pe site-ul local dedicat clădirilor istorice.

 

 

ADVERTISEMENT